eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Dél-amerikai armada a Chelsea ellen

Chelsea FC vagy SL Benfica? Ez a mai Európa Liga-döntő kérdése. Az amszterdami fináléban két olyan csapat találkozik ,amely korábban már a legrangosabb trófeát is megnyerte. Az angolok nem is olyan régen - 2012-ben.

Mind a két csapat a Bajnokok Ligájában kezdte a nemzetközi kupaidényt, s onnan csoportharmadikként került át a második számú sorozatba. Az Európa Ligában a Chelsea három "keleti" csapatot, a Sparta Prahát, a bukaresti Steauát és a Rubin Kazanyt búcsúztatva került az elődöntőbe, ahol aztán kettős győzelmet aratott az ősszel a Videotonnal azonos csoportban szerepelt FC Basel ellen. A Kékek csak a svájci gárda ellen nyerték meg mind a két mérkőzést.

A Benfica - amely a hétvégén az FC Porto elleni vereséggel nemcsak hosszú veretlenségi sorozatát bukta el, hanem nagy valószínűséggel a portugál bajnoki címet is - nehezebbnek tűnő ágon jutott el Hollandiába: a Bayer Leverkusen, a Bordeaux, a Newcastle United és a Fenerbahçe kiejtésével. Az első két párharcot kettős győzelemmel abszolválta a csapat.

A Chelsea arra készül, hogy 2012 után 2013-ban is nemzetközi kupasorozatot nyerjen, erre, két különböző kupában és egyébként is, legutóbb 2003-ban és 2004-ban az FC Porto volt képes. A Sárkányokat akkor José Mourinho irányította, aki a hírek szerint a nyártól ismét a Chelsea trénere lesz. A döntőben Rafa Benitez vezeti a csapatot, aki az ősszel ugrott be a BL-t nyert Roberto Di Matteo helyére. A spanyol edző 2005-ben nyert, 2007-ben veszített az AC Milan ellen egy BL-döntőt a Liverpool mestereként, s megnyerte 2004-ben az UEFA.kupát a Valenciával.

Játékosai közül John Terry ugyan sérült, de elutazott a kerettel, Edin Hazard azonban nem játszhat a fináléban. Pályán lehet ellenben a két, a Benficából igazolt brazil, Ramires és David Luiz is. A védő különösen nagy kedvence volt a 2009 óta a Benficát irányító Jorge Jesusnak, az edző érájának elején még az Év játékosa címet is elnyerte Portugáliában.

A portugál Paulo Ferreira, aki még epizodistának is alig mondható a mostani szezonban, de játszott két Európa Liga-mérkőzésen is, 2003-ban és 2004-ben tagja volt José Mourinho UEFA Kupát és BL-t is nyert Portójának.

A már említett Jorge Jesus kulcsfigura a Benficánál. Márciusban túljutott - egyébként mindössze hatodik edzőként - a Sasok kispadján töltött 200. mérkőzésén. Nemzetközi brigádot vezényel, amelyben elsősorban a dél-amerikai játékosokra épít: öt brazil (Artur, a csapatkapitány Luisao, Lima, Alen Kardec és Jardel, akinek semmi köze az egy évtizeddel ezelőtti kiváló góllövőhöz), öt argentin (a Real Madridot is megjárt Ezequiel Garay, az 52-szeres válogatott Pablo Aimar, aki tíz éve kulcsember volt Rafa Benítez Valenciájában, az egyik legfontosabb játékosnak tartott Nicolás Gaitán, valamint Eduardo Sálvio és a mostani szezon egy részében kölcsönadott Enzo Pérez, egyébként mind az öten voltak argentin A-válogatottak), egy paraguayi (az első számú gólszerző Óscar Cardozo) és két uruguayi, a vb-negyedik Maxi Pereira, illetve a fiatal Urreta is a keret tagja.

Chelsea FC-SL Benfica
Amszterdam 20.45. Jv.: Björn Kuipers (holland)
Chelsea: Petr Cech - Cesar Azpilicueta, David Luiz, Branislav Ivanovics, Ashley Cole - Ramires, Frank Lampard, Victor Moses, Juan Mata - Oscar - Fernando Torres
Benfica: Artur - André Almeida, Luisao, Ezequiel Garay, Melgarejo - Nicolás Gaitán, Eduardo Salvio, Nemanja Matics, Enzo Pérez - Óscar Cardozo, Lima
(TV: Story4, Digisport1)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×