eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma
Egyéni indulók futnak a 220 kilométeres Ultrabalaton versenyen Balatonkenesén 2017. május 20-án. A tizenegyedik alkalommal megrendezett szabadidős sporteseményen a résztvevők a Balatont megkerülve teljesítik a távot futva, kerékpárral, egyéniben, vagy csapatban.
Nyitókép: MTI/Varga György

Az időjárás nem lehet akadály Európa legzöldebb versenyének a Balatonnál

Október első hétvégéjén pótolják a májusra tervezett 14. Ultrabalaton futóversenyt, szombat hajnalban lesznek az első rajtok és vasárnap várható az utolsó beérkezés.

Az Ultrabalaton Magyarország leghosszabb ultrafutóversenye, egyben Közép-Európa egyik legnépszerűbb futófesztiválja – fogalmazott az InfoRádiónak Zelcsényi Miklós főszervező. A kihívás egyénileg és csapatban is teljesíthető, ami 222 kilométert, vagyis egy teljes kört jelent a Balaton körül.

A szakember hozzátette, több mint 250 egyéni induló jelezte részvételét, rajtuk kívül pedig 15 ezren jelentkeztek korábban, hogy csapatban szeretnék teljesíteni a távot, de a járványhelyzet miatt sajnos nem mindenki tud részt venni az eseménye. De így is

több mint 10 ezer résztvevőre számítanak a szervezők.

Az Ultrabalatont májusban szokták megrendezni, de most a világjárvány közbeszólt. A járványügyi szabályok betartására ezért különösen figyelnek majd – tette hozzá Zelcsényi Miklós. Mint fogalmazott, a szervezők, a lehetőségekhez mérten minden biztonsági intézkedést megtettek. Szakaszos rajtok lesznek, tehát nem várható, hogy tumultus legyen, akár a váltó-, akár a frissítőpontokon. Mindenhová szállítanak kézfertőtlenítőt, és természetesen az ötszáz fős szervezőgárda maszkban teljesíti a szolgálatot a verseny során – ismertette.

A főszervező elárulta, hogy a verseny központja továbbra is Balatonfüred, és 54 pontot jelöltek ki a tó körül, amelyeken át fog haladni a mezőny. Az első csapat szombat reggel 4 órakor rajtol, míg az utolsó 18 órakor, tehát a vasárnapi napon várhatóak a célba érések. A hagyomány szerint

nemcsak futók, hanem bringatúrások is részt vesznek az eseményen

– ismételte meg.

Zelcsényi Miklós kiemelte az Ultrabalaton csapatépítő erejét, valamint hogy az időjárás nem lehet akadály. „Hál' Isten, hogy nem várható túl meleg, ami futás szempontból nem annyira kedvező” – fogalmazott. Kicsit talán szeles lesz és borús, tehát minig hoz valami újdonságot a verseny, ami miatt állandóak az újratervezések, de mindez jól összekovácsolja a résztvevőket, kiváltképp, akik egy csapatban futnak – vélekedett.

A főszervező Európa legzöldebb tömegsport-rendezvényét ígérte az InfóRádiónak. Így már nem adnak ki a verseny során műanyag poharakat, vagyis mindenki a saját maga által hozott poharakban kapja a frissítőket, az izótómiás italt. Emellett szelektíven gyűjtik a szemetet, bízva abban, hogy az intézkedések révén a nagy aszfaltos európai versenyek közül először talán a legkisebb ökológiai lábnyomot fogják hagyni a tó körül. „A tavat nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön, és ennek szellemében szeretnénk a továbbiakban is ezt a versenyt megrednezni” – hangsúlyozta.

2007-ben, az első Ultrabalatonon 200-an indultak el, tavaly már 13 ezren, a remek hangulatú futófesztiválon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×