eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik az RB Leipzignél
Nyitókép: forrás: twitter.com

A lipcsei trió: csapatok, ahol három magyar légiós futballozott együtt

Januártól három magyar válogatott játékos szerepel az RB Leipzig keretében. Ritka, de nem precedens nélküli, hogy egy külföldi klub magyar triót alkalmazzon. Nézzük a legfontosabb példákat Barcelonától Lipcséig!

Körképünket a hatvan évvel ezelőtti Barcelonától indítjuk, a végállomás pedig természetesen a 2021-es RB Leipzig.

Barcelona (1958–1961)

Három (korábbi) magyar válogatott játszott együtt 1958 és 1961 között az FC Barcelonában, az évtized eleje óta már a katalán klubban szereplő Kubala László, valamint a Bp. Honvéd 1957-es dél-amerikai túrája után külföldön maradó Kocsis Sándor és Czibor Zoltán. (Kocsis a Barça előtt rövid időt a svájci Young Fellowsban töltött.)

Közös katalóniai pályafutásuk legemlékezetesebb mérkőzése az 1961-es, berni BEK-döntő volt, mind a hárman pályára léptek a 3:2-re elveszített mérkőzésen a Guttmann Béla által irányított SL Benfica ellen.

A Barcelona – és a meccs – első gólját Kocsis fejelte, a másodikat Czibor szerezte abban a stadionban, amelyikben hét évvel korábban ugyanilyen arányban bukták el a németek elleni világbajnoki döntőt.

APOEL (1995–1996)

Az 1995–1996-os szezonban a ciprusi APOEL soraiban futballozott Kiprich József, Kozma István és Kovács Kálmán. Dupláztak a sárga-kékekkel – mindhárman játszottak az AEK Larnaca elleni kupadöntőben is,

Kiprich lőtte a döntő gólt –, ráadásul a tatabányai csatár elnyerte a gólkirályi koronát, és kiérdemelte az év játékosa címet.

A korábbi bolgár Európa-klasszis középpályás, Hriszto Bonev által irányított gárda az előző évi hatodik helyezését „cserélte” a bajnoki címre. Úgy, hogy egy büntetés hozadékaként az első öt hazai mérkőzését semleges pályán volt kénytelen lejátszani. Az APOEL végül veretlenül nyerte meg a bajnoki címet. A szezon alatt, ha nem is sokat, de mindhárman játszottak a válogatottban.

Beitar Jeruzsálem (1995, 1998)

Akkoriban a kor legjobb izraeli csapatában is időről időre együtt játszott magyar trió. Sallói István 1994 és 1999, Pisont István 1995–1998, Sándor Tamás 1998 és 2002 között, míg Czéh László 1995-ben viselte a sárga-fekete mezt.

Belgium

1993–1995-ben Balog Tibor, Bukrán Gábor és Gulyás István a Charleroi mezét viselte, 1995 tavaszán Pisont István is csatlakozott hozzájuk. Ugyancsak magyar trió futballozott a belga Verbroedering Geelben (Fehér Csaba, Lendvai Miklós, Preisinger Sándor), 1999–2000-ben.

Energie Cottbus (2000–2002)

Az Energie Cottbus fénykorában, az ezredforduló időszakában Sebők Vilmos (2000–2003), Mátyus János (2000–2002), Horváth Ferenc (2000 ősz) és Vasile Miriuţă, vagyis Miriuta László (1998–2002), majd 2001–2002-ben Vincze Ottó is játszott ott.

Digenisz Akritasz Morfu (2006–2007)

Akadt olyan idény, amelyben egy élvonalbeli ciprusi csapatban Berdő Balázs, Farkas Norbert, Márkus Tibor és a kapus Nagy Zoltán szerepelt együtt.

Anglia, Skócia

Angliában a Plymouth Argyle tagja volt előbb Buzsáky Ákos, Timár Krisztián és Halmosi Péter, majd Buzsáky távozása után Sándor György (2008). Skóciában, a Livingstonban (2004–2005) Kriston Attila, Horváth Ferenc, Vincze Gábor játszott együtt, rövid ideig.

Lengyelország

A Lech Poznańban (2014–2015) Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid futballozott együtt, szép sikerekkel.

MLS

2019-ben a Kansas City Sporting mezét viselte Baráth Botond, Sallói Dániel és Németh Krisztián. Utóbbi nemrég nyert bajnoki címet egy másik amerikai csapattal, a Colombus Crew-val, igaz, azóta kiderült, hogy a továbbiakban nem tartanak igényt a játékára.

Szlovákia

Az elmúlt években a DAC is sok magyarországi játékost alkalmazott. 2017 óta:

  • Mervó Bence, Vida Krisztofer, Kalmár Zsolt és Kocsis Gergő (2017–2018)
  • Kalmár Zsolt, Vida Krisztofer, Vida Máté, Csóka Dániel (2018–2019)
  • Németh Krisztián, Kalmár Zsolt, Schäfer András, Vida Krisztofer, Vida Máté (2019–2020) tartozott, illetve
  • Kalmár Zsolt, Schäfer András és a hosszabb ideje sérült Vida Máté (2020–2021) tartozik a keretébe.

Ausztria

Visszalépve évtizedeket, megjegyzendő, hogy a (körülbelül) száz évvel ezelőtti osztrák futballnak is akadtak „magyaros” csapatai. Az eleinte Amateure, majd FK Austria nevet viselő alakulatban Konrád Jenő, Konrád Kálmán és a Futballkirálynak nevezett Schaffer Alfréd játszott együtt.

1924 őszén vezették be Ausztriában a profizmust. Az első, már hivatásos játékosok szereplésével zárt idényt a Hakoah Wien nyerte meg – meglepetésre. Az idény előtt Eisenhoffer József és Fábián Sándor érkezésével megerősödve. A bécsi zsidó csapat alaptizenegyében öt magyar játszott hétről hétre: az említett kettős mellett Guttmann Béla, Nemes-Neufeld Sándor és Schwartz Ernő.

RB Leipzig (2021–)

Gulácsi Péter évek óta a magyar válogatott első számú kapusa. Akárcsak Szoboszlai Dominik, ő is a Salzburgtól került Lipcsébe, de ő már több mint öt éve ott véd. Nem is akárhogy:

Willi Orbán Gulácsival együtt érkezett az akkor még másodosztályú RB Leipzighez, egyből feljutottak az élvonalba, és ott azóta folyamatosan a legjobbak között végeznek, az idén BL-elődöntőig jutottak. A középső védő két éve mutatkozott be a magyar válogatottban.

Most csatlakozott hozzájuk Szoboszlai Dominik:

Triójuk a felsorolt hármasokból kitűnik azzal, hogy mindhárman meghatározó tagjai az – elmúlt három évtizedben az egyik legtöbb eredményt felmutató – magyar válogatottnak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×