eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lefújhatják-e a téli olimpiát a robbantások miatt?

Az elmúlt napok terrorcselekményei ellenére Oroszország számára presztízskérdés a szocsi téli olimpia sikere, ezért "nem engedhetik meg, hogy balhé legyen." Dénes Ferenc sportközgazdász erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

A szakértő nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország eláll a téli olimpia megrendezésétől a volgográdi öngyilkos merényletek és a terrorfenyegetettség miatt. Dénes Ferenc sokkal inkább azt valószínűsíti, hogy az eddig is csillagászati költségek tovább fognak emelkedni. "Olyan katonai erőddé varázsolják a szocsi ötkarikás játékok helyszínét, ami sem a sportnak, sem a résztvevőknek és vélhetően az ottani belpolitikának sem tesz jót" - tette hozzá.

A 2001. szeptember 11 -i terrortámadások óta, a nagy sportrendezvények biztonsági költségei hatványozottan emelkedtek mindenütt a világon. Még egy olyan nyugalmasnak gondolt olimpia mögött is, mint a londoni, óriási biztonsági erők mozogtak - magyarázta a szakértő. Dénes Ferenc úgy véli, ebben a helyzetben, amibe Oroszországban került, minden fajta katonai erőt, "pénzt, paripát" rendelkezésre fognak bocsájtani, ugyanis "Oroszország nem engedheti meg magának, hogy balhé legyen". Ez egy nagyon nagy presztízsű olimpia Oroszország számára, tehát óriási kudarc lenne, ha ez a presztízs sérülne - tette hozzá a sportközgazdász.

Dénes Ferenc beszélt arról is, hogy ezeknek a "megaeseményeknek" nagyon sok fajta társadalmi célja van. Azzal, hogy egy bizonyos városnak ítélik a téli olimpia megrendezésének jogát, általában egy üdülővárost is fejlesztenek. Benne van a lehetőség, hogy egy olyan típusú imázst közvetítsenek, ami sok évtizedre meghatározhatja azt, hogy egy város turista-központtá tudjon fejlődni. Szocsi is ezzel az igénnyel indult, de a földrajzi, éghajlati és részben kulturális adottságai miatt, szakértők erősen megkérdőjelezik ennek a célnak a teljesülését - hangsúlyozta a szakértő.

A londoni olimpia is négyszer annyiba került, mint az az eredeti pályázatban szerepelt, Szocsi esetében most - a becslések szerint - ötszörösére rúgnak a költségek. Londonban rosszul terveztek, az oroszoknál azonban - szakértők szerint - a korrupció nyomta fel jelentősen a költségeket - mondta Dénes Ferenc.
Hozzátette: minden nagy világeseménynél felmerülnek hasonló beruházási problémák és költségnövekedés is, de ebben az esetben akkora összegekről van szó, "akkora a tét, amiért sokaknak megéri elveszíteni a becsületüket."

Az Aréna teljes műsorát meghalgathatja ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×