eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Konkoly Zsófia a 200 méteres női vegyesúszás S9-es kategóriájának döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 1-jén. A magyar versenyző a második helyen végzett.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Sós Csaba kapitány Konkoly Zsófia aranyérméről: "példaként állítható mindazok elé, akik válságban vannak"

A 14 évesen már paralimpiai érmes úszólány 19 éves koráig igen sok víz lefolyt a Dunán, erről beszélt az úszókapitány az InfoRádióban.

Negyedórán belül szereztek két aranyérmet a magyar úszók csütörtökön a tokiói paralimpián: előbb Konkoly Zsófia nyerte remek hajrával a 100 méteres pillangóúszást az S9-es kategóriában, majd Pap Bianka győzött 100 m háton még magabiztosabban az S10-esek között.

Sós Csaba úszókapitány az InfoRádióban kiemelte, mindkét sportolónak ez a fő száma, ráadásul "bombaformában volt a két lány".

A két hölgy története azonban merőben eltér egymásétól.

"Konkoly Zsófia öt évvel ezelőtt berobbant 14 évesen egy bronzéremmel Rióban, majd egy bonyolult serdülőkor következett, mentális zavarok és testsúlyproblémák jelentkeztek, és megváltozott a munkához, az iskolához való viszonyulása is, mindennel probléma volt, de edzője segítségével túllettek ezen" - ecsetelte Sós Csaba.

Aztán jött az idei madeirai Eb, és kiderült a világ számára, hogy Konkoly Zsófiából "nem szállt el a tehetség, aranyérmeket nyert".

Konkoly Zsófia így sem volt aranyesélyes, ugyanis a szám toronymagas új-zélandi favoritját kellett legyőznie.

"De megtörtént a csoda, a rivális nem tündökölt, Zsófi pedig ott volt rajta, és 50 méter után legyőzte. Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor mondta egykor, hogy a kiélezett helyzetek büntetik az edzetlenséget.

Konkoly Zsófia pedig példaként állítható a parasportolók és az ép társak elé is, hogy hogyan kell kezelni azt, hogy ha valaki válságban van. Győzelme katartikus élmény."

Pap Biankáról Sós Csaba felidézte, Rióból volt már ezüst- és bronzérme, "világ- és Európa-bajnokként nyilván nem vágyhatott másra, mint hogy beteljesíti álmát, visszavágva annak a vetélytársának is, akitől Rióban 1 századdal kikapott".

Tisztázta, a parasportolók ugyanúgy készülnek, mint az épek, ugyanúgy járnak edzőtáborokba is.

A teljes interjú este fél 8 után hallható a Vegyesúszás magazinban az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×