eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
LUZ ARDIDEN, FRANCE - JULY 15: Jonas Vingegaard of Denmark and Team Jumbo-Visma White Best Young Rider Jersey, Richard Carapaz of Ecuador and Team INEOS Grenadiers & Tadej Pogačar of Slovenia and UAE-Team Emirates Yellow Leader Jersey at Luz Ardiden (1715m) during the 108th Tour de France 2021, Stage 18 a 129,7km stage from Pau to Luz Ardiden 1715m / @LeTour / #TDF2021 / on July 15, 2021 in Luz Ardiden, France. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)
Nyitókép: Tim de Waele/Getty Images

Már három trikó feszül Tadej Pogacaron

A címvédő nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, ezzel két egymást követő hegyi befutón diadalmaskodva vezet.

A Pau és Luz Ardiden közötti 130 kilométeres etapon a szerdai után újabb hegyi befutó várt a bringásokra: két negyedik kategóriás emelkedő után két kiemelt kategóriás hegy, a legendás Tourmalet, majd a cél a Luz Ardidenen.

Előbbin az Ineos Grenadiers diktálta tempó rostálta a mezőnyt és csökkentette a különbséget a tízfősre formálódott szökése mögött, amelynek ezúttal nem hagyta meg a hazaérés lehetőségét. Az összetettben negyedik kolumbiai Rigoberto Urán a Tourmalet csúcsa előtt három kilométerrel szakadt le az esélyesek csoportjáról, amely 9,5 kilométerrel a cél előtt fogta be az utolsóként talpon maradt szökevényt, a francia David Gaudut.

Mintegy 3300 méter volt hátra, amikor Pogacar tempót váltott, szétszakítva az élcsoportot, így az utolsó kilométerre négyen maradtak együtt. Bő hétszáz méternél a címvédő ismét támadott, ezzel pedig már nem tudott lépést tartani egyik rivális sem. Így a szerdai után a csütörtöki hegyi befutót is megnyerte. Ezzel a sárga trikós – amennyiben vasárnap célba ér –

a legjobb fiatalt illető fehér és a hegyi pontverseny első helyezettjének járó pöttyös trikót is hazaviszi, akárcsak tavaly.

Mögötte - akárcsak egy nappal korábban - másodikként a dán Jonas Vingegaard, harmadikként a 2019-es Giro d'Italián győztes ecuadori Richard Carapaz ért célba, ez a sorrend az összetett élén is.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Christian Prudhomme versenyigazgató autójából tekintette meg a szakaszt.

Pénteken a Mourenx és Libourne közötti 207 kilométeres táv vár a kerékpárosokra, akik a 108. Tour de France-on összesen 3414 kilométert tekernek, amíg vasárnap célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Eredmények

18. szakasz, Pau-Luz Ardiden, 129,7 km, hegyi befutó

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:33:45 óra

2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány

3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) azonos idővel

4. Enric Mas (spanyol, Movistar) 13 mp h.

5. Daniel Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 24 mp h.

Az összetett élcsoportja

1. Pogacar 75:00:02 óra

2. Vingegaard 5:45 perc hátrány

3. Carapaz 5:51 p h.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×