eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Emberrablással vádolja az oroszokat az egykori sakkvilágbajnok fia

Emberrablás címén feljelentést tett az egykori orosz sakkvilágbajnok, Borisz Szpasszkij fia, miután nagybeteg édesapja augusztusban rejtélyes módon eltűnt párizsi lakásából, és hetekkel később Moszkvában bukkant fel újra - írta szerdán, internetes oldalán megjelent cikkében a Le Figaro című francia napilap.

A 75 éves, 1978 óta francia-orosz állampolgár Szpasszkij - aki éppen negyven évvel ezelőtt a világ talán leghíresebb sakkpartiját játszotta az amerikai Bobby Fischerrel - tavalyelőtti agyvérzése óta folyamatos kezelésre szorul. Augusztus 16-án - amikor egy időre magára hagyták - váratlanul eltűnt párizsi otthonából, majd egy másnap megjelent orosz lapinterjúban arra tett utalást, hogy rosszul bántak vele, ezért el kellett menekülnie.

Fia, Borisz szeptember 8-án bukkant a nyomára egy moszkvai kórházban, és azt követően döntött a feljelentés mellett, hogy apja azt mondta, nem emlékszik rá, hogyan került lakásából az orosz fővárosba. A fiú szerint nem kétséges, hogy apját akarata ellenére vitték el Párizsból.

A francia újság cikke említést tett egy bizonyos Valentyina Kuznyecováról, aki a betegség kezdete óta többször jelentkezett a felesége által ápolt Szpasszkij családjánál, azt állítva, hogy ő a mester ügynöke. Szpasszkij fia a lapnak elmondta, hogy a napokban Moszkvában ismét találkozott a nővel, aki azt mondta, ő szervezte meg a Komszomolszkaja Pravdában megjelent beszélgetést egy újságíróval. Apja viszont tagadta, hogy bármilyen interjút adott volna.

A lap arra is utalt, hogy Szpasszkij felesége, Marina is azt gyanította, hogy férjét Párizsban az orosz nagykövetségre vitték. A feltételezett emberrablás előtti időszakban mindazonáltal a volt világbajnok állapota jelentősen javult, és Szpasszkij maga is álmodozott arról, hogy teljesen felépül, és visszatér szülőhazájába.

Borisz Szpasszkijt továbbra is Oroszországban ápolják, a feljelentés ismeretlen személy ellen van érvényben.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×