eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Michel Platini lehet az UEFA új elnöke

Szerdán kezdődött Düsseldorfban az UEFA végrehajtó bizottságának ülése, amelyet csütörtökön és pénteken a soros kongresszus követ. Eldől majd néhány egyéb fontos kérdés is, de alkalmasint mindenki arra kíváncsi, ki lesz az új elnök. A kérdés világos: a svéd Lennart Johansson, vagy a francia Michel Platini?

A tizenhat éve az Európai Labdarúgó-szövetséget vezető, svéd Lennart Johansson kifejezetten sikeres első embere volt eddig a testületnek. Nyilvánvalóan munkásságának több fontos elemét is ki lehetne emelni, mi tegyük ezt meg a szerintünk két legfontosabbal.

Egyrészt az ő nevéhez kapcsolódik a rendkívüli pénzügyi sikert hozott Bajnokok Ligája megszervezése, amellyel kihúzta a nagy klubok méregfogát. A vezető európai klubok annak kitalálása előtt azzal fenyegetőztek, hogy felborítják az európai futball rendszerét, s akár a saját országos bajnokságot elhagyva, európai szuperligát alakítanak.

A másik a kis országok nagy esélye: az ő érájában alakult ki a közös Eb-rendezés gyakorlata. Előbb Hollandia és Belgium rendezhetett, míg a 2008-as házigazda Ausztria és Svájc lesz. Johansson nagyszerű és tapasztalt sportvezető - aki egyébként kifejezetten rokonszenvezik a magyarokkal is.

Amikor ellenérveket fogalmaznak meg az újraválasztásával kapcsolatban, leginkább a korát emlegetik: 77 éves. Õ azonban biztos abban, hogy még egy ciklusban (tervei szerint is az utolsóban, ha most megválasztják) tevékeny elnöke lenne a szervezetnek.Vetélytársa, az 51 éves Michel Platini világklasszis futballista volt, háromszor nyerte meg a France Football aranylabdáját, hazájában az évszázad futballistájának választották.

Sportvezetőként eddigi legnagyobb sikere az 1998-as világbajnokság sikeres levezénylése volt, de évek óta eredményesen dolgozik Sepp Blatter mellett a FIFA végrehajtó bizottságában is.

Lennart Johansson, aki finoman szólva nincs felhőtlen viszonyban a FIFA elnökével, éppen azt nehezményezte, hogy Blatter nem maradt pártatlan, ha nem is nyíltan, de mindenki számára érthetően támogatta Platini kampányát.

A francia jelölt számos ötlete mellett átszervezné a Bajnokok Ligáját, vezérgondolataiból talán leginkább ez érinthetné a magyar futballt. Szeretne esélyt adni a kisebb országoknak, ezért nem engedne egy futballnemzetből négyet az indulók közé.

Esélyek

Nézzük a legizgalmasabb kérdést: ki az esélyes? A fogadóirodáknál Platini vezet, az egyiknél, például, 1,70-ért lehet rá, 2,10-ért a svéd sportvezetőre fogadni.

A Gazzetta dello Sport szerint is, bár kevés szövetség foglalt eddig állást nyíltan valamelyik jelölt mellett, Platini az esélyesebb. Körülbelül húsz szövetségről csak sejteni lehet, hogy hova húz, ellenben a németek és a spanyolok voksa Johanssoné, a dánok, a grúzok, a litvánok és a franciák szavazata Platinié.

Sejteni lehet, hogy további tizenegy szövetség (köztük a magyar) a regnáló elnöké, tizenhárom pedig a hajdani világklasszis tízesé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×