eur:
390.51
usd:
364.24
bux:
68380.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bajnokcsaládból származik Szávay ellenfele

Szávay Ágnes esti ellenfele, az orosz Szvetlana Kuznyecova igazi sportcsaládból származik. Õ maga is kerékpározott gyerekfejjel, de aztán átpártolt a teniszhez.

A 22 éves orosz lány Leningrádban, mai nevén, Szentpéterváron született. Édesapja, Alekszandr nem kevesebb, mint öt olimpiai és világbajnok kerékpárost edzett, köztük a feleségét, Galina Carevát.

A hölgy, Szvetlana édesanyja, a hetvenes évek egyik legjobb kerékpározója volt, hat világbajnoki címet nyert. A fia, Nyikolaj is sokra vitte: 1996-ban, az atlantai olimpián ezüstérmet nyert az orosz csapat tagjaként.

Pályafutása elején, aligha meglepő, a családban többnyire Szvetának, vagy Szvetocskának emlegetett lány is felpattant a nyeregbe - de aztán a tenisz mellett döntött a család. Tizenhárom éves korában Spanyolországba költözött, s azóta csak a teniszre koncentrál.

Élete eddigi egyetlen Grand Slam-győzelmét Amerikában szerezte

Barcelonában, a Sánchez-Casal Akadémián edzett, 2000-ben, 15 évesen került a profik közé. Négy évvel később, már megszerezte élete eddigi egyetlen egyes Grand Slam-győzelmét: honfitársnőjét, Jelena Gyementyijevát legyőzve a 2004-es US Open döntőjében.

Egy évvel később már nem volt szerencséje: ő lett az első címvédő, aki már az első fordulóban elvérzett: kikapott Jekatyerina Bicskovától. Bár párosban elég jól ment neki (Alicia Molikal megnyerte, például, a 2005-ös ausztrál bajnokságot), egyesben nehezen talál magára.

A tavalyi jó éve volt

Csak másfél éves szünet után, 2006. áprilisában nyert újra versenyt, Miamiban, meglepetésre legyőzte Marija Sarapovát. Néhány héttel később döntőt játszott Párizsban is - igaz, ott kikapott a belga Henintől.

2006 őszén nyert két erős versenyt is: Balin az idén Wimbledonban döntőt játszott Marion Bartolit, Pekingben egy másik francia lányt, Amelie Mauresmót verte meg.
Három meccsén is feladta az ellenfél

2007-ben eddig egy versenyt tudott nyerni: New Havenben, emlékezetes körülmények között. Az első játszmát elveszítette Szávay Ágnes ellen, majd a másodikban vezetett 3-0-ra, amikor a hátát fájlaló magyar éljátékos feladta ellene a mérkőzést.

Szerencséje volt a tornán: három meccsét is úgy nyerte meg, hogy ellenfele nem tudta befejezni a mérkőzést. Kettőjüknek ez volt az első, egymás elleni mérkőzése.

Kuznyecova idén volt már harmadik is a világranglistán - az volt élete legjobb ranglista-helyezése. A US Openre negyedikként emelték ki.

Jó volt a sorsolása

A US Openen nem kapott éppen rossz sorsolást: a cseh Klara Zakopalova, a francia Camille Pin, de még a spanyol Anabel Medina Garrigues sem számított nagyon nehéz ellenfélnek - noha utóbbi harmincadik hely körül áll a világranglistán.

Mint ahogy nem tartozik még a legjobbak közé a nagyon tehetséges Victoria Azerenka sem. Utóbbi legyőzésével jutott Kuznyecova a legjobb nyolc közé - már így is legjobb US Open-szereplését produkálja 2004 óta.

Szvetlana Kuznyecova szerda este, körülbelül hét óra körül kezd játszani a centerpályán, Szávay Ágnes ellen - az elődöntőért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×