eur:
389.51
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Várhidi Péter: megdöbbentően motiválatlan volt a Bozsik-csapat

Élesen bírálta az Európa-bajnoki selejtezőkön kudarcot vallott játékosokat az InfoRádió Aréna című műsorában Várhidi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott 2007-re kinevezett szövetségi kapitánya. A korosztályos csapatokkal több sikert is elérő volt Újpest-tréner - Bozsik Péter lemondása után - megbízott kapitányként a Kanada elleni barátságos mérkőzésen már több fiatalt is a kezdőcsapatba jelölt, a biztató játék pedig egygólos győzelemmel párosult. Várhidi Péter feladata adott: az ifjú tehetségekre építő együttessel meg kell alapoznia a 2010-es, 2012-es sikereket.

- Összeállt-e már a fejében a 2007-es év stratégiája?

- Egy edzőnek mindig tudnia kell, mi az elképzelése, de az én felkérésem is egyértelmű: a fiatal csapat építését kell végigvinnem.

- Mikor hirdeti ki keretét?

- Januárban. Részt veszünk a szokásos ciprusi tornán február elején, de túl sokat nem gyakorolhatunk a mérkőzésekre, hiszen a magyar csapatokra most felkészülés vár, Angliában pedig most is zajlik a bajnokság.

- A Premier League-ben az elmúlt hetekben a magyarok közül csak Király Gábor kapott játéklehetőséget, igaz, nem sok sikerélménye volt az Aston Villánál. Úgy tűnik, mintha már nem számolna az eddig biztos válogatott kapussal.


- Ez így nem igaz, figyelem Király Gábor teljesítményét. A kapus poszt speciális. Fülöp Márton az, akit kinéztünk a kapuba a fiatal válogatottba, de szükségünk van egy rutinos futballistára is. Király az elmúlt válogatott meccseken sokat hibázott, de nem írtam le őt. Végh Zoltán ugyanakkor húzóembere az MTK-nak, hosszú ideje kiemelkedő formában véd.

- Korábban az InfoRádióban is azt mondta, hogy többen megfelelő motiváció nélkül léptek pályára a tétmérkőzéseken. A Málta elleni kudarc mellett ez az oka több játékos mellőzésének?


- A motiválatlanság nyomott többet a latban. Kívülállóként megdöbbentő volt látni a barátságos meccsek energikus futballja, sikerei után a tétmeccseken mutatott teljesítményeket. A legjobb képességű játékosokból álló válogatott nem tudta elérni a megfelelő eredményeket, így pedig nem maradhatott el a fiatalítás.

- Ez pedig már a Kanada elleni székesfehérvári barátságos meccsen elkezdődött. Bár a keret jelentős részét az ifjú tehetségek alkották, sokakat meglepett, hogy Filkor Attilát és Németh Krisztiánt mégsem küldte pályára.


- Belátom, nehéz egy edző fejével gondolkodni. Úgy gondoltam, hogy ha a meccs eldől, akkor Németh Krisztián mindenképpen lehetőséget kap. Végül 1-0-ás vezetésnél jobbnak láttam Torghelle Sándort beküldeni, hiszen nem lehetett lényegtelen az eredményesség. Filkor Attilával hasonló a helyzet, nem akartam szoros állásnál védekező középpályást áldozni egy támadó szellemű játékosért. Nem véletlen, hogy nem használtam ki minden cserelehetőségemet. Csüggedésre azonban nem lehet okuk, hiszen a fiatalítás előtérbe kerülésével ez a két futballista akár 50-60- vagy akár 80-szoros válogatott is lehet.

- Mennyire érzi úgy, hogy a közvélemény túlságosan is figyel a legjobb fiatal játékosokra?


- A szurkolók nem tudták elfogadni az előző válogatott gyenge szereplését, és nehéz megemészteni azt is, hogy négy meccs alatt - eddig példátlanul - elúszott az esély az Európa-bajnoki szereplésre. Nem véletlen, hogy fiatalokat követeltek a válogatottba, tehetségeink pedig az első meccsen biztatóan játszottak.
- Megbecsülhető-e, hogy mekkora kárt okozott a Málta elleni 2-1-es kudarc?

- Ezen már kár morfondírozni, de egyértelműen nagyot, hiszen a közvéleménytől a médián át az MLSZ-vezetésig a legtöbben elfordultak a vereség szereplőitől. Sajnálom a történteket, mert egy különösen rosszul sikerült meccs volt, a máltaiak rengeteg veszélyes támadást vezettek. A kudarc elsősorban nem a Bozsik Péter, Détári Lajos edzőpáros számlájára írható, sokkal inkább a játékosokéra. Egy ilyen ellenféllel szemben kapitány nélkül is nyerni kell, hiszen legalább 10 poszton jobb a magyar együttes a máltainál.

- Ahogy mondta, a hátralévő Eb-selejtezőktől függetlenül a magyar válogatott számára már véget ért a versenyfutás, 2007-ben mégis minden csoportbeli riválissal meg kell még küzdeni. Mi a cél a tétmeccseken?


- Igazi tétmeccsünk legközelebb 2008 őszén lesz, a megmaradt Eb-selejtezőket felkészülési mérkőzéseknek kell felfognunk. Amit lehet, meg kell nyernünk, a nehezebb meccsekre is győzni megyünk, de a következő évben nem az eredményesség a legfontosabb, hanem a csapatépítés.

- Kisteleki István MLSZ-elnök edzősködése mellett mutatkozott be játékosként az élvonalban - a BVSC-ben, 34 évesen. Õ nevezte ki kapitánynak is. Nem tart attól, hogy elkönyvelik a - nem túl népszerű - elnök emberének?

- Egyáltalán nem. Aki ismeri az elnököt, tudja, hogy nála a munkában nem számít a barátság. Meg kell felelni a szigorú követelményeinek. Ha ez nem sikerül, nem számít, hogy egyébként annak idején együtt játszottunk, majd később edzőm is volt.

- Az A válogatottnál MTK-s segítői vannak Teodoru Vaszilisz és Kakas László személyében. Nyilván ez sem véletlen, hiszen a válogatott keret magját már az MTK adja.

- Más oka is van a választásomnak. Teodoru Vaszilisz maximálisan megbízható ember, és korábban együtt játszottunk, nagyon jó barátságban vagyok vele. Korábban az Újpestnél Herédi Attila volt a segítőm, de ő már elfordult a futballtól, így új segítő után kellett néznem. A 1987-es korosztálynál Theodoru Vaszilisz volt a szövetségi edző, és én segítettem neki. Az MTK-nál továbbra is fő foglalkozásban tevékenykedik, akárcsak Kakas László, akivel korábban dolgoztam már a kék-fehéreknél. Végh Zoltánt és Fülöp Mártont kétségkívül ő ismeri a legjobban.

- Az MTK most ötpontos előnnyel vezeti a bajnokságot, de nem tudni, hogy a tehetségei közül ki marad itthon a tavaszi szezonra. Mikor érdemes külföldre szerződniük a fiatal játékosoknak?


- A nyugati csapatok a 16-18 éves játékosokra vadásznak. Az angolok például csak a kiugróan tehetséges 20 éven felüliekkel foglalkoznak. Furcsán hangzik, de az MTK - két évvel a fiatalítás kezdete után - már kinőtte ezt a bajnokságot. Az ősz végén néhány meccsen egyértelműen látszott, hogy kezd lassulni a csapat játéka, Hrepka Ádámék egyre kevesebb erőfeszítéssel intézték el az ellenfeleket. Ez nem jó tendencia, mert a válogatott sikerekhez majd jóval több kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×