eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Brazilok és egy magyar is pályára léphet az Európa-bajnokságon

Globálissá vált a kontinenstorna is, hiszen már alig akad olyan válogatott a szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyben nem szerepelnek honosított futballisták. Az idegenlégiósok alkalmazása terén élen járnak az osztrákok és a svájciak, előbbi együttesben egy magyar labdarúgó, Garics György is szerepet kaphat.

Az egyik leginkább nemzetközi válogatott az osztrák: Ramazan Özcan és Ümit Korkmaz török származású, Ivica Vastic Horvátországbam, Ronald Gercaliu Albániában született - Garics György pedig Szombathelyen. A Haladásban nevelkedett középpályás nagyon fiatalon, 14 évesen került Ausztriába, a Rapid együtteséhez. Az osztrák szövetség hamarabb felfigyelt rá, mint a magyar, és behívta az utánpótlás-válogatottba, amelynek kapitánya is volt, majd 2006-ban már a felnőtt együttesben is szerepelt. Õ az egyetlen magyar résztvevője az idei kontinenstornának.

Brazilok is szép számmal jelen lesznek az Európa-bajnokságon. A portugál együttes egyik kulcsembere Deco, aki a 2004-es Eb előtt kapta meg az állampolgárságot, a szintén Brazíliában született kőkemény hátvéd, Pepe pedig tavaly nyáron. A török válogatottban szerepel a Marcos keresztnevét Mehmetre változtató Aurélio, Roger Guerreiro pedig brazilból idén áprilisban vált lengyel állampolgárrá. A németek csatára, Kevin Kuranyi felmenői között brazilok és magyarok is vannak.

A német együttesben a támadón kívül is vannak "idegenlégiósok". Piotr Trochowski, Lukas Podolski és Miroslav Klose is Lengyelországban született, családjuk később költözött Németországba. Számukra különösen pikáns lesz a lengyel együttes elleni csoportmeccs. David Odonkor apja ghánai, Mario Gomezé pedig spanyol, míg Oliver Neuville német apától és olasz anyától született - Svájcban.

A társrendező Svájc szinte egy teljes csapatot összeállíthat a "vendégekből". Az egyik svájci kapus, Eldin Jakupovic Boszniában született, a középpályán szerepel a török származású Hakan Yakin és Gokhan Inler, a koszovói albán Valon Behrami, valamint a Zöld-foki szigetekről származó Gelson Fernandes. A csatársorban egyszerre rohamozhat a szintén török gyökerű Eren Derdiyok, illetve a Kolumbiában született Johan Vonlanthen.

A svéd válogatott legveszélyesebb csatára a bosnyák származású Zlatan Ibrahimovic, a védelmet pedig a horvát felmenőkkel rendelkező Daniel Majstorovic erősíti. Rami Shaaban kapus családfája ennél is bonyolultabb: az apja egyiptomi, anyja pedig finn.

A világbajnok olasz együttesben az argentin születésű, és később honosított Mauro Camoranesi alapembernek számít, míg Simone Perrotta egy angliai faluban született, és ott is élt hatéves koráig, ugyanis szülei ott dolgoztak egy kocsmában. Az Eb egyik felfedezettje lehet az angolból törökké lett Kazim Kazim, aki a Fenerbahcéhoz szerződve vette fel a török állampolgárságot.

Vissza a gyökerekhez

A horvát és a török együttes több tagja is Németországban született, Josip Simunic pedig Ausztráliában látta meg a napvilágot. Igaz, esetükben arról van szó, hogy családjuk vendégmunkásként került külföldre, de végül az anyaország labdarúgó-válogatottját választották.

A francia nemzeti együttesben Claude Makelele és Patrice Evra Kongóban, Patrick Vieira pedig Szenegálban született, emellett a válogatott nagy részének afrikai vagy arab felmenői is vannak. A holland együttesben Khalid Boulahrouz és Ibrahim Afellay egyaránt marokkói származású.

A cseh, az orosz és a spanyol válogatott mondhatja el magáról, hogy nincsen keretében honosított játékos.

Az edzők között a hollandok viszik a prímet: a saját hazája együttesét irányító Marco van Basten mellett Guus Hiddink az orosz, Leo Beenhakker pedig a lengyel válogatott kispadján ül - érdekesség, hogy korábban mindketten vezették a narancsmezes csapatot is. A címvédő görög válogatott kispadján a veterán német Otto Rehhagel ül, akit a görög sajtó (Héraklész-parafrázisként) átkeresztelt Réhaklészre az Eb-arany után.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×