eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
A magyar csapat tagjai a gyorsított korongvadász Európa-bajnokság megnyitóján, a Tatárszentgyörgyhöz tartozó Sarlóspusztán.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Elhunyt Igaly Diána

Életének 57. évében elhunyt Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövő, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke, athéni (2004) olimpiai bajnok.

Három nappal korábban családja arról tájékoztatott, a sportoló nem érezte jól magát, ezért kórházba került koronavírus-fertőzéssel, hiába vigyázott magára.

"Az egész család kényesen ügyel a rendszeres fertőtlenítésre, maszkviselésre és a biztonságos távolságtartásra, mégis sokakhoz hasonlóan édesanyám is elkapta a koronavírust. Hálásak vagyunk az orvosok és ápolók odaadó munkájáért!" - közölte a napokban gyermeke.

A Magyar Sportlövők Szövetségének pénteki közleményéből az derül ki, hogy már hosszabb ideje küzdött a betegséggel: "Gyászol a magyar sportlövészet, pótolhatatlan veszteség érte a sportágunkat, 56 éves korában elhunyt Igaly Diána. A Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke, olimpiai, világ- és Európa-bajnok hosszas küzdelem után feladta a harcot a koronavírussal szemben".

Mindig köztünk maradsz, ragyogni fogsz mint a csillagok. Nyugodj békében Dia! ??

Közzétette: István Péni2021. április 8., csütörtök

Igaly Diána halálának hírét Sinka László, a magyar szövetség főtitkára erősítette meg pénteken reggel az MTI-nek.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben. A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet nyert, összességében vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra.

Az MSSZ közleményében jelezte, hogy az év sportlövőjének ötször megválasztott, 2019-ben pedig életműdíjjal jutalmazott bajnokát saját halottjának tekinti.

Igaly az MTI-nek 2015-ben, 50. születésnapja alkalmából adott interjúban versenyzői karrierét három szakaszra bontotta. Elárulta, hogy 1997-ben, amikor az első szakasz édesapja, a korábbi kiváló versenyző, Igaly Miklós halálával lezárult, ő a visszavonuláson is elgondolkodott, ám végül éppen apja szavai győzték meg arról, hogy folytatnia kell.

"Édesapám úgy halt meg, hogy már tudta, az olimpiai indulás is elérhetővé vált a számomra, s nekem ugyan nem, de édesanyámnak azt mondta, hogy ott leszek. Amikor halála után anyukám elmondta mindezt, akkor döntöttem úgy, hogy folytatom, s noha addig is sikeres voltam, a következő évben világbajnokságot és ezzel kvótát nyertem" – mondta akkor Igaly, hozzátéve, hogy egészen az athéni olimpiai sikerig minden évben tudott komoly versenyt nyerni, a csúcson volt.

Később komoly lőtérproblémákkal küzdött éveken át, a 2008-as pekingi játékokra ennek ellenére ki tudott jutni és ott a 13. helyen végzett, majd a londoni olimpiára is megpróbált kijutni, ám az már nem sikerült neki. A 2012-es évben helyet kapott a magyar szövetség új vezetésében, és – amellett, hogy edzőként is tevékenykedett – egészen haláláig az MSSZ alelnökeként dolgozott.

Igaly Dianát a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

Az utolsó beszélgetés

Igaly Diánával az InfoRádió tavaly júniusban készített utoljára interjút, ebben ezt mondta:

"A 2000-es olimpiára világcsúccsal elért világbajnoki címmel jutottam ki, az ötkarikás bronzérem pedig olyan erőt adott, úgy szárnyra kaptam, hogy éreztem, még van bennem két-három olimpia. Végül nem lett, de az athéni olimpiára teljes mértékben kicsúcsosodott a pályafutásom. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt megkaphattam. Megéltem azt az időszakot, amikor még nem volt olimpiai programon a női skeet, mindig hátrányban voltam, pedig pont ugyanannyit dolgozunk, pont ugyanannyi lemondással jár a mi munkánk, nagyon komoly felkészüléssel járó időszakok voltak akkor az Eb-k és a vb-k előtt is. De ez nem negatívum, mindig úgy éltem meg a sikereimet, hogy magamnak, a családomnak, a barátaimnak és a szurkolóimnak győztem. A köz szemében azért ez mindig kevesebb volt, én úgy éreztem - egészen az olimpiai bronzéremig. Az aranyérem aztán mindent vitt."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×