eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jenson Button győzött Kanadában

Huszonöt kör után az eső miatt leállították a Formula-1-es Kanadai Nagydíjat. Vettel az utolsó körben hibázott, Alonso kiesett, a két McLaren összeütközött.

A mezőny az eső miatt a biztonsági autó mögött kezdte meg a versenyt. Négy kör után, a repülőrajtot követően Alonso Vettelt támadta, Hamilton pedig kiforgatta a második kanyarban Webbert.

Az élen Vettel elhúzott, őt a két Ferrari követte Alonso, Massa sorrendben. A negyedik helyen Rosberg, az ötödiken a két McLarent megelőzve Schumacher haladt, mögöttük Hamilton igyekezett előrébb lépni. Vettel a nagy sietségben lecsúszott a pályáról, de az élen folytathatta a versenyt.

Hamilton előbb Schumacherrel kakaskodott, majd egy körrel később Buttonnel ütközött. A 2008-as világbajnok a pályán parkolta le autóját, így a versenybírók beküldték a biztonsági autót.

Webber a kilencedik, Button a tizenkettedik helyről várhatta a verseny folytatását. Az élen Vettel, Alonso és Massa a biztonsági autós fázist követően megtartották pozícióikat. Button a biztonsági autó mögött túl gyorsan ment, amiért boxutca áthajtásos büntetést kapott.

A huszadik körben ismét szakadni kezdett az eső, így újra a biztonság autó mögé sorakozott fel a mezőny. Alonso két körrel korábban kapott átmeneti abroncsokat, így vissza kellett váltania az esőgumikra, jelentősen visszaesve ezzel. A 25-dik körben megszakították a versenyt. Vettel mögött ekkor Kamui Kobayashi állt, aki kerékcsere nélkül jött fel a második helyre. A harmadik Massa, a negyedik és ötödik, szintén kerékcsere nélkül a két Renault volt, Heidfeld, Petrov sorrendben. Webber a hetedik, Alonso a nyolcadik, Button pedig a tizedik volt, Rosberg és Schumacher előtt.

Két óra várakozás után az eső nagyjából elállt, és a pályáról is lesöpörték a helyenként bokáig érő vizet. Az újraindítást követően a biztonsági autó vezette fel a mezőnyt, majd kilenc kör után elengedte a versenyzőket. Vettel megtartotta a vezetést, Kobayashi és Massa előtt.

A középmezőny azonnal kiállt, és az esőgumikat átmeneti abroncsokra cserélték. Button kipöckölte Alonsot, a Ferrari megpördült és fennakadt a szegélykövön. A McLaren defektet kapott, és a kerékcserénél az autó első szárnyát is lecserélték. A biztonsági autó újra pályára lépett, Vettel pedig gyorsan lecserélte kerekeit, és megtartotta a vezetést. Michael Schumacher a gyors kerékcserével a 12-dik helyről a hetedikre ugrott előre.

Az újabb repülőrajtnál az élen a sorrend nem változott. Schumacher a következő körökben a negyedik helyig verekedte fel magát. Az 50. körben Sutil száraz pályára való abroncsokat tett fel, ám össze is törte a ForceIndiát.

Miközben Massa előzte Kobayashit, Schumacher mindkettejüket megelőzve feljött a második helyre. Webber leggyorsabb kört futott a száraz gumikon, így Schumacher és Massa is azonnal slick gumikra váltott. Miközben Vettel és Kobayashi is kereket cserélt, Massa összetörte a Ferrari orrát. Orrkúpcsere.

Az élen Vettel, Schumacher, Webber és Button haladt. Heidfeld nekiment Kobayashinak, és kiesett. A Renault első szárnyának darabjai szétszóródtak, ismét pályára lépett a biztonsági autó.

Az utolsó tíz körben Vettel ellépett, Webber megelőzte Schumachert, ám utána nem tudta bevenni a következő kanyart, így vissza kellett engednie maga elé a Mercedest. A következő körben ismét kicsúszott Webber ugyanott, és Button átvette tőle a harmadik helyet. A 2009-es világbajnok Schumachert is gyorsan megelőzve már a második helyen haladt, és üldözőbe vette Sebastian Vettelt. Két körrel később Webber is megelőzte Schumachert.

Az utolsó körben Vettel megcsúszott, és Button átvette a vezetést. A brit ugyan elsőként ért a célba, ám a versenybírók a futam után még több akcióját vizsgálták, végül azonban sem Hamilton leszorításáért, sem pedig az Alonsóvla történt ütközésért nem büntették meg. Vettel második, Webber harmadik, Schumacher a negyedik helyen ért célba. Õket Petrov, és egy célfotóval a Massa, Kobayashi páros követte.

Szerző: Domanits András

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×