eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az angolok döntetlennel kullognak haza Izraelből

A "magyar" csoportban mindhárom mérkőzés meglepetést hozott a labdarúgó Eb-selejtezők szombati játéknapján. A törökök Athénben kiütötték a görögöket, a bosnyákok megtáltosodtak, s nyertek a norvégok ellen Oslóban, s nem utolsósorban Várhidi Péter csapatának szerdai ellenfele, Moldova nem tudta hazai pályán legyőzni a máltaiakat. A további eredmények közül különösen érdekes a németek prágai győzelme, s hogy az angolok megint nem tudtak nyerni.

Kazahsztán első győzelme

Az A csoportban Kazahsztán legyőzte Szerbiát: ez volt az ország válogatottjának első győzelme tétmérkőzésen az UEFA-hoz csatlakozás óta. A szerb válogatottnak ellenben ez volt az első veresége a mostani sorozatban.

A lengyelek kiütötték az azerieket (5-0). A portugálok az első félidőben nem bírtak a masszívan védekező belgákkal, a másodikban viszont ízekre szedték az ellenfél védelmét - természetesen Cristiano Ronaldo vezérletével. A lengyelek ugrottak a csoport élére, igaz, egy mérkőzéssel többet játszottak, mint az eddigi listavezető, a finn csapat.

Kazahsztán-Szerbia 2-1
Lengyelország-Azerbajdzsán 5-0
Portugália-Belgium 4-0


A csoport állása: 1. Finnország 11 (5 mérkőzés), 2. Portugália 10 (5), 3. Szerbia 10 (5), 4. Lengyelország 10 (5), 5. Belgium 7 (6), 6. Kazahsztán 5 (6), 7. Örményország 1 (4), 8. Azerbajdzsán 1 (5)

Anelka döntött


A B csoportban még inkább kettészakadt a mezőny. Az első négy helyen álló közül az olaszok szabadnaposok voltak, a másik három csapat nyert, igaz nem mindegyik könnyen. A skótok csak Beattie a 89. percben szerzett góljával tudták legyűrni a jól küzdő grúzokat.

A franciák nagyon gyengén futballozták Kaunasban, s erre még a sok sérült hiánya sem mentség. Nicolas Anelka mentette meg a vb-ezüstérmest a döntetlentől: távoli, pontos lövéssel vette be a litvánok kapuját. Az ukránok ellenben viszonylag simán tudtak nyerni a feröeriek ellen.

Feröer-szigetek-Ukrajna 0-2
Skócia-Grúzia 2-1
Litvánia-Franciaország 0-1

A csoport állása: 1. Franciaország 12 (5 mérkőzés), 2. Skócia 12 (5), 3. Ukrajna 9 (4), 4. Olaszország 7 (4), 5. Litvánia 4 (4), 6. Grúzia 3 (5), 7. Feröer-sz. 0 (5)

Szenzációs török győzelem

A C csoportban a görögök és a törökök presztízsrangadóján a hazaiak már az 5. percben vezettek. Ám a törököket nem törte össze, hogy megkapták első góljukat a sorozatban: négy gólt is szerezve kiütötték az Európa-bajnoki cím védőjét.

A görögök szerencséjére a norvégok is botlottak, Oslóban kikaptak az első 35 percben kétgólos előnyt szerző bosnyákoktól. A moldávok ellen a máltaiak, kihasználva, hogy Frunze kihagyott egy büntetőt, még a vezetést is megszerezték. Bordian csak nagy nehezen mentette legalább döntetlenre a hazaiaknak a mérkőzést. Szerdán Újpesten, a Magyarország-Moldova mérkőzésen a csoport utolsó két helyezettje találkozik majd.

Moldova-Málta 1-1
Norvégia-Bosznia-Hercegovina 1-2
Görögország-Törökország 1-4

A csoport állása: 1. Törökország 12 (4 mérkőzés), 2. Görögország 9 (4), 3. Bosznia-H. 7 (5), 4. Norvégia 6 (4), 5. Málta 4 (4), 6. Magyarország 3 (4), 7. Moldova 2 (5).

Kuranyi duplázott

A D csoportban a németek megérdemelt győzelmet arattak Prágában a csehek ellen. A Nationalelf mindkét (fejes) gólját Kevin Kuranyi érte el, tökéletesen helyettesítve az eltiltott Miroslav Klosét. A szlovákok, némi meglepetésre, simán nyertek Cipruson, míg az írek Ireland góljával győztek otthonukban Wales ellen.

Írország-Wales 1-0
Ciprus-Szlovákia 1-3
Csehország-Németország 1-2

A csoport állása: 1. Németország 13 (5 mérkőzés), 2. Csehország 10 (5), 3. Írország 10 (6), 4. Szlovákia 9 (5), 5. Ciprus 4 (5), 6. Wales 3 (4), 7. San Marino 0 (5)


Bajban az angolok


Az E csoportban bajba kerültek az angolok: nem csak, hogy nem tudtak nyerni Tel-Avivban, de az előttük álló mindkét csapat három pontot szerzett. Steve McClaren együttese (bár sok helyzetet dolgozott ki, fölényben játszott) gólnélküli döntetlennel zárt Izrael ellen.

Az angolok legutóbbi öt mérkőzésükön (köztük három Eb-selejtezőn) nyeretlenek maradtak, 450 perc alatt egyetlen gólt tudtak szerezni, azt is egy barátságos mérkőzésen. Az oroszok a Sevilla csatára, Kerzsakov duplájával szereztek három pontot Észtországban.

A horvátok, ha a vártnál nehezebben is, sőt, némi szerencsével csak, de legyőzték a meglepően jól játszó, sokáig vezető macedónokat. Második góljukat a 88. percben lőtte a brazil származású Dudu. A csereként beállt Darijo Srna készítette elő a találatot, aki az első gólt lőtte, Pazar szabadrúgásából.

Észtország-Oroszország 0-2
Izrael-Anglia 0-0
Horvátország-Macedónia 2-1

A csoport állása: 1. Horvátország 13 (5 mérkőzés), 2. Oroszország 11 (5), 3. Anglia 8 (5), 4. Izrael 8 (5), 5. Macedónia 7 (6), 6. Észtország 0 (4), 7. Andorra 0 (4)

Valenciai gólokkal nyertek a spanyolok

A spanyol csapat, bár a 19. perctől N. Jensen kiállítása miatt emberelőnyben játszott, nehezen tudott nyerni a dánok ellen. Az első félidőben a Valencia kettőse, Morientes és Villa megnyugtatónak tűnő előnyhöz juttatta csapatát, ám Gravgaard szépítő gólja után izgalmasan alakult az utolsó félóra is.

Az északírek 4-1-re nyertek idegenben Liechtensteinben, ez talán még nem is lenne önmagában említésre méltó. Az már annál inkább, hogy az ősszel a spanyoloknak mesterhármast lövő Healy újra mesterhármasig jutott. Hét gólnál jár már a selejtezőkben, ő az északír válogatott történetének legeredményesebb csatára.

Liechtenstein-Észak-Írország 1-4
Spanyolország-Dánia 2-1

A csoport állása: 1. Svédország 12 (4 mérkőzés), 2. Észak-Írország 10 (5), 3. Dánia 7 (4), 4. Spanyolország 6 (4), 5. Lettország 3 (3), 6. Izland 3 (4), 7. Liechtenstein 0 (4).

Kibekkeltek egy döntetlent a románok

A G csoportban az albánok és a szlovénok döntetlenre végeztek, miként a románok is Hollandiában. A fehérorosz legénység csak egygólos különbséggel nyert Luxemburgban - ám a pályán a két csapat között ennél lényegesen nagyobb volt a különbség.

Hollandia-Románia 0-0
Albánia-Szlovénia 0-0
Luxemburg-Fehéroroszország 1-2

A csoport állása: 1. Hollandia 11 (5 mérkőzés), 2. Bulgária 8 (4), Románia 8 (4), 4. Fehéroroszország 7 (5), 5. Szlovénia 4 (4), 6. Albánia 2 (4), 7. Luxemburg 0 (4)

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×