eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó és edzője, Petrov Árpád a fővárosi Duna Arénában tartott sajtótájékoztatójukon 2018. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Petrov Árpád tanácsa Hosszú Katinkának: merj pihenni!

Pontos menetrend szerint készül a világklasszis a tokiói olimpiára, de edzője az InfoRádiónak elárulta: a felkészülés rugalmas, hallgatnak a háromszoros olimpiai bajnok testének jelzéseire. Napi hét órát dolgoznak együtt, de az úszónő felmutathatja a sárga lapot az edzőjének.

Milyen hosszú távú tapasztalatokat tudtak levonni a világbajnokság után?

Szeretnénk ezeket magunknak megtartani, mert lehet, hogy olyan tapasztalatok, amelyek másnak is hasznosak lennének, ha most megosztanám.

Hány százalékosnak értékelték ezt a világbajnokságot?

A két arany megvolt, de van egy kis hiányérzetünk is, mindkettőnknek. Százalékban nem tudok beszélni, a lényeg megvolt.

Mekkora távlatok vannak a többi számban, illetve mennyire fókuszálnak arra, hogy ebben a kettőben megmaradjon az előny?

A 200 és a 400 vegyesre megy ki a játék, a felkészülésben továbbra is ez a leglényegesebb, emellett az olimpiai programban adja magát a 200 hát, mert az a két vegyes szám után van. Ez a három biztos, minden egyéb már csak hab a tortán.

Az elmúlt időszak felkészülése hogyan alakult?

Unalmas hétköznapoknak nevezhetnénk ezt az időszakot, hiszen verseny nem törte meg, edzésről edzésre mentünk hétfőtől vasárnapig. Abban az időszakban vagyunk, amikor inkább az alapképességeken dolgozunk, ami később a versenyfeltételeket fogja segíteni. Ez így elég nehéz, a harmadik-negyedik héten már embert próbáló feladat mindkettőnknek. Most már nagyon várjuk a versenyt, és örülünk, hogy kezdődik a Világkupa.

Mekkora távlatot lát az alternatív versenysorozatban, az International Swimming League-ben?

A klasszikus sportnak meg kell újulnia, az úszásnak magának, és főleg a profi úszóknak is szükségük van a megújulásra. És ez a program, az ISL jó alternatívát kínál. Bízom abban, hogy meg tud maradni a piacon.

Már idén is lehet érdekes?

Nézőként elképesztően érdekes, és edzőként még izgalmasabb. A világ úszósportjának a krémjét látjuk. A világbajnokságon kívül még a világkupa sem hoz annyi világklasszist ide, mint az ISL. A nézőnek ma már ez kell, hogy változatos legyen, legyenek benne gyors ritmusváltások, sztárokat lásson, ez mind benne van, olyat tudunk nyújtani, ami még nem volt.

Nagy József lesz a csapatuk egyik edzője, hogyan működik majd a munkamegosztás?

A tapasztalata egészíti ki az én dinamizmusomat. Mi nagyon sok mindenben egyetértünk, ő jóval többet látott már a világban és jóval kialakultabb véleménye van, főleg a mellúszásról, amiben nagyon számítok a véleményére. Nekem talán picit több a rálátásom a pillanatnyi világklasszis sportolókra, úgy érzem, hogy minden javaslatomban benne lesz az ő szakmaisága is, és remekül kiegészítjük egymást.

Először a Világkupa következik a Duna Arénában. Mekkora jelentőségű lesz ez a verseny?

A felkészülés origója tulajdonképpen, most látjuk majd, hogy mit vesztettünk, mit nyertünk a világbajnoksághoz képest. Egy-két dologban szeretnénk előrelépést látni, de nem az időeredményekről fog szólni. A magyar közönség garantálja, hogy fantasztikus élmény lesz újra. Már alig várom!

Már az egyesületek kívül is együttműködnek a magyar úszók, például az ISL-sorozatban, és külön pikáns, hogy vannak olyan magyar sztárúszók, akik nem ebben a budapesti csapatban szerepelnek. Átformálhatja ez a rendszer az úszók felkészülését?

A tapasztalatcserével gazdagodik mindenki. Egy ISL-es este összegyűlik 15-20 világklasszis edző minden nemzetből, nyilván értékesebb lesz, mint jó pár konferencia, amin részt vettünk, és ebből közvetlen az úszók profitálnak. Minél több időt töltenek együtt, annál jobban fognak segíteni egymásnak a jövőben. Számítok arra, hogy egy-egy ISL-évad után még több úszó fog edzeni egymással, még több fogja kikérni egy másik edző véleményét. Mindenki megmarad a klubjában, de arra számítok, hogy komoly tanácsadói háttér születik ebből, illetve közösen edző csoportok fognak kialakulni.

Hosszú Katinka munkájában a regenerálódásra mennyivel helyeznek nagyobb hangsúlyt a tokiói olimpia évében?

Ugyanúgy, mint tavaly, egy jelszóval tudom összefoglalni: Merj pihenni! Ne ijedjünk meg attól, ha hétfő este fáradtak vagyunk, és a kedd reggelt esetleg ki kell hagyni. A testre hallgatni kell. A regenerációhoz persze hozzátartozik az étkezés, az ivás, az alvás, ebben minden segítséget megkapunk a külső szakemberektől. A legfontosabb továbbra is, amellett, hogy az edzésinger minél nagyobb legyen, a regeneráció: megpihenni, és a lehető legjobb módszerekkel.

Mostanában hány órát dolgoznak egy nap?

Sose számoltam. Olyan hetet körülbelül.

Hogyan épülnek fel az edzések?

Az edzés tulajdonképpen képességfejlesztés. Van két szárazföldi meg két vízi naponta, ehhez még jön regenerációként masszőr vagy egy orvosi tanácsadás.

Mekkora a csapat Hosszú Katinka körül az egyéni felkészülésnél, illetve az ISL-sorozatban?

Az ISL-ben több mint tíz ember alkotja a háttérstábot. Az egyéni felkészülésnél van egy magyar gyógytornászunk, Horváth Ildikó és egy holland gyógytornászunk, Jan Herber. Mindketten nagyon fontos feladatot látnak el a regenerációban. Van egy erőnléti edzőnk, Kiss Dániel, aki remek szakember, és egy dietetikusunk, Szász Máté. Ő szerintem Magyarország legelismertebb szakembere. Mindig számíthatunk Merkely Bélára és orvosi stábjára, valamint a Semmelweis Egyetem egész orvosi karára. Ez elképesztően jó. Amikor beteg vagyok, vagy valamiért nem vagyok ott, beállnak a segédedzők, Nagy József segít a tapasztalatával újra meg újra. Tehát hét-nyolc emberről beszélhetünk.

A tokiói olimpiáig 10 hónap van hátra, hogyan építik fel ezt az időszakot?

Pontosan megvan a fejünkben, június 10-én már teljesen kész volt egészen a tokiói olimpiáig a programunk. Szerencsére kiszámítható a nemzetközi versenyprogram, elég egyszerű meghatározni a csúcspontokat, a felkészülésben pedig rugalmasnak kell lenni, hogy mikor hogy alakítjuk a terhelést.

Lesz-e valamilyen drasztikus változás?

Nem feltétlenül. Esetleg annyi rajtunk kívül álló változás lesz, hogy a FINA Bajnokok Ligája-versenyek január végére-február elejére kerültek át Ázsiában, tehát oda kell mennünk edzőtáborba, ami nem baj, mert passzol a tokiói olimpiához, de mivel nem tudjuk a pontos időpontot, ezért elhúzódhat az ázsiai edzőtáborunk. Egyébként a rutint kell követnünk és a beváltat nem elhagyni.

Mennyire kell védeni Katinkát ebben az időszakban? Az ország egyik legnagyobb sztársportolójaként folyamatosan a figyelem középpontjában van.

Az előbb kiszámolt napi hét órán túl nem töltök vele sok időt. A hét órán belül pedig megpróbálok minél közelebb lenni hozzá, minél több figyelmet adni neki.

Van egy megegyezés köztük, jelzi, ha esetleg túl sok lennék, akkor jön egy sárga lap nekem, és tudom, hogy szabad utat kell neki adnom.

Nem gondolom, hogy nagy védelemre van szüksége, óriási tapasztalattal rendelkező versenyző, aki hallgat a testére, tudja, hogy mikor mire van szüksége, hogy mikor kell keményen dolgoznia, mikor kell kiengednie. Remek alany.

Az óriási tapasztalat a siker kulcsa lehet Tokióban is, vagy ez önmagában kevés?

Önmagában persze, hogy kevés. Valószínű, ha Darnyi Tamás most elindulna a 400 vegyesen, nehéz dolga lenne... Az óriási tapasztalat inkább higgadtságot adhat, hogy igen, már egyszer megcsináltam, tudom, hogy vezet oda az út. Ugyanakkor a nagyszerű tehetség érdeme az, hogy bármennyire is kiemelkedő a képessége a többi emberéhez képest, mégis mikor arról van szó, hogy a saját hibáin vagy erősségein dolgozzon, akkor belehajtja a fejét az igába és húzza. Ez az alázat és tapasztalat remek keveréke.

Önnek edzőként mit jelentett, hogy csúcsra tudta juttatni a világbajnokságon két számban is Hosszú Katinkát?

Azt, hogy van még 12 hónapom Tokióig.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×