eur:
395.17
usd:
365.07
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Már a világbajnoki döntő a tét

Olaszország vagy Németország? Bár a fociszurkolók még megemlékeznek a kiesett brazilokról, argentinokról és angolokról, de az igazi kérdés már az, hogy a negyeddöntőn a legkönnyebben túljutó olasz vagy a szárnyaló hazai válogatott jut be elsőként a németországi labdarúgó-világbajnokság fináléjába. A mérkőzés kedden lesz Dortmundban 21 órától.

A találkozó több szempontból is igazi csemegének ígérkezik, a múlt és a jelen is óriási csatát ígér. Mindkét nemzet egyformán három-három világbajnoki címmel büszkélkedhet, s most természetesen a negyedik vb-arany megszerzésében reménykedik mindkettő.

Elemzők szerint az "idegenben" pályára lépő olaszoknak a győzelem érdekében egy dolgot mindenképpen el kell kerülniük, mégpedig a 11-es párbajt. Ebben a műfajban ugyanis a német csapat képtelen veszíteni, legalábbis a vébéken eddig még nem volt példa arra, hogy a Nationalelf büntetők után kiesett volna. Az 1982-es torna elődöntőjében a franciákat, négy évvel később a negyeddöntőben a mexikóiakat, 1990-ben a fináléba kerülésért az angolokat, míg a pénteki negyeddöntőben az argentinokat búcsúztatták el ily módon a németek.

A dortmundi helyszín is jó ómen a házigazdák számára, hiszen a válogatott 71 éve nem kapott ki nemzetközi mérkőzésen a városban. "A dortmundi közönség fenomenális. A nézők lesznek csapatunk 12. játékosai" - mondta Tim Borowski, a csapat középpályása.

A németek mellett az olasz együttes is erőt meríthet a múltból, ugyanis a két ország legutóbbi világbajnoki összecsapását, az 1982-es spanyolországi torna döntőjében 3-1-re nyerte a csapat. Ráadásul 1970-ben az elődöntőben szintén a squadra azzura győzött, méghozzá hosszabbításban 4-3-ra.

Az akkori mérkőzéseket persze teljesen más csapatok vívták, ám a most pályára lépőknek is van közös "múltjuk", méghozzá egy igazán emlékezetes összecsapás. Márciusban felkészülési meccsen csapott össze a két együttes Olaszországban, s az akkori házigazdák 4-1-re lemosták Jürgen Klinsmann válogatottját, a kapitánynak a kudarc kis híján az állásába került.

"Ez egy teljesen más találkozó lesz. Az egy barátságos meccs volt Olaszországban, kedden pedig vb-elődöntőre kerül sor, ráadásul Németországban" - intett óvatosságra az Ukrajna elleni 3-0-ra megnyert negyeddöntőben gólt és gólpasszt jegyző Gianluca Zambrotta. "A németek nagyon jó formában játszanak, nehéz mérkőzésre számítok."

A két kapitány közül a csapat összeállításánál Klinsmann van könnyebb helyzetben, ugyanis minden játékosára számíthat, senki sem sérült, igaz, egy kérdőjel akad. Torsten Frings ugyanis tevékeny részese volt a drámai negyeddöntő végén kirobbant kisebb verekedésnek, így az ő sorsáról a nemzetközi szövetség fog dönteni, várhatóan hétfő délután.

Marcello Lippinek továbbra is a belső védő kettőssel vannak problémái, miután Fabio Cannavaro társának, Alessandro Nestának az utolsó csoportmeccsen összeszedett sérülése továbbra sem jött rendbe, így valószínűleg Dortmundban sem léphet pályára. A szakember ugyanakkor a németek ellen ismét bevetheti a negyeddöntőt eltiltás miatt kihagyó Marco Materazzit.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×