eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A briliáns brazilt csak Pelé pipálja le

A világ egyetlen futballistája, aki három egymást követő világbajnoki döntőben (1994, 1998, 2002) is szerepelt. Kétszeres világbajnokként, egyszeres ezüstérmesként csak a három aranyat nyert Pelé eredményesebb nála. 142 válogatottságával brazil csúcstartó - teljesítményének értékét növeli, hogy rajta kívül mindössze ketten, Roberto Carlos (125) és Taffarel (101) jutottak a százas határ fölé. Az athéni találkozó előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan védője, a brazil Cafù a "soros".

Marcos Evangelista de Morães 1970. június 19-én, São Paulóban született. Testvérei, Marcelo, Mauricio, Mara és Margarete hozzá hasonlóan M betűs keresztnevet kaptak.

A Crack nevű futballiskola, majd az Itaquaquecetuba neveltjének 1989-ben szerződést ajánlott a São Paulo FC. Az év november 26-án a Goiás ellen mutatkozott be a profik között.

Az elkövetkező fél évtized temérdek sikert hozott, a világhírű edző, Telé Santana keze alatt a világ akkori legerősebb klubcsapata formálódott. A São Paulo FC összesen 11 címet, köztük kétszer Libertadores-kupát, kétszer Világkupát nyert, okkal tartották a világ legerősebb klubcsapatának.

1993-ban Cafù iránt egyre gyakrabban érdeklődtek az európai sztárklubok is. Az 1994-ben az Egyesült Államokban rendezett világbajnokság döntőjében Jorginho sérülése után már a 21. percben beállhatott, csapata egyik legjobbja volt a hátralévő közel száz percben.

Fél évvel később a montevideói El País által felkért szakértők Dél-Amerika legjobb, a szubkontinensen futballozó játékosának választották. Akkorra Cafù már európai klub játékosa volt, közel 3,6 millió dollárért a nagy terveket szövő Real Zaragoza vette meg.

Az ízig-vérig paulista futballista nehezen tudott beilleszkedni az egészen a KEK-győzelemig menetelő gárdába. Még az idény vége előtt hazaszerződött a Palmeirasba, annak ellenére, hogy előző két egyesülete egymással kötött szerződésében szerepelt egy különleges kitétel: a Zaragoza csak akkor adhatja el a Palmeirasnak a játékost, ha az SPFC nem tart rá igényt azon az áron.

Ezért aztán a Palmeiras kiharcolta, hogy a Zaragoza a Juventudénak adja el a játékost, akit aztán néhány héttel később le is igazolt. A zöld-fehérekkel nagy sikerei voltak, mégis újra átszerződött Európába. Olaszországban tíz éve a campionato legkiválóbb szélsőhátvédjei között ünneplik.

Az AS Romával bajnoki címet nyert, s volt bajnoki ezüstérmes. Technikai képzettsége legendássá lett.

2003-ban a Milan BL-győztes csapata vásárolta meg. A Milannal nyert bajnoki címet, európai Szuperkupát, s játszott a 2005-ös BL-döntőben is.

2006 januárjában, édesapja betegsége miatt, felvetődött, hogy visszaszerződik Brazíliába, a São Paulo FC-hez. Végül azonban maradt Milánóban.

A világbajnoki cím megnyerése után mezére az Irene szót festették. Ez legszűkebb pátriájára, Jardim Irenére utalt. Ott született, s ott is élt 22 éves koráig. Létrehozott egy alapítványt, amelynek segítségével 300 szegény gyereket tanítanak az iskolákban, s a tehetségeseket még a futballpályákon is. Fizeti a paulista harmadik ligában szereplő Marcílio Dias nevű klub költségeit is, amelyben 2002 februárja óta valóságos utánpótlásnevelő-központ működik.

Futballistaként használt nevét egy, a hetvenes években a Fluminensében és az Atlético Mineiróban szerepelt sztár Cafuringa tiszteletére választotta.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×