eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Emlékezetes csata után Portugália jutott a negyeddöntőbe

A világbajnokság legjobb, legizgalmasabb, legkeményebb mérkőzésén Portugália 9 emberrel 1-0-ra legyőzte Hollandiát és bejutott a labdarúgó világbajnokság negyeddöntőjébe. A luzitánok gólját Maniche szerezte.

Rögtön a mérkőzés elején egymásnak estek a csapatok: Van Bommel 20 méteres lövése vezette be a meccset, majd nem sokkal később Robben, Van Persie majd Van Bronchorst veszélyeztetett. A portugáloknál elsősorban Cristiano Ronaldo gyors megugrásai jelentettek izgalmat.

A mérkőzés képe a 23. percben változott meg. Ekkor egy portugál támadás végén Deco adta be jobbról a labdát, Pauleta vette le és tette Maniche elé, aki tolt egyet rajta, majd a vetődő Van der Sar mellett a kapu bal oldalába bombázott.

A gól meglepő módon a portugálok támadókedvét erősítette meg. Maniche 25 méteres lövése, majd Deco emelése épp csak elkerülte a holland kaput. A portugál csapat világbajnok kapitányának, Scolarinak az első félóra végén kellett először "belenyúlnia" a mérkőzésbe: C. Ronaldo nem tudta vállalni tovább a játékot, helyére Sabrosa állt be. A Manchaster United sztárját még a találkozó elején Boulahrouz talpalta combon.

A félidő végén kis híján kétgólosra nőtt a portugál előny: Sabrosa cselezett a bal oldalon, két védő között középre passzolt, és Pauleta 5 méterről lőtt, Van der Sar óriási bravúrral hárított. Az ellentámadás során Costinha kezezésért megkapta a második sárga lapját, így a második félidőt 10 emberrel kezdte Portugália.

A világbajnok mester taktikázott jobban

Scolari mester bátor húzással indította a második játékrészt: lehozta egyetlen csatárát, így a portugálok 3 irányítójátékossal, de vérbeli csatár nélkül indultak a félidőnek. S hogy a brazil edző nem döntött rosszul azt jelezte Cocu, aki alig két perc játék után közelről szétbombázta a felsőlécet.

A hollandok támadásban maradtak: Van Bommel többet lőtt ebben az időszakban kapura, mint Barcelonában az egész szezonban. Van Persie és Robben többször is zavarba hozta a portugál védelmet, de Ricardo kapuja érintetlen maradt. Ahogy fogyott az idő egyre több volt a szándékos, durva belépő. A 62. percben a létszámot tekintve egyenlített Hollandia: Bolahrouz arcon könyökölte Figót, így őt is kiállította Ivanov bíró. Negyedóra elteltével a portugálok "kiskarmestere" is megkapta második sárgalapját, így a portugálok 9 emberrel fejezték be a találkozót.

Mindkét kapitány kockáztatott a hajrában: Scolari lehozta Figót, hogy a gyorsabb, agresszívabb Tiagóval erősítse csapatát, míg a holland kapitány, Van Basten védőjátékost áldozott: Cocu helyére Vennegoor of Hesselink érkezett. Ekkor már 4 csatár és 4 középpályás rohamozta a portugál kaput - hiába.

A rendkívüli iramú találkozón Ivanov bíró 6 perc hosszabbítást rendelt el a rengeteg kakaskodás, a kiállítások és a sok sérülés miatt. S hogy a hosszabbítás se teljen eseménytelenül arról a kontrázó portugálok gondoskodtak. Először Tiago lódult meg, az ő buktatásáért Van Bronckhorstot állította ki a bíró, majd Petit szórakozta el a mérkőzés legnagyobb helyzetét: egyedül tört kapura, de spiccel 6 méterről ügyetlenül mellé lőtt.

Ivanov játékvezető 16 sárga és 4 piros lapot osztott ki a meccsen. A győztes portugáloknál 2 kiállítás és 9 sárga lap volt, míg a hollandok 2 piros és 7 sárga lappal fejezték be az ütközetet.

Portugália megőrizte minimális előnyét, de ezért a győzelemért hatalmas áldozatokat hozott: 2 kulcsjátékosát, az irányító Decót és a védekező középpályás Costinhát kiállították, míg C. Ronaldo megsérült. Nélkülük pedig nehéz dolguk lesz Figóéknak szombaton délután 5 órakor Anglia ellen.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×