eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Indul a Kékszalag

Harminckilencedik alkalommal rendezik meg a balatoni Kékszalag nemzetközi vitorlás versenyt. Ha megmaradnak az elmúlt napokra jellemző szélviszonyok, akár a csúcsidő is megdőlhet.

Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét 1934-ben rendezték meg elsőként. A verseny történetének legizgalmasabb éve 1955. volt, ekkor Németh István 10 óra 40 perc alatt kerülte meg a Balatont Nemere II. nevű hajójával. A hajó ezt megelőzően kétszer is nyert, majd a következő évben még egyszer, akkor azonban már Schmalcz József kormányozta.

A rekordot azóta sem tudta megdönteni senki. Nagy Attila, a Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke azonban az InfoRádióban azt mondta: ha az időjárás pénteken is olyan szeles lesz, mint az elmúlt napokban, akkor megdőlhet a rekord.

Mint mondta, a versenyzők egy hete lesik az időjárás-jelentést, hiszen van olyan hajó, amelynek a nagy szél kedvez, akad olyan is, amely kisebb szélben jobban boldogul.

A verseny iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Tavaly majdnem 480-an indultak, a sok hajó miatt a szervezők korlátozásokat léptetnek életbe: csak olyan hajók indulhatnak, amelyek vitorlája legalább 25 négyzetméteres, a trapézos-keretes hajók pedig már csak minden páros évben állhatnak rajthoz.

A Kékszalag legeredményesebb kapitánya Litkey Farkas, aki 2001 óta megszakítás nélkül elsőként futott be a füredi célba. 2003-ban ugyan 9 óra 25 perc alatt ért célba, ezt azonban nem vették figyelembe új rekordként, mivel a tó alacsony vízállása miatt valamivel rövidebb volt az útvonal.

A versenyszabályzat szerint a Kékszalagon csak egytestű, tőkesúlyos vagy 25 négyzetméter és annál nagyobb orr- és nagyvitorla összfelületű hajók indulhatnak. Ez a szabályzat a jövőben némileg módosul: a tókerülő bajnokság történetében újdonság lesz, hogy 2010-től már katamaránok is indulhatnak.

Ha online közvetítést akar látni a versenyről, kattintson ide.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×