eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

A vizes világbajnokság alatt a mindennapi testmozgás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. Merkely Béla professzor az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a szabadidejükben sportolók hogyan tudják kivédeni a kockázatok többségét, és hogy miért nem javasolja egy szinten túl a maratoni futás és a testépítés.

„A legtehetségesebb sportolók teljesítménye igencsak inspiráló hatással van ma a nemzetünkre” - fogalmazott a professzor.

„Egyértelmű adatokkal alátámasztható, hogy miért van szükség a szinte napi egy órás mozgásra, milyen jótékony hatása van a koszorúérbetegség megelőzésében vagy visszafejlesztésében, milyen hatása van a vérnyomás karbantartásában, hogy ez komolyan hozzájárulhat ahhoz, hogy ne fejlődjön ki cukorbetegség, elhízás” - tette hozzá.

Kiemelte: a sportolók teljesítményükkel felhívják a figyelmet azokra a dinamikus sportokra, amelyek különösen hatékonyak ezen célok elérésében.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója emlékeztetett rá, hogy a sport a mindennapi életben egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

Elmondta, hogy

a napi egy órás vagy hetente ötször egy órás testmozgás, dinamikus sport – séta, futás, kerékpározás, úszás – jelentős mértékben növeli a várható élettartamot.

Napi egy órát fussunk, ne maratont a kardiológus szerint

Ennek eltúlzása viszont már kardiovaszkuláris rizikót jelenthet – figyelmeztetett Merkely Béla.

Kifejtette:

az ultramaraton, a maratonfutás, a triatlon és bizonyos testépítéssel foglalkozó, döntően statikus gyakorlatokat előtérbe helyező sportágak kimutathatóan szív- és érrendszeri károsodást okozhatnak, és fokozhatják a szívritmuszavar előfordulásának valószínűségét.

„Meglepő módon a napi szintű több mint 10-20 kilométeres futás, vagy a 40 kilométert meghaladó maratonfutás valójában a felrakódások, a plakkok kialakulását és az erek elmeszesedését is okozhatja” – figyelmeztetett a professzor.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója úgy véli, a testépítés általában nem egészséges sport.

„A testépítés célja az izomzatnak a szükségleteket meghaladó mértékben történő növelése. A testépítéssel a sportolók izomzatot növelnek, speciális erőkifejtést végeznek szimplán esztétikai célból. Ez a nagy mennyiségű izomzat nem szolgálja a mindennapi testmozgás igényét, sőt, ezek a sportolók olykor a dinamikus sportokban kifejezetten rossz eredményt érnek el” - mondta Merkely Béla.

„Sajnálatos módon a testépítők egy jelentős része az egyéb sportágakban meg nem engedett gyógyszerekhez vagy teljesítményfokozó szerekhez nyúlnak, hogy tovább növelhessék az izomzat mennyiségét. Ezek azonban közvetlenül károsítják a szívizomzatot, így

már fiatal felnőtt korban súlyos fokú koszorúér-meszesedést vagy szívizom-elfajulást okozhatnak”

- hangsúlyozta a professzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×