eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy koreai nő a világ minden, nyolcezer méter feletti hegyét megmászta

A dél-koreai Oh Eun Szun az első nő, aki a világ mind a 14, nyolcezer méter feletti hegyét megmászta.

A 44 éves koreai hegymászó-primadonna utoljára az Annapurna 8091 méteres csúcsát érte el. A feladat elvégzése nem volt könnyű számára, hiszen a hegyen napokig óriási vihar tombolt.

 Oh Eun Sun-t harminc tévés követte; a stáb állítólag megörökítette azt a pillanatot is, amikor a koreai nő fellépett az utolsó nagy hegy tetejére.


A  Himalájai Szélvészként becézett Oh Eun Sun 1997-ben mászta első nyolcezresét, a Gashebrum II-t. A következő évben az Everestre jutott fel, ezután jött a Sisha-Pangma. 2007-ben Go Mi-sun nevű ugyancsak koreai barátnőjével beindultak, és célul tűzték ki az összes nyolcezres meghódítását. Abban az évben két csúcsra jutottak fel, 2008-ban négy hegyet másztak meg. Idén a tarsolyba került a Kangcsendzönga, a Dhaulagiri, a Nanga Parbat és Gasherbrum I. Go Mi-sun a Nanga Parbaton tragikus balesetet szenvedett, ám Oh Eun-sun barátnője elvesztése után is darálta a csúcsokat. Neki az Annapurna volt eddig a mumus, 2009 őszén már próbálkozott ezen a hegyen, de akkor nem sikerült feljutnia.

Oh Eun Sun mindig oxigénpalackot használ, sőt oxigénsátorban is alszik. Módszerére jellemző, hogy míg ő az egyik hegyen mászik, addig társai egy másik, a következő hegyen a táborláncot építik számára. Talán nem véletlen, hogy a hegymászó szakma legendái és ismerői a Himalájai Szélvészt primadonnának, avagy egy hatalmas lufinak tartják.

A szakportálok napjainkban három komoly hegymászónőt tartanak számon. A spanyol-baszk Edurne Pasaban 10 nyolcezres csúcsot hódított már meg, az osztrák Gerlinde Kaltenbrunner 12 nyolcezrest mászott meg, az olasz Nives Meroi pedig 11-et.

 A 14 nyolcezres csúcsot az olasz Reinhold Messner hódította meg először: 1986-ban ért fel az utolsóra a legmagasabb hegyek közül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×