eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az EB munkatervébe kerülhet a fiatal sportolók védelme

Pénteken a miniszteri tanácsülésen állítják össze az Európai Bizottság hároméves munkatervét, melynek függelékében szerepel a fiatal játékosok védelme, továbbá a játékosügynökök működésének szabályozása - mondta el Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke a 6+5-ös szabály jogi hátterének megteremtéséről.

"Megoldást kell találni arra, hogy a fiatal játékosok minél hosszabb ideig a saját hazájukban maradjanak. A legnagyobb problémát ezen a téren az ügynökök okozzák, akik megkeresik a szülőket, s így csábítják a gyerekeket külföldre" - mondta a fideszes politikus. "Az lenne az ideális, ha 18 éves kor alatt a fiatalok nem igazolhatnának külföldre. Nyilván, ha a család kiköltözik, akkor ezt senki nem tudja korlátozni".

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségében is helyet kapott sportpolitikus hozzátette, a pénteki ülésen szeretnék elérni, hogy a Sportminiszterek Tanácsa döntést hozzon olyan fontos témákban, mint a játékosügynökök, fiatal játékosok eladása, doppingellenes politika. Szerinte ez igazi áttörés lenne a brüsszeli bürokráciában, s így már az állásfoglalás fényében kerülhetne sor az Európai Bizottság őszre tervezett sporttal foglalkozó konferenciájára.

Bánki Erik arra a kérdésre, hogy a 6+5-ös szabály jogi hátterének megteremtése mikorra valósulhat meg az EU-ban, úgy felelt: óriási sikernek tekintené, ha parlamenti mandátumának 2014-es lejártáig végigfutna az ügy a brüsszeli bürokrácián, amelyen rettenetesen nagy kihívás keresztülvinni azt. Megjegyezte, utána már csak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségen (FIFA) múlna a bevezetése, hiszen jelenleg elsősorban az EU szabad munkaerő-áramlásra vonatkozó jogi szabályozása a 6+5-ös szabály bevezetésének legfőbb akadálya.

"A 6+5-ös szabály továbbra is nagy támogatást élvez, Közép-Európában különösképpen kulcskérdés, mivel az innen származó játékosokat nyugati viszonylatban olcsón és alacsony fizetésért lehet leigazolni. De hiába látják a tagállamok a várható pozitív hatásait, az EU hallani sem akar a munkaerő-áramlás korlátozásáról.

Korábban a sportot úgy tekintették, mint bármelyik árut, ezért is volt fontos, hogy a lisszaboni szerződés 165-ös cikkejébe bekerült a sport specialitásának meghatározása. Ez nyújtott kapaszkodót a témában, amely így a sport specifikumaként szerepel napirenden, hiszen munkaerő-korlátozásról továbbra sem szeretne hallani az EU" - mutatott rá Bánki Erik a szabály bevezetésének jogi nehézségeire.

A FIFA által kezdeményezett 6+5-ös szabály szerint minden csapatban legalább hat hazai labdarúgónak kellene a pályán lennie. Joseph Blatter FIFA-elnök kiemelt jelentőségűnek minősítette a Bánki Erik kezdeményezésére 2009 októberében Budapesten rendezett, "A sport autonómiája az Európai Unióban" címet viselő konferenciát, melyen közös nyilatkozatot fogadtak el a résztvevők.

Eszerint az aláírók elkötelezték magukat, hogy megőrzik a sport autonómiáját, továbbá helyreállítják a sport és az üzlet közötti egészséges egyensúlyt. Bánki akkor azt mondta, a 6+5-ös szabály jelképe lehet a sport autonómiájának.

Schmitt Pál köztársasági elnök, aki akkor az Európai Parlament alelnökeként vett részt a tanácskozáson, úgy vélte, az lehet a megoldás, hogy a klubok bármennyi külföldi labdarúgót alkalmazhatnának, de vállalnák, hogy a kezdőcsapatban maximum öt idegenlégiós szerepelne, illetve a szabályt fokozatosan kellene bevezetni.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×