eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rafa forradalma: a Liverpool sikereinek nyomában

Tizenhárom szerzett gól a legutóbbi három meccsen, egy pontos hátrány a bajnokságban, negyeddöntő a Bajnokok Ligájában - mindebből kiderül, a Liverpool március közepére csúcsformába került. De mitől száguld ennyire az együttes? Rafael Benítez liverpooli forradalmának részleteit korábbi segítője, Paco Herrera árulta el.

Nem sok kétség férhet hozzá, hogy az elmúlt hetekben a Liverpool nyújtotta a legjobb és legeredményesebb játékot a futballporondon Európa-szerte. A Vörösök a Real Madridot 5-0-s összesítéssel ejtették ki a BL-ből, négy gólt lőttek a Manchester Unitednek az Old Traffordon, majd ötöt az eddig remeklő Aston Villának, ezzel ott lihegnek az éllovas manchesteriek nyakában, mindössze egy pont hátránnyal.

A sikereket boncolgatva nem elég leragadni annál, hogy a két legnagyobb sztár, Steven Gerrard és Fernando Torres egyszerre egészséges és játszik kiválóan, valamint annál, hogy Rafael Benítez játszatja az egyik legtaktikusabb futballt. A szerződését a múlt héten 2014-ig meghosszabbító spanyol tréner eddigi liverpooli regnálása során valódi forradalmat valósított meg a Beatles városában.

A spanyol másodosztályú Castellónt irányító Paco Herrera korábban két évig volt másodedző Benítez mellett, így sok apró titkot tud a 48 éves tréner módszereiről.

"Rafa élete a nap 24 órájában a futballról szól" - mondta korábbi főnökéről Paco Herrera. Kifejtette: Benítez minden ellenfelet alaposan feltérképezett, nem hagyta, hogy bármilyen meglepetés érje a csapatot, vagy az együttesnek improvizálnia kelljen.

Adatbázis 14 ezer focistáról

A korábban a Valenciát is sikerekre vezető tréner munkáját 70 megfigyelőből álló hálózat segíti, így nem kevesebb, mint 14 ezer labdarúgóról tud meg naprakész információkat egy számítógépes adatbázis révén.

A Liverpool edzőközpontjában minden igényt kielégítő videószobát építettek ki Benítez kérésére, ahol 12 topbajnokság bármelyik meccsét megtekinthetik a játékosok a felkészülés során.

A melwoodi edzőkomplexumban 20 szobás szállodát húztak fel, így a fontos meccsek előtt nem kell külön edzőtáborba vonulni. Benítez megtiltotta, hogy játékosai üdítőt igyanak, emellett forradalmasította az étkezési szokásokat, így most csak valóban azt ehetnek Steven Gerrardék, ami nem ártalmas egy sportolónak.

A spanyol, aki a dombra ment fel...

A spanyol edző 2004-es kinevezése után nem sokkal kis dombokat építtetett az edzőközpontban, hogy a labdarúgók állóképessége jobb legyen a futásnak köszönhetően.

"Minden nagyon részletes és átgondolt Beníteznél" - tette hozzá Paco Herrera, aki 2006 nyarán hagyta el Liverpoolt.

A spanyol hatalomátvétel óta 2005-ben BL-t nyert az együttes, majd két évvel később döntőt játszott, 2006-ban pedig FA-kupát nyert. Idén a BL-ben és a bajnokságban is esélyes még két hónappal a szezon vége előtt, utóbbira pedig 2002 óta nem volt példa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×