eur:
394.06
usd:
363.73
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Deep Fritz győzött, de gondolkodni még nem tud

Két győzelem és négy döntetlen után a Deep Fritz elnevezésű sakkprogram 4-2-re nyert Vlagyimir Kramnyik sakk világbajnok ellen. A Magyar Sakkszövetség pr-igazgatója szerint a hamburgi fejlesztésű program győzelme nem jelenti azt, hogy a sakkprogramok fejlődése lekörözte volna az emberi képességeket.

Kállai Gábor hangsúlyozta: nincs szó mesterséges intelligenciáról, a gép nem képes gondolkozni, a tapasztaltakat a működésébe beépíteni.

A számítógép iszonyatos mennyiségű számítást végez, másrészt pedig előre programozott sémák mentén értékeli az állásokat.

A nemzetközi nagymester elmondta: a program az első lépéseket szinte mechanikusan játssza le, a tizedik lépés után már folyamatosan számol és értékel, stratégiát viszont nem képes alkotni. Ezért a játék középső szakaszában van esélye az embernek, ha fel tud állítani egy sikeres stratégiát.

Kállai Gábor hozzátette: Kramnyik elsősorban azért vesztett, mert az első partiban "eltotojázta" a győzelmi esélyét, a másodikban pedig döntetlennél egy egylépéses mattba lépett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×