eur:
399.48
usd:
363.82
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb magyar kint Libanonból - a nap hírei

Schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolja a magyar uniós elnökség a migráció kezelésére. Jelentős többlettel zárt szeptemberben a költségvetés. Újabb magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból

A megfizethető energiaárak és a tőkepiaci unió létrehozása is szerepel a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktumban, amelyet a november elejére tervezett budapesti informális találkozón hagyhatnak jóvá - közölte Strasbourgban a kormányfő. Orbán Viktor sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy schengeni csúcstalálkozók rendszerének bevezetését javasolja a magyar uniós elnökség a migráció kezelésére.

Fokozni kell a tőkepiaci források bevonását az uniós gazdaságok fejlesztéseibe az európai versenyképesség fellendítéséért– jelentette ki a pénzügyminiszter az Európai Unió gazdasági- és pénzügyminisztereinek tanácskozása után. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány utáni helyreállítást célzó program forrásainak kifizetése túl lassú és bürokratikus, annak gyorsítását kérték az Európai Bizottságtól.

Jelentős többlettel zárt szeptemberben a költségvetés, amelynek egyenlege 234,2 milliárd forintos pluszt mutatott. Ez minden idők 2. legkedvezőbb szeptember havi adata. Szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 2623,5 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Magyarországot nem érinti az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának várható leállítása, hiszen az ellátás döntően a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül zajlik. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság ülése után.

Magyarország a Vatikán támogatásával csatlakozik a katolikus egyetemek nemzetközi hálózatához - közölte a kulturális és innovációs miniszter, miután tárgyalt a Vatikánvárosi Állam és a római kormány tagjaival. Hankó Balázs elmondta, erősítik az együttműködést a magyar múzeumok és a Vatikáni Múzeum között is.

Törvényességi felügyeleti eljárást indított a kormányhivatalnál és panaszt tesz az Alkotmánybíróságon az új szervezeti és működési szabályzat miatt Győr polgármestere. Pintér Bence elmondta: a korábbi városvezetés ciklusa legvégén elfogadott új szmsz-e számos polgármesteri jogkört vont el a polgármestertől.

Gyűjtést indít a kórházban hagyott újszülöttek javára a Demokratikus Koalíció. Jelenleg 250-300 ilyen kisbaba él az egészségügyi intézményekben, akiknek a kórházak vesznek ruhát, pelenkát, játékokat.

Használt Alstom villanymozdonyokat tesztel a MÁV-VOLÁN-csoport a nyár végén bejelentett 5 pontos közlekedési akcióterv részeként. A tesztelési időszak után köthető meg a szerződés 27 mozdonyra. A járművek a jövő év elejétől fokozatosan állhatnak majd forgalomba.

Szigorúbb károsanyag-kibocsátási határértékeket vezet be a kormány. A korlátozás a rákkeltő, génkárosító, magzatkárosító anyagokat és bizonyos nehézfémeket érinti. A már működő üzemeknek 2028 januárjáig van idejük az átállásra, míg az új beruházóknak szombattól kell megfelelniük a szigorúbb előírásoknak.

Az idén is több 10 milliárd forint kárt előzött meg az országos jégkármérséklő rendszer – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az április 15-e és szeptember 30-a között 93 napon, 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni a rendszert, ami 6 százalékkal több, mint tavaly.

Újabb magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni Libanonból, ezúttal egy Szerbia vezette evakuációs művelet részeként - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Libanonban jelenleg néhány száz magyar ember tartózkodik.

Bejrútban likvidálta a Hezbollah logisztikai főnökét az izraeli hadsereg. Ez a katonai központ a felelős a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah között, a fegyverek elosztásáért, továbbá a szervezet költségvetéséért. Eközben Libanon délnyugati részére is kiterjesztették szárazföldi hadműveleteiket. Galileát a Hezbollah támadta 190 rakétával, de Jemenből és a Gázai övezetből is lőttek rakétákat az Izrael területére. Törökország tengeri úton menekíti állampolgárait Libanonból.

Oroszország elleni szankciós jogi keretet hozott létre az Európai Unió Tanácsa. Úgy indokoltak, hogy ennek segítségével hatékonyabban tudják kezelni az olyan hibrid fenyegetéseket, mint a választásokba történő beavatkozás, a demokratikus intézmények működése elleni támadások, valamint a gazdasági tevékenységek elleni szabotázsakciók és a kritikus infrastruktúrát fenyegető kockázatok.

Észak-Korea feltehetően katonai csapatokkal is támogatni fogja az orosz erőket Ukrajnában - közölte dél-koreai védelmi miniszter. A kijelentés az Oroszország és Észak-Korea között nyáron aláírt stratégiai megállapodásra és katonai szövetségre utal.

Csehországban 2 új minisztert nevezett ki az államfő. Ezzel véget ért a kormányválság, amelyet szeptember közepén a kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter menesztése váltott ki.

A tavalyi után a 2024-es volt a 2. legmelegebb szeptember a világban - közölte az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata. A felszíni levegő átlagos hőmérséklete 16,1 Celsius-fok volt, ami 0,7 Celsius-fokkal haladja meg az 1991 és 2020 között mért szeptemberi átlagot.

Lettország méterű erdőség tűnt el a föld színéről 2023-ban a világszerte folyó erdőpusztítás miatt - figyelmeztetettek a kutatószervezetek és civilek. Az irtások csaknem 96 százaléka a trópusi régiókban történt.

Az amerikai John Hopfield és a brit-kanadai Geoffrey Hinton kapja az idei fizikai Nobel-díjat a gépi tanulást lehetővé tévő felfedezéseikért – közölte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán osztoznak.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×