eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Öregfiúk Forma-1-e

A tavaly bemutatkozott új versenysorozat, a GP Masters kétségkívül két legnagyobb sztárja a kétszeres Forma-1-es világbajnok brazil Emerson Fittipladi, és a szintén világbajnok angol Nigel Mansell. De vajon kik a többiek, akik pályára léptek a GP Masters nyitóversenyén?

A GP Masters sorozat nyitóversenye után sok régről ismerős, vagy éppen teljesen ismeretlen nevet találhatott az ember az eredmények böngészése közben. Egy dolog közös bennük: mindannyian Forma-1-es versenyzők voltak. Ismert, vagy már elfeledett nevek.

Az amerikai Eddie Cheever nyerte a GP Masters idei első, most hétvégén megrendezett versenyét. A Forma-1-ben 1978-1989 között vezető pilóta ült többek között a Tyrrell, a Renault, és az Alfa Rómeó autóiban. Legjobb versenyeredménye egy második helyezés volt, 1983-ban. Ebben az évben a világbajnokság hatodik helyén végzett.

A belga Eric van de Poele összesen két szezont töltött a Forma-1-ben, 1991-92-ben. Legismertebb csapata a Brabham istálló volt, de pontot nem tudott szerezni a legjobbak között. A GP Masters nyitóversenyén az előkelő második helyen végzett.

A német Christian Danner négy szezont töltött el a legjobbak között, 1985 és 1989 között. Legjobb helyezése egy negyedik hely volt 1989-ben. Ebben az évben 22-dik lett a világbajnokságon. A GP Masters nyitófutamán a harmadik helyen végzett.

A szintén német Hans-Joachim Stuck hat évet töltött el a Forma-1-ben, 1974 és 1979 között. Vezetett is futamon, de győzni nem tudott: legjobb eredménye két harmadik helyezés volt. A világbajnokságon 1977-ben a 11-dik helyen végzett. A GP Masters nyitóversenyén negyedik lett.

Az olasz Alex Caffi is hat évet töltött a Forma-1-ben, 1986 és 1991 között. Legjobb versenyén negyedik lettt, 1989-ben, amikor a világbajnokság 20-dik helyén végzett. A GP Masters nyitóversenyén az ötödik helyen végzett.

A szintén olasz Riccardo Patrese 256 Forma-1-es versenyével a mai napig csúcstartó a Forma-1-ben. 17 évig szerepelt az elit kategóriában, ezalatt 6 versenyt nyert meg, és 1992-ben világbajnoki második volt. Vezette az Alfa Rómeó, a Brabham, a Williams, és a Benetton autóit. A GP Masters nyitóversenyén a hatodik helyen végzett.

És a többiek...

Pierluigi Martini neve a Minardi csapattal vált eggyé. Az olasz 10 év alatt összesen 124 futamon vett részt.

René Arnoux vezetett Renault-t, Ferrarit, Ligiert, 164 versenyéből megnyert hetet. 1983-ban világbajnoki bronzérmes volt.

Andrea de Cesaris 214 versenyen indult, de győzni egyszer sem tudott, csupán kétszer volt második. A világbajnokságon 1983-ban 8-dik helyen végzett.

Patric Tambay 124 versenyből kettőt nyert meg. 1983-ban világbajnoki negyedik lett. Vezetett McLarent, Ferrarit, és Renault-t.

Stefan Johansson volt Ferrari, és McLaren pilóta is, futamot nyerni azonban egyik csapatban sem tudott.

Derek Warwick legjobb helyezése két második hely volt az elit kategóriában. Többek között a Renault, és a Brabham autóit vezette.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×