eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, miután csapata 1-1-re egyenlített a Bayern München ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2019. szeptember 14-i mérkőzésen Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

BL-elődöntő: mi köze Gulácsi Péternek Puskás Ferenchez?

A Paris Saint-Germain huszonöt év után, az RB Leipzig története során először jutott a fináléba a Bajnokok Ligája elődöntőjéből. Nekünk, magyaroknak különleges mérkőzés lesz a ma este 9 órakor kezdődő lisszaboni találkozó.

A franciák edzői stábjában ott van Lőw Zsolt, aki egyébként 2015 és 2018 között az RB Leipzig stábjában dolgozott, mások mellett természetesen Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal is. Ezúttal is az a valószínű, hogy a kapus kap szerepet két utóbbi közül, így ő lehet az első magyar, aki pályára lép a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Ilyen szintű mérkőzésen egyébként

az 1962-es BEK-döntőben

volt legutóbb mindkét oldalon magyar, akkor még előkelőbb szituációban: Guttmann Béla Benficája a döntőben találkozott Puskás Ferenc Real Madridjával.

A nagyvilág számára e párharc kuriózuma a két német edző, Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann találkozása. A mindössze 33 éves Nagelsmann 2008-ban, alig túl a húszon, edzői pályafutása kezdetén rövid ideig Tuchel segítője volt az Augsburgnál.

A PSG a katari tulajdonosok színre lépése, nagyjából egy évtizede vár arra, hogy a hazai sikerek mellett a csapat a Bajnokok Ligájában is eredményes legyen. Tavaly a Manchester United ellen balszerencsés körülmények között esett ki, idén ejtett már ki német csapatot, a Borussia Dortmundot a nyolcaddöntőben.

Az RB Leipzig is találkozott már franciával a sorozatban, hiszen azonos csoportból lépett tovább a majd a szerdai elődöntőben következő Olympique Lyonnal.

A negyeddöntőből az olasz Atalanta legyőzésével ment tovább.

A Kicker szerint az RB Leipzig nem változtat az alapcsapatán, a Gulácsi – Klostermann, Upamecano, Halstenberg – Laimer, Sabitzer, Kampl, Angelino – Nkunku, Dani Olmo – Poulsen tizenegy kezd majd.

A párizsiaknál Keylor Navas sérülése okoz gondot, viszont állítólag Mbappé visszatérhet a kezdő tizenegybe.

A várható csapat: Sergio Rico – Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat – Marquinhos – Paredes, Gueye – Di Maria, Mbappé, Neymar.

A nemzetközi sajtó még egy aspektusból összehasonlítja a két csapatot, ez pedig a pénz, a gazdagság. A XXI. század „újgazdag” klubjainak titulálja őket. A katariak kezében lévő PSG a Deloitte szerint immár a világ ötödik leggazdagabb klubja, amely képes volt a világ legmagasabb átigazolási összegeit kifizetni Neymarért és Kylian Mbappéért.

A Red Bull égisze alá tartozó lipcsei csapat más utat jár. A német liga szabályzata szerint a csapat nevében nem lehet szponzornév, ezért lett az RB RasenBallsport. Az egyesületet 2009 óta „támogatja” az osztrák Dietrich Mateschitz, a Red Bull feje. Ugyancsak a speciális német szabályok miatt „csak” 49 százalékos tulajdonosa a klubnak, a többi 51 százalék a cég dolgozóié. Az RB Leipzig, amely az akkor ötödik osztályú SSV Markranstadt megvételéből született, tehát más utat jár, mint a PSG.

Fiatal és tehetséges játékosokat nevel a cég futballrendszerén keresztül, amelynek az RB Leipzigen kívül tagja az RB Salzburg, az RB Bragantino és a New York Red Bulls is.

Sok az irigye Németországon belül is a klubnak, a népszerű futballmagazin, a 11 Freunde azt írta, hogy a BL-elődöntőbe jutás nem más, mint egy marketingfogás a Red Bull brand erősítésére.

De boldogok lennénk, ha bármelyik magyar cég így tudná erősíteni a brandjét!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×