eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Podolski lett a vébé legjobb fiatal játékosa

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a német Lukas Podolskit választotta a németországi világbajnokság legjobb fiatal labdarúgójává.

A 21 éves kölni csatár eddig háromszor volt eredményes a világbajnokságon.

A FIFA csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a hat futballista nevét tartalmazó névsort, amelyből végül győztest hirdetett.

A listán az argentin Lionel Messi, a portugál Cristiano Ronaldo és az ecuadori Luis Valencia, a német Lukas Podolski, a svájci Tranquillo Barnetta és a spanyol Cesc Fabregas szerepelt.

A versenyben az 1985. január 1. után született futballisták voltak érdekeltek.

Poldi herceg, Németország kedvence

Németország legfiatalabb kedvencéről, "Prinz Poldi"-ról már a vébé előtt azt mondta a legnagyobb német gólvadász, Gerd Müller, hogy Podolski 21 éves korára hatalmas sztár lesz.

Lukas Podolski a lengyelországi Gleiwitzben született, hatévesen kezdett el futballozni a Bergheim utánpótláscsapataiban, édesapja, Waldemar is focista volt.

Szülei 1987-es országváltásával Podolski jól járt, hiszen így már tízéves korától a háromszoros bajnok 1. FC Kölnben nevelkedhetett, ahol az ifigárdák után 18 évesen mutatkozhatott be a második csapatban a Regionalligában.

A következő esztendőben is csak egyszer léphetett pályára a harmadik ligában, ám 2003 végén eljött az ő ideje: Marcel Koller vezetőedző sem Voroninnal, sem Ebbersszel, sem Kennedyvel nem volt elégedett, így mérgében felhozta a legtehetségesebb csatárt az ifjúsági csapatból, Podolskit.

A tinicsatár 19 fellépésén 10 gólt szerzett, ami különösen annak fényében elképesztő, hogy a kecskések összesen 32-t rúgtak.

December és április hónapokban ő lett a Bundesliga legjobbja, szezon végén pedig rekorder, hiszen ilyen fiatalon még senki sem rúgott tíz gólt egyetlen idényben, ráadásul csak november 22-én vívhatta első bajnokiját.

Válogatott karrier

Júniusban a válogatottba is behívta őt Rudi Völler. Poldi herceg - ahogyan a szurkolók becézik őt - a magyar válogatott ellen a felnőttek között is bemutatkozhatott. A portugáliai Európa-bajnokságon csak a csehek ellen kapott 44 percet, pedig Brdarics, Kuranyi, Klose és Bobic mind rosszul futballoztak a tornán.

A Völlert követő Klinsmann már alapemberként számolt Lukassal, annak ellenére, hogy bár hívta a támadót a Bayern és a Monaco is, ő mégis maradt nevelőegyesületénél a Bundesliga II-ben. Meghosszabbította szerződését és mosolyogva jelentette be az aláírás után, hogy "Évek óta itt vagyok már és most aranyéremhez fogom segíteni a klubomat".

A másodosztályban vált ígéretből reménységgé, ugyanis 24 góljával hazavitte az aranycipőt, a Kecskéseket is aranyéremhez segítetve. A Kicker Év játékosa-szavazásán Michael Ballack mögött megszerezte a második helyet, másodvonalbeli futballistaként.

Természetesen a hazai Konfederációs Kupán, a világbajnokság előkészületi tornáján is a keret tagja volt - kisebb sérülése ellenére is -, az ausztráloknak, a braziloknak és a mexikóiaknak betalált, Tunézia ellen gólpasszt adott, azaz minden mérkőzésen megszolgálta a bizalmat.

A szakemberek már eddig is dicsérték játékát: Huub Stevens szerint Poldi úgy játszik, mint a fiatal Johann Cruyff, Ryan Giggs és mostanában Wayne Rooney; míg a ritkán elégedett Felix Magath megjegyezte, hogy a labdarúgó úgy fog berobbanni a hazai vébén, mint Rooney a 2004-es Európa-bajnokságon, ráadásul míg Rooney stílusa inkább robosztus és erőszakos, Podolski sokkal elegánsabban futballozik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×