INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

hírek

inforádió

sport

sportolás

sportág

maratoni

testépítés

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

Infostart / InfoRádió

A vizes világbajnokság alatt a mindennapi testmozgás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. Merkely Béla professzor az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a szabadidejükben sportolók hogyan tudják kivédeni a kockázatok többségét, és hogy miért nem javasolja egy szinten túl a maratoni futás és a testépítés.

„A legtehetségesebb sportolók teljesítménye igencsak inspiráló hatással van ma a nemzetünkre” - fogalmazott a professzor.

„Egyértelmű adatokkal alátámasztható, hogy miért van szükség a szinte napi egy órás mozgásra, milyen jótékony hatása van a koszorúérbetegség megelőzésében vagy visszafejlesztésében, milyen hatása van a vérnyomás karbantartásában, hogy ez komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy ne fejlődjön ki cukorbetegség, elhízás” - tette hozzá.

Kiemelte: a sportolók teljesítményükkel felhívják a figyelmet azokra a dinamikus sportokra, amelyek különösen hatékonyak ezen célok elérésében.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója emlékeztetett rá, hogy a sport a mindennapi életben egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

Elmondta, hogy

a napi egy órás vagy hetente ötször egy órás testmozgás, dinamikus sport – séta, futás, kerékpározás, úszás – jelentős mértékben növeli a várható élettartamot.

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

Ennek eltúlzása viszont már kardiovaszkuláris rizikót jelenthet – figyelmeztetett Merkely Béla.

Kifejtette:

az ultramaraton, a maratonfutás, a triatlon és bizonyos testépítéssel foglalkozó, döntően statikus gyakorlatokat előtérbe helyező sportágak kimutathatóan szív- és érrendszeri károsodást okozhatnak, és fokozhatják a szívritmuszavar előfordulásának valószínűségét.

„Meglepő módon a napi szintű több mint 10-20 kilométeres futás, vagy a 40 kilométert meghaladó maratonfutás valójában a felrakódások, a plakkok kialakulását és az erek elmeszesedését is okozhatja” – figyelmeztetett a professzor.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója úgy véli, a testépítés általában nem egészséges sport.

„A testépítés célja az izomzatnak a szükségleteket meghaladó mértékben történő növelése. A testépítéssel a sportolók izomzatot növelnek, speciális erőkifejtést végeznek szimplán esztétikai célból. Ez a nagy mennyiségű izomzat nem szolgálja a mindennapi testmozgás igényét, sőt, ezek a sportolók olykor a dinamikus sportokban kifejezetten rossz eredményt érnek el” - mondta Merkely Béla.

„Sajnálatos módon a testépítők egy jelentős része az egyéb sportágakban meg nem engedett gyógyszerekhez vagy teljesítményfokozó szerekhez nyúlnak, hogy tovább növelhessék az izomzat mennyiségét. Ezek azonban közvetlenül károsítják a szívizomzatot, így

már fiatal felnőtt korban súlyos fokú koszorúér-meszesedést vagy szívizom-elfajulást okozhatnak”

- hangsúlyozta a professzor.

Kapcsolódó hang

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint
 
Bővebben a kardiológus tanácsairól
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018