INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

dopping

orosz

olimpia

eltiltás

67 orosz biztosan kihagyja az olimpiát

InfoRádió / MTI

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta és az ország olimpiai bizottságának közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

Az orosz atléták azért fordultak kollektív keresettel a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

Az IAAF július 10-én utasította el az orosz atléták fellebbezését. Az orosz sportági szövetség (VFLA) ennek ellenére kijelölte 68 fős olimpiai csapatát arra az esetre, ha a CAS felülbírálja az IAAF határozatát. A távolugró Darja Klisinának egyébként az IAAF engedélyezte, hogy semlegesként részt vegyen a nemzetközi versenyeken, 67 társának eltiltása azonban érvényben marad.

 A CAS csütörtöki döntése irányadó lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára, amely jövő keddig dönt az orosz sportolók teljes kizárásáról a riói olimpián. A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A NOB hangsúlyozta, hogy megvárja a CAS határozatát, ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

A riói olimpiáról lemaradó atléták között komoly éremesélyesek is voltak, mint például a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva, vagy a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov.

Az Oroszországon kívül készülő Klisinához hasonlóan semlegesként állhat rajthoz az IAAF július 1-jei döntése alapján a 800-as futó Julija Sztyepanova - ő nem volt a 68 fellebbező között -, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.

Első reakciójában Vitalij Mutko orosz sportminiszter megalázónak és példátlannak nevezte a CAS döntését:

"Ez a példátlan ítélet megalázza az egész sporttársadalmat. Politikai döntés született, jogi megalapozottság nélkül. Nem hagyjuk ennyiben a dolgot."

A kétszeres olimpiai bajnok Iszinbajeva az atlétika temetéséről beszélt, míg az egyik parlamenti képviselő, Igor Lebegyev leszögezte, méltó választ kell adniuk erre a pofonra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajnálatát fejezte ki, és hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják a kollektív felelősség elvét.

"Annyi bizonyos, hogy nem fontolgatunk bojkottot" - erősítette meg Alekszandr Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének a szerdai állásfoglalását.

Sebastian Coe IAAF-elnök megköszönte a CAS-nak, hogy támogatta az atlétikai világszervezet korábbi döntését.

"Ez ugyanakkor nem a diadalmas nyilatkozatok napja. Nem azért vállaltam el a feladatot, hogy atlétákat gátoljak meg a versenyzésben. Mi befogadni és nem kizárni akarunk" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018