eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Felhúzzák a japán zászlót az olimpiai zászló mellé az olimpiai láng átadási ünnepségén Athénban 2020. március 19-én. A koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett eseményen a tokiói nyári játékok szervezőbizottságának képviseletében Imoto Naoko japán úszó vette át az olimpiai lángot. Az ötkarikás játékok jelképét azok a japán szervezők viszik el Távol-Keletre, akik már múlt héten megérkeztek Európába. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.
Nyitókép: MTI/AP/AFP POOL/Aris Messinis

Újabb baljós jelzés a tokiói olimpiáról

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell.

Mori a Nikkan Sports japán sportnapilapban határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát.

"Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést" - mondta.

Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője pedig kollégái nyilatkozatival értett egyet, miszerint hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre.

"Nehéz lesz fogadni az olimpiára érkezőket, hacsak nem fejlesztenek ki addigra hatékony vakcinát"

- nyilatkozta. Egyben sürgette a gyógyszeriparban dolgozókat, hogy gyorsítsák fel az ellenszer fejlesztését és tesztelését az oltások mielőbbi gyártása érdekében. Hozzátette: kulcsfontosságú lesz a fertőzés világszintű mértéke, mert hiába lesz Japánban jobb a helyzet, ha külföldön tovább terjed a vírus.

Korábban Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora azt mondta, hogy amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális.

Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem fertőző betegségek professzora korábban kifejtette: nem hiszi, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre. "Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz" - közölte.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével. A jövő nyári időpontot pedig túlságosan optimistának tartja, és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője bár azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul idő kell ahhoz is, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×