eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin "intézte el" Szocsinak az olimpiát

Vlagyimir Putyinnak köszönheti Szocsi, hogy olimpiát rendezhet - szinte minden gyorselemzésből ez derül ki a NOB csütörtök hajnali döntése után. A nemzetközi szervezet 119. ülésén a Kaukázus lábánál fekvő orosz városnak adta a 2014-es téli olimpia rendezési jogát.

Az Associated Press (AP) kommentárjának első két mondata tisztázza Stephen Wilson, a kiküldött sportújságíró véleményét: "Vlagyimir Putyin megnyerte Oroszországnak az olimpiát, ahogy Tony Blair tette Angliának a legutóbbi szavazáson."

Wilson szerint abban, hogy az esélytelenebbnek ítélt Szocsi megelőzte az osztrák Salzburgot és a dél-koreai Pjongcsangot, elsősorban az orosz elnök tekintélye, karizmája, s az általa biztosított kormányzati támogatás volt a leginkább fontos.

A Kommerszanty nevű, moszkvai internetes újság beszámolója szerint már a szavazást megelőző napon, azaz helyi idő szerint kedd délután atrocitás érte az orosz küldöttséget.

Pljuscsenko és a guatemalai "rabszolgamunka"


A helyszínről tudósító Andrej Kolesznyikov azt írja, hogy a guatemalavárosi Marriott Hotelben, a hivatalos sajtótájékoztatón felállt egy, szerinte nyilvánvalóan feladatot teljesítő koreai újságíró, aki az iránt érdeklődött (idegességében csak második kísérletre értelmes mondatot formálva), hogy Jevgenyij Pljuscsenko, a műkorcsolya koronázott "királya", néhány más orosz sportoló társaságában miért szegény guatemalai gyerekeket használt fel, illetve ki a pályázatukat népszerűsítendő.

Szocsi nevében Dmitrij Csernisenko, a pályázati bizottság elnöke felelt, megemlítve, hogy készült hasonló kampányfilm Pekingben és Londonban is, és ők mindenütt helyi gyerekeket vontak be. Azt kategorikusan visszautasította, hogy "rabszolgamunkát" végeztek volna a közép-amerikai ország ifjú polgárai.

Mindez apró közjáték, de talán mégis ízelítő abból, micsoda harc folyik, nem csak a voksolók kegyeiért, de a kandidálók között is. Abban ma már mindenki egyetért: nem feltétlenül döntő a pályázatok minősége.

Sokkal meghatározóbb (miként ezt láthattuk mi magunk is tavasszal Cardiffban, az Euro 2012 rendezésére kiírt pályázat "eredményhirdetésénél"), hogy a kandidáló milyen tekintélyes támogatókat tud felsorakoztatni.

Katarina Witt is Szocsi mellett

Az oroszok ebben pedig nagyon jók voltak. Túl azon, hogy nagyszerű sportolóik vannak - mint maga a sportminiszter, a kétszeres olimpiai bajnok, az NHL Hall of Fame-jébe is beválasztott Vjacseszlav Fetyiszov, vagy éppen Jevgenyij Pljuscsenko, hogy csak kettőt emlegessünk a helyszínen jártak közül -, de támogatónak sikerül megnyerni külföldieket is.

Katarina Wittnek nehéz ellenállni, a hajdani jégkirálynő pedig Szocsi mellett kampányolt. Miként a kínai műkorcsolyázó, Lu Csen is, aki egyszerű érveket hozott: "Ha azt hallom, Oroszország, a hideg és a tél jut az eszembe. Szóval a téli sport..."A döntő faktor azonban kétségtelenül Vlagyimir Putyin személyes jelenléte, sőt határozott fellépése volt. Az orosz elnök még kedden megragadta az alkalmat, és beszélt a NOB tagjaihoz.

Húsz percen keresztül angolul, pedig soha nem szokott angolul beszélni. Aztán a végén mondott néhány mondatot franciául - pedig franciául sem szokott megszólalni. Most fontosnak és udvariasnak érezte. A beszámolók szerint még mosolygott is - ami ugyancsak nem kifejezetten jellemzője.

Putyin lehengerlő volt

Putyin tudja, mivel lehet hatást gyakorolni az emberekre. Amikor kellett személyes példájával segítette mondandóját - "Hat héttel ezelőtt síeltem Szocsiban, szóval garantálhatom, igazi hó lesz a hegyekben" -, amikor kellett könnyed volt.

Mosolyogva mondta, megígéri, hogy nem lesznek közlekedési dugók a városban, mert a résztvevők hetven százaléka ötperces sétával elérheti majd a verseny színhelyét.

Határozott volt (ahogy az orosz beszámoló írja, ha nem mosolygott volna, olyan hatást kelt, mint híres vagy talán hírhedt februári, müncheni beszédekor...), amikor az orosz kormány garanciavállalását tolmácsolta, jelezve, 12 milliárd dollárt költenek majd az elkövetkező hét évben a város, a régió fejlesztésére.

S megnyerő volt, mint egy jó kiállítású prospektus, amikor idézte: "Szocsi különleges hely, a tenger közelében élvezhetik a tavaszt, miközben a hegyekben tél van."

Szerhij (illetve, ahogy ismerjük: Szergej) Bubka, az ukrán NOB-tag, az egykori világklasszis rúdugró szerint Putyin személyes jelenléte döntött Szocsi javára.

Szerinte "...ha az orosz elnök nincs itt, más eredmény születik. Nagy hatást gyakorolt beszédeivel, intelligenciájával, kommunikációs képességével a jelenlévőkre."

Egyetértett vele az egyik amerikai NOB-tag, Jim Easton is. "A legnagyobb meglepetésre hajlandó volt angolul beszélni. Ez nem nagy dolog, de néha apróságok teremtik meg a különbséget. Szereplésének jelentőségét csak Tony Blair szingapúri fellépéséhez tudom hasonlítani."

Az első teljes olimpia Oroszország területén

A szovjet, majd orosz sportolók 1952 óta vesznek részt a nyári, illetve a téli olimpiai játékokon. Sem a birodalom, sem Oroszország nem rendezhetett még teljes olimpiát - az 1980-as, moszkvai játékokat az Egyesült Államok, és néhány hozzá csatlakozó ország bojkottálta az afganisztáni szovjet katonai beavatkozás miatt.

A szovjet, illetve orosz sportolók az elmúlt 55 évben 293 aranyérmet nyertek a téli olimpiákon. Nehéz véletlennek tekinteni: 2007 legfontosabb három sporttárgyú rendezési pályázatát, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság, a 2014-es téli olimpia, valamint a 2008-as BL-döntő rendezési jogát kivétel nélkül az egykori Szovjetunió utódállamai kapták.

A futballtornát Ukrajna (és társrendezőként Lengyelország), az olimpiát Szocsi, a BL-döntőt Moszkva kapta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×