eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Magyarok az El Clásicón

A hétvége legfontosabb futballeseménye az El Clásico, a Barcelona és a Real Madrid ma délután találkozik a Camp Nouban. Az utóbbi években –sőt évtizedekben – mi, magyarok csak távoli csodálói lettünk a két óriásklub párharcának. Ahogyan írni szokták: nem volt ez mindig így…

Az 1934-es világbajnokság miatti sűrített program miatt a hazai élvonalbeli profi csapatok nem vettek részt az idényben a Magyar Kupa-sorozatban, s ez nem növelte a díj presztízsét. Az előző idényben még élvonalbeli, az 1933–1934-es szezonban a második profi osztályban szenzációsan szereplő Soroksár FC nyerte el végül a kupát, megismételt mérkőzésen nyert a BSZKRT együttese ellen. A győztes két szélsője közül Kelemen Vilmos a Madrid FC, Szeder (Silberstein) György a Barcelona játékosa lett hamarosan.

A második vonalból a nagyokhoz

Ízlelgessük egy kicsit: a magyar második vonal egyik alakulatától két, a válogatottságtól fényévekre lévő támadó a Madridhoz, illetve a Barcelonához került.

A tragikus sorsú, a holokauszt áldozatává váló Szedernek nem jutott El Clásico, Kelemen harmadik magyarként játszott a rangadón – egyébként klubtársa, a debreceni kapus, Alberti Gyula társaságában.

Egy szezonnal korábban Berkessy Elemér, a Jegenye 1935 tavaszán részese volt a Barcelona Madrid FC elleni 5:0-s sikerének. A csapat edzője Platkó Ferenc volt. Ám a következő idényben 3:0-s vereségben is volt része, a katalán klub támadói nem tudták „legyőzni” Alberi Gyulát.

Edzőként Hertzka Lipót élhetett meg a magyarok közül El Clásicót.

1930 tavaszától irányította a Real Madridot, működése első hónapjában 5:1-re megverte a csapata a Barcelonát.

A fénykor

Az ötvenes években lett aztán újra magyar szereplője az El Clásicónak, a mi szempontunkból ez és a következő évtized jelentette a fénykort. A legtöbb Barcelona–Real Madrid mérkőzésen Kubala László játszott, tizenhárom meccs jutott neki. Játszott az 1959 februári nevezetes meccsen is, amely az első, a televízió által is közvetített El Clásico volt. A Madridban ott volt már Puskás Ferenc.

Az El Pais nemrégiben azt írta, Kubala és Alfredo Di Stéfano akkoriban éppen úgy meghatározta az El Clásicókat, mint a legutóbbi évtizedben Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. De domináns volt Puskás Ferenc szerepe is. „Pancho” tizennégy gólt szerzett, minden sorozatot figyelembe véve az El Clásicókon, ezzel Messi, Cristiano Ronaldo, Di Stéfano, valamint Raúl mögött, Césarral és Gentóval holtversenyben az ötödik.

Az elmúlt hetvenöt évben mindössze két futballista tudott két mesterhármast is szerezni El Clásicókon: Puskás Ferenc és Lionel Messi.

Az Aranycsapat kapitánya az egyetlen a rivalizálás történetében, aki Madridban és Barcelonában is mesterhármasig jutott.

Aranycsapatbeli csatártársai közül Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is játszott El Clásicón, A Spanyolországban Aranyfejűnek nevezett center öt gólt szerzett, a balszélső egyet, méghozzá Cádizban, egy 1959-es nyári torna döntőjében, amelyet a Madrid nyert meg 4:3-ra, Puskás is betalált a kapuba. Kubala edzőként is dirigálta a Barcelonát El Clásicón, az 1961–1962-es idényben háromszor is. .

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×