eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szentpétervár, 2018. június 13.Achilles, az Ermitázs jósláshoz használt macskája egy sajtórendezvényen a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot megnyitó Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzés előtti napon, 2018. június 13-án Szentpéterváron. A macska az orosz zászló melletti tálból evett eledelt, ami a szervezők szerint az oroszok győzelmét vetíti előre a másnapi meccsen. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: GEORGI LICOVSZKI

Eldőlt, mi lesz az orosz "himnusz" a tokiói olimpián

Csajkovszkij 1. zongoraversenye csendül fel az orosz himnusz helyett az idén nyárra halasztott tokiói olimpia eredményhirdetésein.

Csajkovszkij 1. zongoraversenye csendül fel az orosz himnusz helyett az idén nyárra halasztott tokiói olimpia eredményhirdetésein.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (COR) elnöke bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta az orosz sportvezetés márciusi javaslatát.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszországnak a világversenyekről való eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és elhangozzék tiszteletükre a himnuszuk. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében. Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

Pozdnyakov elmondta, hogy sportolóik a COR zászlaja alatt versenyeznek majd a japán fővárosban. A lobogó tartalmazza az orosz nemzeti színeket, ahogyan a küldöttség formaruhája is, de az ország neve, vagy annak rövidítése egyiken sem szerepel.

A CAS korábban elutasította, hogy a következő két évben a világversenyeken a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák le orosz győzelem esetén. Az indoklás szerint ez a zenemű "túlságosan kötődik Oroszországhoz". Az orosz sportvezetés ezt követően javasolta Csajkovszkij 1. zongoraversenyét, amely az indoklás szerint a zenei világörökség része.

A világszerte ismert zongoraverseny februárban debütált az orosz himnusz "helyetteseként" a gyorskorcsolyázók távonkénti világbajnokságán, a hollandiai Heerenveenben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×