INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A legnagyobb sztárokat is kizárták a Tour de France-ról!

InfoRádió / MTI
Egy nappal a 93. Tour de France rajtja előtt 32 kerékpárost, köztük a legnagyobb esélyesnek számító két versenyzőt, az olasz Ivan Bassót és a német Jan Ullrichot is kizárták, miután mindannyian szerepeltek az El Mundo spanyol napilap által közzétett doppinglistán.

Az első számú profi verseny szervezői a csapatvezetőkkel egyeztetve döntöttek erről. Arról is határoztak, hogy új versenyző nem nevezhető a diszkvalifikáltak helyett.

Elsőként a T-Mobile lépett, amely közölte, hogy nem engedélyezi Ullrich és a spanyol Oscar Sevilla indítását, mivel kapcsolatban álltak az ügy hátterében álló dr. Eufemiano Fuentesszel. A spanyol orvos több csapattal dolgozott együtt, és - vesztére - jegyzeteket is készített a törvénysértésekről.

A botrány kirobbanásakor, a rendőrségi házkutatások után a laborvezető Jose Luis Merinóval együtt őrizetbe vették, majd később - óvadék ellenében - mindkettejüket szabadlábra helyezték.

A Tour legnagyobb botrányának előzménye, hogy a spanyol rendőrség átkutatott több lakást, és tiltott szereket foglalt le.

Korábban őrizetbe vették az Astana-Würth (a volt Liberty Seguros) istálló igazgatóját, Manolo Sainzot, aki óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A szervezők felszólították a csapatot, lépjen vissza, az azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) kiharcolta, hogy indulhasson.

Az El País korábban arról írt, hogy az Astana-Würth 15 volt tagja és további 58 profi kerékpáros ellen nyomoznak.

A címlapról ajánljuk