eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mourinho csúcsbeállítása, Lehmann kapitális hibája, a Man United botlása

Csak döntetlennel rajtolt a Manchester United az angol bajnokságban. A Chelsea és az Arsenal ellenben megnyerte vasárnapi mérkőzését. Ameddig az angol bajnokság szombati játéknapján a vendégcsapatok játszották a főszerepet (a hét találkozóból négyen a pályaválasztó vereséget szenvedett), a hét utolsó napján csak a Reading csípett el egy pontot a vendégek közül.

Manchester United-Reading 0-0

Az Old Trafford több mint 75 ezer nézője előtt a Manchester Uniteden még az emberelőny sem segített: hiába játszott Sir Alex Ferguson csapata a 73. perctől, Kitson kiállítása után csak tíz ember ellen, nem tudott nyerni. A Reading végig védekezte a mérkőzést, szinte egyetlen gólhelyzetet sem tudott kialakítani a 100. Premier League-es mérkőzését így gól nélkül ünneplő Van der Sar kapuja előtt.

A United kezdőcsapatában csak olyan játékosok kaptak helyet, akik a tavasszal bajnoki címet nyertek, igaz, aztán a második félidőre beállt Nani, miután Wayne Rooney megsérült. A Vörös Ördögök két legnagyobb helyzetét Ryan Giggs, illetve éppen Nani hagyta ki: előbbi a kapufát találta el, utóbbi kevéssel fölé lőtt.

Tavaly a Manchester United szenzációsan kezdte az idényt, a Fulham ellen 19 perc alatt 4-0-ra vezetett - ez most egy olyan találkozó volt, amelyen talán akkor sem lőtt volna gólt a csapat, ha napnyugtáig játsszák.

Illendő megdicsérni az ellenfél edzőjét: az egykori Manchester United-játékos, Steve Coppell remekül megszervezte csapata védelmét. Hiába volt a labdabirtoklás aránya 73:27 a United javára - a futballt az új idényben is gólokra játsszák.Arsenal-Fulham 2-1

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna az idény az"Ágyúsok" számára: Jens Lehmann kapitális hibájából már az első percben vezetést szerzett a Fulham, David Healy révén. A mérkőzés után Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere azt mondta: "Most Jens Lehmann a legboldogabb ember az öltözőnkben, mert a hibájáért nem kellett fizetnünk."

Az Henry-utáni korszakot kezdő Arsenal sokáig nem tudta feltörni a dél-londoni csapat védelmét - főleg, mivel Lehmann-nal ellentétben, az Antti Niemi sérülése miatt a bemelegítés alatt a kezdőcsapatba került kapus, Tony Warner kitűnően védett. (A trinidadi válogatott Warnert egyébként korábban Prémium Tonynak becézték, ameddig a Liverpool kapusa volt, 1990 és 1999 között. Egy tétmeccsen sem védett, csak felvette a prémiumot.)

A 83. percben egyenlített végül az Arsenal, az amerikai Carlos Bocanegra szabálytalankodott az elefántcsontparti Kolo Touréval szemben, a holland Robin van Persie pedig a trinidadi Tony Warner kapujába lőtte a tizenegyest. Éljen az angol bajnokság!

A 90. percben az "Ágyúsok" megszerezték a győztes gólt is: a fehérorosz Alekszandr Hleb belőtte a sokadik helyzetét.

Chelsea-Birmingham City 3-2

A bajnoki címre pályázó angol klubok közül a Chelsea új igazolásai debütáltak a legjobban - pedig nem akadt olyan angol elemző, aki a Kékek erősítését hozsannázta volna, mondjuk a Liverpooléval, vagy a Manchester Unitedével szemben.

A Chelsea ellen egykori játékosa, a finn Mikael Forssell megszerezte ugyan a vezetést, de csak idő kérdése volt, mikor kapja el a fonalat Mourinho csapata. Az élete első angol bajnokiján játszó, perui Claudio Pizarro két perccel később kiegyenlített, majd a francia Florent Malouda igazolta újfent, remek formában van.

Ahogy a "Szuperkupa"-mérkőzésen, úgy most is gólt szerzett. Honfitársa, Olivier Kapo ugyan egyenlített, de a második félidő végképp a Chelsea-é volt, noha a legutóbbi idény ezüstérmese Michael Essien távoli lövéséből, kapushibából szerezte csak meg a győzelmet.

Rekordbeállítást hozott a találkozó: ez volt a Chelsea sorozatban 64. veretlen hazai mérkőzése a Premier League-ben. A Kékek ezzel beállították a Liverpool 1978 és 1980 között felállított csúcsát.

José Mourinho, akinek eljövetele előtt az FC Portónál is volt egy nagyszerű sorozata, immár sorozatban 99 hazai bajnokiján nem kapott ki a csapatával. A 100. lehet a következő hazai meccs, augusztus 25-én, Frank Lampard nagybátyjának, Harry Redknappnek a csapata, a Portsmouth ellen.Sunderland-Tottenham 1-0

A Sunderland - Fülöp Márton nélkül - legyőzte a Tottenhamet. A szinte valamennyi sztárját soraiban tudó Spurs ellen az újonc megérdemelt győzelmet aratott, noha a találkozó egyetlen gólját a Fekete Macskák színeiben első tétmérkőzését játszó, csereként beállt Michael Chopra a 93. percben szerezte csak. Chopra egyébként különleges figura: édesapja indiai, a Rockynak becézett fiú a Premiership történetének első, indiai származású játékosa, sőt gólszerzője.

Bolton-Newcastle 1-3

A Boltonnak nem sikerült a hazai rajt, a Newcastle sima győzelmet aratott a Reebok Stadiumban. A "Szarkák" győzelemmel bemutatkozó edzője, Sam Allardyce az előző nyolc (!) szezonban éppen Boltonban dolgozott. Charles N'Zogbia szabadrúgásból szerezte meg a vezetést, majd következett Obafemi Martins két gólja - az elsőt ollózva lőtte -, a mérkőzés már az első félidőben eldőlt, hiába szépített aztán Nicolas Anelka. A vendégeknél játszottak már az új szerzemények, Mark Viduka, Alan Smith, David Rozehnal és a kapitányi karszalagot is viselő Geremi.

Derby-Portsmouth 2-2


Az újonc Derby County döntetlennel kezdett a Portsmouth ellen, a két csapatban összesen tíz új szerzemény játszott. A gólokat Oakley és Todd, illetve Mwaruwari és Utaka szerezte.

4

Everton-Wigan 2-1

Az Everton nyert a Wigan Athletic ellen - igaz, nem túl látványos játékkal. Leon Osman okos fejessel szerzett vezetést, majd a fiatal nigériai, Victor Anichebe gólja tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést, noha a hajrában a Wigan a csereként beállt Sibierski révén szépített.

Middlesbrough-Blackburn 1-2

A Middlesbrough vezetést szerzett ugyan a Blackburn ellen Downing találatával, de a Rovers a találkozó utolsó negyedében fordított. A Benni McCarthy ijesztő sérülése után (a dél-afrikai játékost oxigénpalackkal lélegeztették, majd kórházba vitték) beálló, a Bayerntől vett Roque Santa Cruz kiegyenlített, majd a másik cserejátékos, Derbyshire is a kapuba talált, egy perccel a pályára kerülése után.

West Ham-Manchester City 0-2

Győzött az új Manchester City: Sven-Göran Eriksson sikerrel kezdte angliai klubpályafutását. A svéd edző a kezdő csapatába állított öt új, külföldről érkezett nyári szerzeményt - Vedran Corluka, Javier Garrido, Elano, Martin Petrov és Rolando Bianchi -, hármat pedig a kispadról küldött pályára, közülük (a korábban a Barcelonában és a Benficában is szerepelt) Geovanni, megtoldva Bianchi találatát, 2-0-ra alakította az állást. A City csak a mérkőzés egyes szakaszaiban játszott jól, de kétségtelenül "van fantázia" a csapatban. Színeiben bemutatkozott a Premier League-ben a legendás Peter Schmeichel fia, Kasper, mégpedig ugyancsak kapusként.

Aston Villa-Liverpool 1-2

A Liverpool kezdőcsapatában - dacára a rengeteg új nyári szerzeménynek - mindössze Fernando Torres kapott helyet a nyári erősítések közül. (A kezdőcsapat: Reina, Finnan, Carragher, Agger, Arbeloa, Pennant, Gerrard, Alonso, Riise, Torres, Kuyt. Igaz, beszállt Babel a 74., s Voronin a 79. percben.)

Ám a győzelmet nem az összesen 45 millió fontba kerülő újak, hanem az Anfield Road mai királya szállította: Steven Gerrard a 86. percben fantasztikus szabadrúgásgóllal döntötte el a találkozót. Akkor 1-1-re álltak a felek, Martin Laursen öngóljával vezetett a Pool, majd a 85. percben, Carragher kezezése miatt kapott büntetőből Gareth Barry kiegyenlített. Ám a végén az utolsó szó Gerrardé volt!

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×