eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: manyokiattila.hu

Mányoki Attila extrém úszó: a várakozás a legrosszabb az egészben

Világrekord összidő alatt úszta át a földgolyó hét óceáni szorosát a zalaegerszegi Mányoki Attila, aki leginkább az utolsó átúszásáról beszélt az InfoRádió Arénájában. Nyílt vízen március óta edzett a Velencei-tóban, 5-6 fokban. Ennek az őrült "hobbinak" a költségei sem titkosak.

Nem sok ember van a világon, aki átúszta a földgolyó mind a hét óceáni szorosát (Ocean's Seven sorozat), de Mányoki Attila - első magyarként - köztük van, ráadásul valamennyi átúszását összeadva világcsúcs alatt lett teljesítő a zalaegerszegi extrém úszó, aki szeptember 22-én beszélt friss rekorderként az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.

Utolsó úszásakor augusztusban, amikor 12 órát töltött a 10 foknál alig melegebb vízben Nagy-Britannia partjainál, már nyugodt volt, nem volt benne görcs vagy versenyláz, függetlenül attól, hogy a körülmények nem voltak ideálisak, és korábban kétszer is beletörött a bicskája a helybe; a korlátozott látási viszonyok között ezúttal sem tudta például észlelni a potenciális veszélyt jelentő oroszlánmedúzákat.

"A nap középső része, egy két órás szakasz volt nyugisabb, de aztán változott a szélsebesség és a hullámzás, ami az úszó pályafutásom legnehezebb 5-6 óráját hozta.

Az áramlat mozgását ráadásul az ember a vízben nem igazán érzékeli, ráadásul a távolság sem látszik csökkenni"

- vázolta Mányoki Attila az Északi-csatornán szerzett élményeiről.

"Frissíteni" óránként lehet ebben a műfajban, mert nem állhat le a gyomorműködés.

A felkészülés az utolsó szorosra tavaly novemberben kezdődött medencében, márciustól a Velencei-tóban gyakorolt, a kezdeti időszakban 5-6 fokos volt a tó, de ez is azt a célt szolgálta, hogy mire eljut Írországba, az akklimatizációja meglegyen.

A teljesítés költségeiről is nyíltan beszélt, átúszásonként és helyszínenként 5-6 millió forinttal kell számolni, az éves költségvetés ennek a duplája.

És mi a legrosszabb az egészben? A várakozás.

A következő kihívás pedig Manhatten szigetének a körbeúszása, ez 50 kilométer. 2020-ban ez lesz a fő projekt.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×