eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma

Az elnök szerint sötét időszakát éli az atlétika

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe szerint a szerdán kirobbant botrány miatt sötét időszakát éli a sportág.

Az 59 éves brit sportvezető a BBC Rádiónak adott interjújában elmondta: sokk, düh és szomorúság lett úrrá rajta, miután megtudta, hogy az elnöki posztot 1999 és idén augusztus között betöltő 82 éves Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán. Úgy fogalmazott: a nyári megválasztása másnapján beindított belső vizsgálatok most felgyorsulnak. Céljuk a sportág megtisztítása, illetve megtépázott hírnevének helyreállítása, de ezek a folyamatok hosszú időt vesznek majd igénybe.

"Ezek a sportágunk sötét napjai. A történtek elszántabbá tesznek, mint valaha. Célom, hogy újra megteremtsem az atlétika iránti bizalmat. Elhatároztam, hogy a kollégáimmal együtt újjáépítem és megújítom a sportágat, ez azonban eltart egy ideig" - magyarázta Coe.

A nemzetközi szövetség jelenlegi vezetője nyolc éven keresztül alelnökként tevékenykedett a szenegáli Lamine Diack elnöki időszakában, ennek ellenére az augusztusi megválasztása előtt hadüzenettel felérő nyilatkozatot tett a brit Sunday Times napilapban, illetve a német ARD televízióban. Most azt hangoztatta, hogy nem volt tudomása azokról a cselekményekről, amelyek ezen a héten kerültek napvilágra, de tudja, hogy őt is kritizálni fogják azzal a periódussal összefüggésben.

"Ha ezek a vádak igazolják, hogy rossz emberek manipulálták a rendszert, akkor nekünk a fékek és ellensúlyok rendszerének segítségével biztosítanunk kell, hogy ilyen rossz emberek a jövőben ne kerülhessenek pozícióba. Elszámoltatható, felelős vezetésre van szükségünk." - fogalmazott.

Coe fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a korrupciós botrány teljesen más, amint ami a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget sújtja.

"A sportágunk szempontjából nagyon rossz pillanatban történt mindez, de nem menthetjük fel magunkat. A sportolók és az edzők teljes generációjára szükségünk van, hogy becsületes és tiszta versenyzőkkel ismét a csúcsra érhessünk" - mondta Sebastian Coe.

Lamine Diack mellett egyelőre a fia, Papa Massata Diack, valamint további három sportvezető ellen zajlik vizsgálat, mert a gyanú szerint tudomásuk volt a Chicago Marathont háromszor megnyerő - de augusztusban három év két hónapra eltiltott, és győzelmeitől megfosztott - orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről, de eltitkolták azt, ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×