eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Lewis Hamilton, a Mercedes brit címvédője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Mexikói Nagydíján a mexikóvárosi Hermanos Rodríguez versenypályán 2019. október 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Amerikai Nagydíj: a fő esélyes teheti magát oda a legjobban

E hétvégén lesz az Egyesült Államok F1-es Nagydíja. Ha nem Valtteri Bottas nyer, illetve ha Lewis Hamilton legalább 8. helyen végez, akkor a brit vasárnap este hatodszor is egyéni világbajnok lesz. A szakértő szerint ezúttal sikeres futammal akarhatja lezárni a pontversenyt a mercedeses címvédő.

Pályafutása során 2015 után másodszor lehet éppen Austinban F1-világbajnok a 34 éves brit Lewis Hamilton, ha - Valtteri Bottas futamgyőzelme esetén - legalább a 8. helyre behozza Mercedesét vasárnap este.

Austin úgymond "fekszik" a pontversenyben Bottast 74 ponttal előző Hamiltonnak, 2012 óta ötször nyert itt futamot (2014 és 2017 közt zsinórban mindig), így elvileg nem lehet gond neki a biztos vb-címet jelentő 5 pont begyűjtése Amerikában. (Csak röviden a pontszámításról: 25 pontot ér a futamgyőzelem, ám 1 pontot az a pilóta is kap, aki a leggyorsabb kört futja egy adott versenyen, így jön ki, hogy egy versenyző még szerezhet 78 pontot is akár a hátra lévő három futamon.)

Vámosi Péter, a Racingline.hu magazin főszerkesztője szerint hasonló lesz a helyzet, mint Mexikóban volt, azzal a különbséggel, hogy nem lesz annyi gumikopás.

"Bárki nyerhet a top 6-ból, tehát a Mercedeseken, a Ferrarikon és Max Verstappenen kívül akár a Red Bullnál egyre jobban teljesítő Alexander Albon is, aki a Német Nagydíj óta folyamatosan pontszerző, várom is, hogy bejelentik őt véglegesre a csapatnál a 2020-as esztendőre" - mondta a szakértő az InfoRádióban.

A maga részéről úgy gondolja, a vb-címre hajtó Lewis Hamilton fogja "a legjobban odatenni magát" a futamgyőzelemért.

Lesz Texasban egy jubiláns is,

Max Verstappen 100. alkalommal indul,

s még akkor is lehet az F1 történelem legfiatalabb világbajnoka, ha ez mondjuk "csak" jövőre jön össze neki, ebben a ferraris Sebastian Vettelt múlná felül.

Ha már Ferrari: a maranellóiak a nyári szünet óta látványosan javultak, volt egy háromfutamos győzelmi szériájuk is, ellenben a motorerőt jó versenystratégiájával a Mercedes mostanság ellensúlyozni tudja. A rend kedvéért: tavaly egy ferraris nyert itt, a finn Kimi Räikkönen.

A program (közép-európai idő szerint):

szombat 22 óra - időmérő edzés

vasárnap 20.10 - futam

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×