eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A 2020. április 28-án készült és június 25-én közreadott képen egy védőmaszkot vieslő férfi halad el a 2020-as olimpia és paralimpia kabalafigurái előtt egy tokiói parkban. A helyi japán szponzorok már 3.3 millárd dollárral járultak hozzá az olimpia költségeihez, de a halasztás miatt ez az összeg vrhatóan nőni fog. A szervezők hamarosan megkezdik a szerződések újratárgyalását a szponzorokkal, akiknek a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaeséssel is meg kell birkózniuk.
Nyitókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Nem katyusázhatnak az oroszok Tokióban

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem engedélyezte, hogy a tokiói olimpián a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák le az orosz sportolók győzelme esetén.

A CAS emlékeztetett rá, neki kell állást foglalnia arról, hogy egy dal, zene, zenerészlet lejátszható-e a himnusz tiltása idején, abban a két évben, amikor az orosz sportolók nem szerepelhetnek a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt.

Az Orosz Olimpiai Bizottság februárban javasolta a Katyusát, egy hónappal azután, hogy azt a testület sportolói tagozata előterjesztette.

A CAS három bíróból álló testülete úgy foglalt állást: az a tiltás, amely "minden Oroszországhoz köthető himnuszra" vonatkozik, kiterjed "minden Oroszországhoz köthető dalra", és ebbe a kategóriába beletartozik a Katyusa is.

A népszerű dal a második világháború korából származik,

egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

A CAS december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

És akkor a dal:

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×