eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szoboszlai Dominik az RB Leipzigé

Az előző Bajnokok Ligája-szezon elődöntőséhez igazolt a magyar labdarúgó-válogatott 20 esztendős csillaga.

Ahogy azt már hetek óta fél Európa suttogja, csütörtökön véglegesült: korosztálya egyik legnagyobb tehetsége, a magyar labdarúgó-válogatottban is már sorsdöntő gólokat szerző középpályás, a RB Salzburggal a BL-csoportkörben is helyt álló Szoboszlai Dominik hosszú távú - négy és fél éves - szerződést kötött a "Red Bull család" koronaékszerével, az előző szezon Bajnokok Ligája-elődöntösével, az RB Leipziggel.

Az átigazolást legkésőbb csütörtök délután már nagyon lehetett sejteni, a klub ugyanis közzétett a Twitteren egy videót, amelyen egy kabátos, sporttáskás fiatal iszkol a csapat főhadiszállása felé, majd az öltözőben köszönti őt a klub két magyar légiósa, Gulácsi Péter kapus és Willi Orbán védő.

Nem sokkal később kirakták a folytatást is:

A mostani szerződéssel Szoboszlai Dominik minden idők legdrágábban elkelt magyar futballistája lett, játékjogáért 20 millió eurót (körülbelül 7 milliárd forint) fizethetett a "nagy testvér", ennyi volt ugyanis a labdarúgó kivásárlási ára.

Hatévesen kezdett focizni édesapja, a korábbi tatabányai labdarúgó, Szoboszlai Zsolt kezei alatt, a Főnix Gold palántájaként. 2015-ben már az MTK utánpótlásműhelyében járt, de kisvártatva elvitte onnét a Salzburg. 2017-től a Liefering (a Salzburg fiókcsapata) kínált neki szerződést, szintén Ausztriában, itt jutott bőséges játéklehetőséghez a felnőtt osztrák második ligában. Bő egy év alatt 42 mérkőzésen 16 gólt szerzett a sokoldalú játékos, és rengeteg gólpasszt is adott.

A mostanáig tartó salzburgi kaland aztán két éve folytatódhatott egy hároméves szerződéssel a zsebben - ez később meghosszabbodott. Még mindig nem volt 19 éves, amikor az Európa-ligában már bemutatkozhatott, sőt aktív részese volt a Napoli 3-1-es megverésének. Ekkor már fél Európával összeboronálták, komolynak tűnt a Milan érdeklődése, de azt követően, hogy a Red Bull család legfontosabb európai futballcsapata, a Lipcse is képbe került, már egyre biztosabban lehetett tudni, hogy Szoboszlai Dominikot már Zinédine Zidane is hiába hívja a Real Madridhoz.

A játékos eddigi átigazolásainál - mint azt menedzsmentje rendre hangsúlyozza - nem a csapatnév vagy a pénz dominált, hanem az, hogy folyamatosan játszhasson, fejlődhessen, de az ezúttal mindenképpen szempont volt, hogy Európa top bajnokságaiban komoly eredményért küzdő alakulat kötelékébe tartozhasson.

Mutatjuk salzburgi búcsúgólját, amit egyébként szerdán szerzett a Rapid Wien ellen.

A korosztályos válogatottak közül 15 évesen már csapatkapitánya volt az U17-es alakulatnak.

De ugyanúgy kulcsfigurája volt később az U19-es csapatnak is. 2018-ban, 17 évesen mutatkozhatott be a felnőtt válogatottban, és még mindig nem volt 19, amikor meglőtte első gólját címeres mezben - Szlovákiának lőtt gyönyörű szabadrúgásgólt, és a műfajnak úgy tűnik, specialistája.

Már kulcsszereplője volt a 2020-as Nemzetek Ligája-menetelésnek és a Marco Rossi-csapat Eb-re kijutásának is, Izland ellen az utolsó percekben egy óriási akció végén emlékezetes kapufás gólt szerzett. Eddig 12 válogatott mérkőzése van, háromszor talált be ezeken.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×