eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Féltik drága lábukat az afrikai sztárok

Négy mérkőzés után még elhamarkodott lenne következtetéseket levonni, de aligha minden idők legjobb Afrikai Nemzetek Kupája zajlik. Pedig a keretek erőssége alapján nyugodtan az lehetne: soha nem érkezett még ennyi játékos a tornára a legerősebb európai bajnokságokból. Az első négy meccs azonban nem volt meggyőző.

A nyitó találkozón Ghana nagy szerencsével, az utolsó percben lőtt - egyébként gyönyörű - Sulley Muntari-lövéssel verte meg Guineát. A rendező válogatott győzelemmel, de gyenge játékkal kezdett.

A Fekete Csillagok az első félidőben háromszor is a kapufáig jutottak, majd a második játrészben Gyan tiezengyes góljával vezetéshez jutottak. Ezt Kalabane kiegyenlítette, de amikor már mindenki azt hitte, hogy megszakad a sorozat, s ellentétben az előző két tornával, a házigazda nem kezd győzelemmel, Muntari jött, lőtt - és győzött.

Mindkét csapatot francia edző irányítja - mindketten elégedetlenek voltak. A guineai kapitány, Robert Nouzaret "csak" játékosai teljesítményét bírálta ("Ez volt a legrosszabb meccsünk, amióta kapitány vagyok"), Claude Le Roy ellenben "adott" a szervezőknek is.

"Az elmúlt húsz évben ez volt a legrossazbb pálya, amelyen csapatomnak játszani kellett. Nem csak arra kellene ügyelni, van-e karosszék a VIP-páholyban, hanem a gyep állapotára is. Az ugyanis a lényeg" - füstölgött.

Marokkó kiütötte Namíbiát

Hétfőn a torna esélyesei közé tartozó marokkói válogatott 5-1-re kiütötte a namíbiai gárdát. A mérkőzés hőse Szufian Alludi volt, aki mesterhármast szerzett. Nem volt kérdéses a meccs kimenetele: Alludi az első öt percben két gólt lőtt, majd Brendell szépítő gólja után gyorsan lőtt még egyet, ne kelljen az Atlasz Oroszlánjainak sokat izgulnia.

Túl vagyunk az első rangadón: a 2006-os torna egyik elődöntőjének "megismétlésén". Elefántcsontpart válogatottja, akárcsak két esztendeje, Egyiptomban, most is egy Chelsea-csatár góljával győzte le 1-0-ra Nigériát. Akkor Didier Drogba, most Salomon Kalou talált a kapuba.

Óvatos, kevés eseményt hozó, s a vártnál sokkal kevésbé látványos 90 percet hozott a két afrikai óriás összecsapása. Az "Elefántok" megérdemelten nyertek, de a Szuper Sasok esélye sem szállt el, javíthat Berti Vogts válogatottja a beniniek és a mali legénység ellen. Ha valakit esetleg érdekel, mennyit ér az elefántcsontparti válogatott játékosállománya a magyarhoz képest: a pályára lépett mezőnyjátékosok közül mindenki (!) az angol, a spanyol, a francia, vagy a német bajnokság élvonalában futballozik.

Győzelemmel kezdett Mali válogatottja is. A B csoport másik mérkőzésén Frédéric Kanouté tizenegyes góljával 1-0-ra nyert Benin ellen. A mérkőzés negyedórás késéssel kezdődött - áramszünet miatt.

Daniel Amokachi, a nigériai válogatott egykori játékosa szerint nem is várható magas színvonal a tornától, a rengeteg, Európából elengedett légiós ugyanis félti a lábát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×