eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az FTC vezetői bátrabbak a Juventusnál is

Újabb fejezetéhez érkezett a Ferencváros kizárásának története. Kedden a Fővárosi Bíróság megsemmisítette az Magyar Labdarúgó Szövetség döntését, amellyel nem adta meg a zöld-fehér csapatnak az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

Az MLSZ július 25-én késő este döntött arról, hogy az FTC labdarúgócsapata nem kapja meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. Most a Fővárosi Bíróság elsőfokon megsemmisítette ezt a határozatot.

A testület az MLSZ alapszabályának és licencszabályzatának átvizsgálása után úgy látta, hogy a szövetség elnökségének nem volt joga hatályon kívül helyezni a korábbi határozatot.

A testület ugyanakkor elutasította az FTC keresetét, mert azt nem állapíthatja meg, hogy a klub rendelkezik-e az élvonalbeli licencjoggal. A bíróság döntése nem jogerős.

A szappanopera kezdete

A Fradi május végén megkapta a rajtengedélyt, de a másodfokú licencadó bizottság július 13-án visszavonta, majd saját határozatát megváltoztatva néhány nappal később mégis megadta.

Ezt követően a MLSZ feloszlatta a testületet, és hatályon kívül helyezte annak határozatait. Az új fellebbviteli bizottság pedig úgy döntött, hogy az FTC nem indulhat az első osztályban.

Jogsértő MLSZ?

Petró László, a Ferencváros jogi képviselője az ítélethirdetés után azt mondta: az FTC célja, hogy bebizonyítsa: a szövetség eljárása jogsértő volt.

Az ügyvéd szerint az MLSZ alapszabálya nem rendelkezik választott bíróságról, nem határozza meg, hogy a klubok milyen szervhez fordulhatnak, ha úgy érzik, jogtalanul jártak el velük szemben.

A szövetség viszont úgy látja, hogy tagjai addig nem fordulhatnak polgári bírósághoz, amíg problémáikat nem rendezik a sporttörvényben is megjelenített független sportbíróság előtt.

Újabb fegyelmi a Fradi ellen

Az MLSZ eközben fegyelmi eljárást indít a klub ellen, mivel a nemzetközi szövetség javaslatára nem vonta vissza a bírósághoz benyújtott beadványát.

Helmeczy László, az MLSZ jogi alelnöke az InfoRádióban azt mondta: azért került a Fradi a fegyelmi biztosság elé, mert nem a sportbírósághoz fordult, ezt az MLSZ alapszabálya engedélyezi.

Az MLSZ alelnöke emlékeztetett: az FTC több százmilliós tartozásai miatt továbbra sem felel meg a licenc feltételeinek, és megfellebbezik az ítéletet, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Kizárhatják a magyarokat

Az MLSZ és a Fradi vitái sokat árthatnak a magyar futball nemzetközi megítélésének, és leginkább a 2012-es magyar-horvát Eb pályázatnak is. Az ügy már eljutott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez is.

A szervezet levélben kérte a magyar szövetséget és a Ferencvárost, hogy az érvényben lévő rendelkezések értelmében ne polgári bíróságon rendezzék jogvitájukat.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke azt mondta, hogy a FIFA a legsúlyosabb szankciót, az MLSZ tagságának felfüggesztését is kilátásba helyezte.

Bátrak a zöld-fehérek

A FIFA előírásai szerint ugyanis vitatott sportügyeket kizárólag sportbíróságok előtt lehet rendezni.

Az FTC esete hasonlít a Juventuséhoz: a FIFA korábban kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti az olasz szövetség tagságát, ha a bundabotrány miatt a másodosztályba visszasorolt torinói csapat polgári bíróságon próbál érvényt szerezni igazának.

A Juventus vezetői az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy nem húznak újat a FIFA-val. A Fradi vezetői bátrabbak a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes és 27-szeres olasz bajnok együttesnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 18:16
×
×
×
×