eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Alex Ferguson legerősebb Manchester Unitede a címvédére tör

Huszonhárom fogadóiroda éppen azt mondja, amit alkalmasint a legtöbb elemző és laikus is: a Manchester United, a Chelsea és a Liverpool között dől majd el 2008 tavaszán az angol bajnoki cím. Az élvonal húsz csapata már eddig több mint 350 millió fontot (132 milliárd 300 millió forintot) költött erősítésekre.

Soha még ennyi pénzt nem költöttek a Premiership klubjainak tulajdonosai játékos-vásárlásra. A Chelsea és az Arsenal kivételével az összes, az első tízbe pályázó csapat megdöntötte saját, korábbi rekordját. Két tényezőre vezethető vissza, hogy futotta. Egyrészt az új televíziós szerződés a következő öt szezonban, évenként 204 milliárd 516 millió forintnak megfelelő fontbevételt hozó a Premier League csapatainak.

Másrészt több klubnál is az új tulajdonos úgy érezte, pénzt csak pénzből lehet csinálni: befektetett. A Liverpool amerikai tulajdonosai állták a nagybevásárlásra tett ígéretüket (12 új játékos került a Vörösökhöz), a Manchester City új tulajdonosa, az egykori thaiföldi miniszterelnök Thaksin Shinawatra is bőkezű volt új "alattvalóihoz" - de alighanem most először, a Manchester United hívei is elégedettek lehettek a Glazer családdal. A tulajdonosok bőkezűek voltak az erősítéseknél.

A Manchester United volt a 2007-es nyár Chelsea-je: Sir Alex körülbelül annyi pénzt költhetett, mint amennyi az elmúlt három nyáron José Mourinho rendelkezésére állt. A Vörös Ördögöknél a jelek szerint koncepcióváltásra került sor: Ferguson ezúttal elsősorban technikás, játszó futballistákat vásárolt. Nagy fogás lehet a portugál Nani, s a brazil válogatott Anderson is, de a legnagyobb erősítésnek Carlos Tévez tűnik.

Az argentint a nyár legszövevényesebb átigazolási ügyének eredményeként sikerült megszerezni a West Ham Unitedtől - vagy éppen a MSI nevű cég tulajdonosától, Kia Joorabchiantól. Az iráni származású üzletember kétmillió fontért megváltotta a West Hamtől Tévez kereskedelmi jogait, majd, egyelőre két évre, kölcsönbe, átengedte a játékost a Manchester Unitednek.

A bajnokcsapat, 15 hónapos küzdelem után megszerezte Owen Hargreaveset is - az angol válogatott középpályásának 26 éves korában lett életében először angol klubja. A Kanadában felnőtt, majd tíz éven keresztül a Bayern Münchenben szerepelt védőért 17 millió fontot fizetett a Manchester United - az összeg nagyságrendileg megegyezik azzal, amelyet tavaly egy másik, hasonló poszton játszó angol válogatottért, Michael Carrickért kifizetett a an United.

A fentiek ismeretében nem csoda, hogy Sir Alex Ferguson elégedetten nyilatkozott a nyári nagybevásárlásról: "Huszonegy éve vagyok a Manchester United edzője, azt hiszem, ez idő alatt még soha nem volt olyan erős keretem, mint a mostani." Valóban bombaerős a keret: a Van der Sar - G. Neville, Ferdinand, Vidics, Evra - C. Ronaldo, Hargreaves, Scholes, Giggs - Tevez, Rooney alapcsapat mellett nem rossz a "B verzió" sem: Foster - O Shea, Brown, Pique, Silvestre - Fletcher, Carrick, Anderson, Nani - Solskjaer, Saha.
A Chelsea ezúttal közel sem költött annyit, mint korábban, a 20 millió euróért (13,5 millió fontért) vett világbajnoki ezüstérmes, Florent Malouda az egyetlen drága vétel. A perui Pizarro, valamint Steve Sidwell, Tal Ben Haim és Stuart Searle ingyen megszerezhető volt.

Mourinho így is elégedett, szerinte nincs olyan szabály, hogy a legtöbbet költő klubnak kell a bajnoki címet megnyernie. (Noha, 2004-ben és 2005-ben az nyerte meg.) A Kékeké ellenben a Premier League legjobban kereső játékosa: John Terry a nyáron új kontraktust kötött a Chelsea-vel, heti 131 ezer fontot, körülbelül ötvenmillió forintot keres majd.

A portugál edző nincs könnyű helyzetben a rajt előtt, több kulcsjátékosa (így Michael Ballack, Didier Drogba, s John Terry) sérült. Mindazonáltal a kapitányt lehet, hogy "összefoltozzák" az orvosok.

A Liverpool tavaly harmadik volt a bajnokságban - most a Vörösök nem érik be ennyivel. Steven Gerarddal az élen a liverpooliak nem rejtik véka alá: számukra immár fontosabb a bajnokság, mint a Bajnokok Ligája, véget akarnak vetni az 1990 óta tartó nyeretlenségi sorozatnak. Anglia rekorderbajnoka még sohasem tudta megnyerni a Premier League-et!

Rafa Benítez 12 új játékost szerződtetett, köztük két magyart, Németh Krisztiánt és Simon Andrást, akik az első időszakban vélhetően a tartalékcsapatban kapnak majd helyet. Az új igazolások névsora felettébb látványos: Andrij Voronin (Bayer Leverkusen), Németh Krisztián és Simon András (MTK), Nikolai Mihajlov (Levszki Szófia), Lucas Leiva (Gremio), Sebastian Leto (Club Atletico Lanus), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Atletico Madrid), Yossi Benayoun (West Ham), Ryan Babel (Ajax), Ryan Crowther (Stockport), Charles Itandje (Lens)Az Arsenal legutóbb negyedik volt - a mostani szezonban sem reális jobb szereplésében bízni. A klubnál új korszak kezdődik, miután Thierry Henry a Barcelonához távozott. A francia csatárt egy brazil-horvát kísérli meg pótolni: Eduardo da Silva, akit a Dinamo Zagrebből szerződtetett Arsene Wenger menedzser. A legutóbbi horvát gólkirályon kívül az "Ágyúsok" mindössze egy minőségi játékost igazoltak: Bakary Sagnát, az Auxerre-ből.

A Tottenham végre szeretne az első négy közé kerülni - s erre jó esélye van, nem tűnik rosszabbnak a kerete az Arsenalénál. Darren Bent (Charlton), Youness Kaboul (Auxerre) és a Martin Jol menedzser által a legnagyobb német tehetségnek tartott (egyébként ghánai apától származó), a berlini Herthától érkezett Kevin-Prince Boateng.

A Premier League-ben két magyar játékos kap valószínűleg szerepet: Máté Péter a Reading, Fülöp Márton pedig az újonc Sunderland tagja. Egy harmadik honfitársunk, Stieber Zoltán játszott az Aston Villa nyári, észak-amerikai túráján - de egyelőre inkább a tartalékcsapathoz tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×