eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újabb motoros halt meg a Dakaron

Idén már a negyedik napon gyászol a Dakar-rali mezőnye. Az áldozat ezúttal egy dél-afrikai motoros, aki először vágott neki a sivatagi versenynek. A tragikus eset háttérbe szorította a címvédő spanyol Marc Coma menetelését. Kátai Péter és Dési János tovább javított pozícióján, Hermann Henrik viszont már neki sem vágott a keddi nap küzdelmeinek.

Bár a 29. Dakar-rali szervezői a biztonság érdekében rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be, már a második afrikai napon halálos balestet szenvedett egy dél-afrikai versenyző. Elmer Symons a Dakar történetének ötvenedik halottja.

A 29 éves motoros az első három nap után még a 18. helyen állt, de a marokkói Er Rasidia és Uarzazate közötti etapon nagyot bukott, és hiába érkeztek ki hozzá helikopterrel a vészjelzés után nyolc percen belül, már nem tudtak segíteni rajta.

Nincsenek biztonságban a motorosok

A versenyző újonc volt a világ legnehezebb sivatagi tereprali-viadalán, amely 2005-ben a korábbi kétszeres győztes olasz Fabrizio Meonit, tavaly pedig a szintén élversenyző ausztrál Andy Caldecottot veszítette el.

A tragikus balesetek ellenére ebben az évben összesen 245 motoros indult a Dakaron.

A magyarok közül Hermann Henrik már az előző etap után úgy döntött, hogy feladja a versenyt, mert nem érezte magát biztonságban a mezőnyben száguldó autók miatt.Kátai és Dési egyre előkelőbb helyen

Hermann búcsúja után a másik két magyar motoros még versenyben van, sőt mindketten javítottak az elmúlt napokhoz képest.

A 34 éves Kátai Péter az összetettben a nem hivatalos eredmények szerint már a 36., miután a negyedik gyorsasági szakaszon 39.-ként ért célba.

Az újonc Dési János is magabiztosan versenyzett: a 62. helyen zárta a napot, és ugyanerről a helyről várhatja a folytatást is.

A 28 éves motoros az első napon a 114. volt, azóta sorra előzi meg verseny közben az ellenfeleket, így javíthatott napról napra jelentősen.

Kedden összesen 679 km várt a Dakar-rali mezőnyére, és ebből 405 km volt a mért táv, azaz csaknem annyi, mint az első három napon összesen.
Coma magával versenyzett

A címvédő spanyol Marc Coma már-már megszégyenítette riválisait: sorozatban második szakaszgyőzelmét aratta ezúttal úgy, hogy több mint 12 perccel volt gyorsabb honfitársánál Isidre Esteve Pujolnál, akit sikerével az összetettben is megelőzött. Vele együtt mindössze hat motoros ért be fél óránál nem nagyobb hátránnyal Comához képest.

A 30 éves spanyol versenyzőre 1995-ben figyeltek fel, amikor junior bajnoki címet nyert hazájában. Néhány év alatt a világ legjobbjai közé verekedte be magát, az elmúlt két évben pedig világbajnok lett.

A Dakar-ralin először 2002-ben indult, majd egy évvel később már a 11. lett az összetettben. 2004-es kiesése sem vette el a kedvét, a következő évben a második helyet szerezte meg, majd tavaly már magabiztosan győzött, és most is fő esélyesként kezdhette meg a viadalt.

A veterán leckéje, Kis Sándorék bajban

Az autósoknál az 58 éves francia Jean-Louis Schlesser győzött az összetettben élen álló spanyol Carlos Sainz előtt.

A magyarok közül Palik Lászlóék (37.) és Szalay Balázsék (40.) már célba értek, Palikék a 37., Szalayék a 44. helyről várhatják a szerdai folytatást.

Kis Sándor Nissanjában 100 km-rel a gyorsasági szakasz vége előtt tönkrement a váltó, a pilótának szerda reggelig a 178 km-es összekötő részt is teljesítenie kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×