eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Buffon mentette a menthetetlent

Újabb csalódást keltő eredményt ért el a világbajnok olasz válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután csak 1-1-es döntetlent játszott a román együttessel. A románok állták a rohamokat, a taljánok pedig hiába támadták végig a meccset, a védelem hibái miatt egyre távolabb kerültek a továbbjutástól. Ráadásul a románok Mutu révén még egy tizenegyest is kihagytak.

"Ez egy klasszikus élet-halál harc lesz". Ezt Gianluca Zambrotta mondta arra utalva, hogy az olaszok a holland kiütés után egy újabb égést már nem engedhetnek meg maguknak az Eb-n. Az olaszok plusz motivációjáról egy modell-műsorvezető gondoskodott. Elena Santarelli, a volt válogatott játékos, Bernardo Corradi párja megígérte, ha győz a talján gárda, élő műsorban vetkőzik le.

Roberto Donadoni szövetségi kapitány a várakozásoknak megfelelően több helyen változtatott a kezdő tizenegyen. Bekerült a csapatba Del Piero, De Rossi, Chiellini, Grosso, és Perotta. Del Piero nemhogy bekerült a kezdőbe, a csapatkapitányi karszalagot is megkapta Buffontól.

Az olaszok minden idegszálukkal a támadásokra összpontosítottak, ennek azonban többször is védekezés látta kárát. Az olasz attak ellenére az első negyedóra végére feltámadtak a románok. Előbb Mutu, majd Tamas bombázott, Buffon mindkétszer bravúrral védett.

Nem sokkal később megfagyott a vér az olasz szurkolókban: Chivu szabadrúgása után Panucci olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az majdnem a kapuba perdült. A kapufa a Squada Azzurával volt. Az olaszok a kábulatból csak Radoi sérülése után tértek magukhoz. A román bekk csapattársával, Rattal fejelt össze, hordágyon vitték le.

Buffon hátán az olaszok

Del Pieróval láthatóan aktívabb volt az olasz támadórészleg, az átszervezett védelem azonban sokszor bizonytalankodott, és a csapat többször is csak Buffonnak köszönhette, hogy nem került hátrányba.

A félidő végére majdnem meglett az olasz nyomás eredménye: Toni fejelt a kapuba, azonban a partjelző tévesen lest jelzett, a bíró pedig érvénytelenítette a gólt. Az olaszok már másodszor kezdhettek heves reklamálásba egy vitatott helyzet miatt az Eb-n.

A második játékrész elején padlóra kerültek a taljánok. Zambrotta elkövette az Eb eddigi legnagyobb védőbakiját: egy beívelés után pontosan Mutu elé fejelte a labdát, a Fiorentina légiósa pedig köszönte szépen, és Buffon mellett a hálóba lőtt (0-1).

Az olasz védelem azonnal javított. Egy szögelt után Chiellini fejelte középre a labdát, a Roma veterán bekkje, Panucci pedig közelről a kapuba pofozta a labdát (1-1). A románok nem roppantak össze az egyenlítő góltól, az olaszok pedig folytatták az olykor bakiparádéba illő helyezkedési hibáikat. Az olasz drukkerek sokszor csak Istennek és Buffonnak köszönhették, hogy a égszínkékek nem kerültek újra hátrányba.

Buffon, Buffon, Buffon

Panucci nagyot hibázott: az ötös sarkán földre vitte Niculeát, Övrebo játékvezető pedig tizenegyest ítélt. Újra Buffon került a középpontba. A Juventus világklasszisa újfent bizonyította, hogy miért tartják a világ legjobb kapusának: hatalmas bravúrral hárította Mutu büntetőjét.

A hátralévő időben az olaszok újabb rohamokba kezdtek. A románok csak kapkodták a fejüket, Donadoni emberei folyamatosan Toni fejét keresték, azonban a beívelések céltalanok voltak. A végjátékban az olaszok műesésekkel próbáltak büntetőt kiharcolni, Övrebo azonban nem ette meg az olasz színjátékot. Maradt a döntetlen, a románok elégedetten, az olaszok pedig rendkívül csalódottan vonultak le, és lassan csomagolhatnak.

Jegyzőkönyv:

Olaszország-Románia 1-1

Olaszország: Gianluigi Buffon - Gianluca Zambrotta, Christian Panucci, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso - Andrea Pirlo, Simone Perrotta (Antonio Cassano 57.), Daniele De Rossi, Mauro Camoranesi (Massimo Amborsini 85.) - Luca Toni, Alessandro Del Piero (Fabio Quagliarella 77.)

Románia: Bogdan Lobont - Cosmin Contra, Gabriel Tamas, Dorin Goian, Razvan Rat -
Florentin Petre (Banel Nicolita 60.), Paul Codrea, Mirel Radoi (Nicolae Dica 25.), Cristian Chivu - Adrian Mutu (Razvan Covis 88.), Daniel Niculae

Gól: Mutu (55.), Panucci (56.)

Sárga lap: Mutu (43.) Chivu (57.) Pirlo (62.), Goian (73.), De Rossi (92.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Bogdan Lobont

A tizenegyes hárítása után Gianluigi Buffonra voksoltunk volna, azonban a hajrában a román kapus - a meccs korábbi szakaszaihoz hasonlóan - újabb bravúros hárításokkal tartotta életben a csapata továbbjutási esélyeit.

Lobont Vajdahunyadváron született 1978. január 18-án. A helyi Corvinulból 1997-ben került a bukaresti Rapidhoz, amellyel augusztus 2-án mutatkozott be az élvonalban. Az első idényben az országos kupát, a másodikban a bajnokságot nyerte meg. Újoncként nem játszó tartalék volt az 1998-as világbajnokságon, majd szeptember 2-án bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben.

1999 őszén megkereste az Ajax, majd 2000 márciusában 3,5 millió dollárért meg is vásárolta őt az amszterdami klub. 2001 nyaráig azonban mindössze egy bajnoki mérkőzésen védhetett. Légióskarrierje többnyire csalódást jelent a számára, a 2000-es Európa-bajnokságon is szerepelt kapus a 2001-2002-es idény nagy részét otthon, a Dinamónál töltötte, újabb bajnoki címet nyerve.

A 2002-es őszre visszatért az Ajaxhoz, de sérülése miatt megint alig védhetett, csak a 2003-2004-es szezonban volt vitathatatlanul első számú kapus. A 2005-2006-os idényben a francia Sebastien Frey sérülése idején a Fiorentina kölcsönvette, de a vetélytárs felépülése után már nem jutott neki szerep. 2007 elején visszatért Romániába, a bukaresti Dinamóhoz.

Sikerek: román bajnok (2002, 2007), Román kupa-győztes (1998), holland bajnok (2002, 2004), holland Szuperkupa-győztes (2002, 2005)

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×