eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

David Villa rekordjával győztek a spanyolok az angolok ellen - videókkal az este góljairól

A spanyol válogatott tovább folytatva szenzációs sorozatát, 2-0-ra legyőzte az angolokat, s ugyanilyen különbséggel nyert az argentin válogatott is Marseille-ben. Diego Maradona még százszázalékos az Albicelestével. A németek nagy meglepetésre kikaptak a norvégoktól.

Ami az európai elitbe tartozó csapatokat illeti, az egyik legkellemetlenebb meglepetést a német válogatott okozta híveinek. Joachim Löw együttese hazai pályán, Düsseldorfban kikapott az öt, a hazai ligában szereplő játékost is felvonultató norvég csapattól. A játék képe alapján az északiak sikere teljesen megérdemelt, akár több góllal is nyerhettek volna. Ennek még az sem mond ellent, hogy a gól szerencsés körülmények között esett: a jobbról keresztbe lőtt labda elment a védők lába mögött, s a bal oldalon tisztán érkező Grindheim közelről a szinte üres jobb alsó sarokba passzolhatott.


Az Európa-bajnoki ezüstérmes német csapat nagy csalódást okozott, a Nationalelf 1936, a berlini olimpia híres mérkőzése (állítólag Adolf Hitler életében azt az egy futball válogatott mérkőzést látta csak) óta először kapott a norvégoktól. A németek következő mérkőzése a március 28-i, Liechtenstein elleni vb-selejtező lesz - alighanem már erre utalva írta a Bild: Ez a teljesítmény Liechtenstein ellen is kevés.

A német válogatott vereséget szenvedett 2008 záró találkozóján is - amióta Joachim Löw a kapitány, először fordult elő, hogy egymást követő két mérkőzését elveszítse a német csapat.

Németország-Norvégia 0-1 (0-0)
Düsseldorf, 45 000 néző. Játékvezető: Messner (osztrák)
Németország: Adler - Hinkel (Beck, 46.) Mertesacker (Tasci, 46.), Westermann, Lahm - Schweinsteiger, Frings (Marin, 68.), Ballack, Trochowski (Özil, 79.) - Klose (Helmes, 46.), Gomez (Kiessling, 68.)
Norvégia: Jarstein - Högli, Waehler, Hangeland, Bertelsen - Braaten (Nevland, 87.), Grindheim (Strömstad, 78.), Andresen, Skjelbred (Huseklepp, 87.), Pedersen - Helstad (B. Riise, 65.)
Gólszerő: Grindheim (63.)Két meccs, két győzelem Diego Maradona kapitányi mérlege. Az argentin válogatott a skótok után a franciákat is legyőzte idegenben - azaz európai földön. Az Albiceleste ellen nem megy Raymond Domenech válogatottjának, akárcsak jó egy évvel ezelőtt Párizsban, most Marseille-ben is kikapott.

A franciák mindkét félidő végén kaptak egy-egy gólt - de nem csak ez a bajuk. Továbbra sem talál magára a csapat, noha az Európa-bajnokság kudarca óta a meglepetésre a helyén maradt kapitány alaposan átszervezte. A legutóbbi tizenegy mérkőzésükön 17 gólt kaptak - hol van az ezredforduló Barthez, Thuram, Blanc, Desailly és Lizarazu alkotta ,,betonvédelme".

Mandanda kapus bizonytalankodott, Sagna mind a két gólnál hibázott, de a többiek sem lehetnek elégedettek a produkcióikkal. Az argentinok felszabadultan és jól futballoztak, megérdemelten nyertek. A közönség a találkozó utolsó szakaszában hangos Olé kiáltással üdvözölte az argentinok minden egyes labdaérintését.

A meccs egyáltalán nem tűnt barátságosnak, láthatóan mindkét csapat presztízscsataként kezelte. A franciák támadójátéka gyenge volt - vagy az argentin védelem zárt nagyon jól.



Franciaország-Argentína 0-2 (0-1)

Marseille, 60 000 néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Franciaország: Mandanda - Sagna, Gallas, Escudé, Abidal - Toulalan, Mexes, Ribery, Gourcuff - Henry; Anelka (Benzema, 65.)
Argentína: Carrizo - Zanetti, Demichelis, Heinze, Papa - Maxi Rodriguez (Angeleri, 81.), Mascherano, Gago, Gutiérrez - Messi, Agüero (Tévez, 81.)
Gólszerző: Gutiérrez (41.), Messi (86.)A spanyol válogatott folytatta nagy sorozatát: sorozatban a kilencedik győzelmét aratta, s immár 29 mérkőzésen veretlen. Vicente Del Bosque kapitánysága alatt a hétből a hetedik mérkőzését nyerte meg. Az Európa-bajnokság megnyerése óta játszott hét találkozón 18-1-es gólkülönbséggel nyerte meg a hét meccset a Vörös Fúria. Az első félidőben védő Iker Casillas 89. alkalommal szerepelt a válogatottban, s már csak Zubizarreta és Raúl áll előtte az örökrangsorban.

Az angolok - főleg így tartalékosan - esélytelenek voltak a világ jelenlegi első számú válogatottjával szemben. A legnagyobb helyzetük a 90. percben adódott, de a kisodródott helyzetből kapura lövő Carlton Cole labdáját a becsúszó Marchena kirúgta a gólvonal elől.

A spanyolok mindkét félidőben szereztek egy gólt: az elsőt David Villa, aki tavaly 15 mérkőzésen 12 gólt szerzett a válogatottban. A mostani (amelyet pazar csel után lőtt) a 25, a spanyol válogatott mezében elért találata volt, ő az első spanyol válogatott játékos, aki hat egymást követő válogatott mérkőzésen is gólt szerzett.

A második gólt a mindössze második válogatott mérkőzésén játszó, bilbaói Fernando Llorente szerezte - szegény az utolsó előtti percben megsérült, lement a pályáról, a spanyolok tíz emberrel fejezték be a mérkőzést.

Az angoloknál David Beckham 108. válogatott mérkőzését játszotta, ezzel beérte az 1966-os világbajnok válogatott kapitányát, Bobby Moore-t, immár nincs az angol válogatott történetében mezőnyjátékos, aki nála többször viselte volna a háromoroszlános mezt.



Spanyolország-Anglia 2-0 (1-0)

Sevilla, 45 000 néző. Játékvezető: Lannoy (francia)
Spanyolország: Casillas (Reina, 46.) - Sergio Ramos, Pique, Albiol (Marchena, 75.), Capdevila (Arbeloa, 46.) - Xabi Alonso, Senna, Iniesta, Xavi - Torres (Llorente, 64.), Villa (Silva, 56.)
Anglia: James (Green, 46.) - Johnson, Jagielka (Upson, 46.), Terry, Ashley Cole - Carrick, Wright-Phillips, Barry (Beckham, 46.), Downing (Lampard, 46.) - Heskey (Crouch, 46.), Agbonlahor (C. Cole, 75.).
Gólszerző: David Villa (35.), Llorente (83.)

4

A magyar válogatott világbajnoki selejtezőbeli ellenfelei közül Málta és Albánia vb-selejtezőt vívott. Az albánok győzelemmel a csoport élére ugorhattak volna, meglepetésre azonban csak döntetlent értek el. A máltaiaknak ez az első szerzett pontja.

A svédek Elm és Källström góljával idegenben verték meg a Garics Györggyel (is) kezdő osztrákokat. Zlatan Ibrahimovic ezúttal nem játszott az északiaknál. A svédek egyébként 1921 óta először nyertek vendégként az osztrákok ellen. A dánok 1-1-es döntetlent játszottak a görögök ellen, Boring gólját Gekasz egyenlítette ki. Morten Olsen válogatottja a legerősebb összeállításában játszott, az angliai légiósok közül Agger és Bendtner is pályán volt.

Az utóbbi időben sokat gyengélkedő portugálok hazai pályán csak nagyon nehezen nyertek a finnek ellen. A találkozó egyetlen gólját Cristiano Ronaldo szerezte, büntetőből.

Világbajnoki selejtezők

Málta-Albánia (1. csoport) 0-0
San Marino-Észak-Írország (3. csoport) 0-3
Írország-Grúzia (8. csoport) 2-1

Barátságos mérkőzések

Litvánia-Andorra 3-1
Ausztria-Svédország 0-2
Belgium-Szlovénia 2-0
Dél-Afrika-Chile 0-2
Egyiptom-Ghána 2-2
Észtország-Kazahsztán 0-2
Franciaország-Argentína 0-2
Görögország-Dánia 1-1
Izland-Liechtenstein 2-0
Kamerun-Guinea 3-1
Lettország-Örményország 0-0
Macedónia-Moldova 1-1
Marokkó-Csehország 0-0
Németország-Norvégia 0-1
Nigéria-Jamaica 0-0
Portugália-Finnország 1-0
Románia-Horvátország 1-2
Spanyolország-Anglia 2-0
Svájc-Bulgária 1-1
Törökország-Elefántcsontpart 1-1
Tunézia-Hollandia 1-1


Lengyelország-Wales 1-0

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×