eur:
390.51
usd:
364.24
bux:
68380.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) beszél, mellette Vitályos Eszter kormányszóvivő (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b) és Nagy István agrárminiszter (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elhalasztja az állami beruházások negyedét a kormány - a nap hírei

Márciusban 3,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. Japán űrhajós lehet az első nem amerikai asztronauta, aki landolhat a Holdon.

Elhalasztja az állami beruházások negyedét a kormány – hangzott el a kormányinfón. Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette: későbbre halasztanak 675 milliárd forintnyi beruházást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy több mint 2 ezer milliárdnyi beruházás így is megvalósul. Megerősítette azt is, hogy idén 4,5 százalékos hiányt tűz ki célul a kormány. Arról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetének benyújtásával megvárják az amerikai választások eredményét.

Ötpontos intézkedéscsomagról döntött a kormány az európai agráriumban kialakult helyzet miatt - jelentette be az agrárminiszter. Nagy István a kormányinfón közölte: azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármely országból. Döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz. A kabinet intézkedett arról is, hogy a Magyar Államkincstár május 31-ig teljesítse terület- és állatalapú támogatások kifizetését.

Hamarosan megjelenik az otthonfelújítási program pályázati felhívása – közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a kormányinfón elmondta: a támogatást a kereskedelmi bankok MFB-pontjain lehet majd igényelni. A programban az 1990 előtt épült családi házak energetikai felújításához lehet 2,5 és 3,5 millió forint közötti segítséget kapni, az adott régió fejlettségétől és az igénylő jövedelmi viszonyaitól függően.

A KSH adatai alapján folytatódik a 14. hónapja tartó árindex-csökkenés: márciusban 3,6, februárban 3,7 százalék volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Az év hátralévő része már várhatóan inkább magasabb inflációs adatokról fog szólni. Az élelmiszerek ára 4,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré 42 százalékkal, de a csokoládé és kakaóé is jelentősen. A szolgáltatások 12,4 százalékkal drágultak.

Egyeztetett a nemzetgazdasági miniszter a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. Jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként, vagyis a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mindkettő. Nagy Márton bejelentése szerint a KSH regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, ami bemutatja majd a regionális árkülönbségeket.

Elfogadta az uniós villamosenergia-piac reformját az Európai Parlament. Az EP közleménye szerint, a jogszabály megvédi a fogyasztókat az áringadozásoktól, biztosítja a hozzáférést a fix-áras vagy dinamikus árszerződésekhez. Határoz arról is, hogy a szolgáltatók nem változtathatják meg egyoldalúan a szerződési feltételeket, emellett az uniós tagországok megtilthatják a szolgáltatóknak, hogy a kiszolgáltatott fogyasztók áramellátását megszakítsák. A jogszabályt a Fidesz nem szavazta meg, mert szerintük abban maradtak a magyar rezsicsökkentést veszélyeztető elemek.

Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről a Kulturális és Innovációs Minisztérium valamint az intézmények képviselői között. Hankó Balázs felsőoktatásért is felelős államtitkár elmondta: a kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kér.

Őrizetbe vették az egyik budapesti tankerület gazdasági vezetőjét. A nyomozók vesztegetés, valamint versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt kezdeményezték a letartóztatást – írja honlapján a rendőrség. Három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben, ők szabadlábon védekezhetnek, de a gyanúsítottak köre az eljárásban még bővülhet.

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke, miután a párt fővárosi választmányának elnöksége bizalmat szavazott a neki. A főpolgármester-jelölt mai közösségi-oldalára feltöltött kampány videójában arról beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a tizedére csökkentette az útfelújítási keretet, miután 2022-ben még 3,2 milliárdot, tavaly viszont már csak 281 millió forintot fordított az utak állapotának javítására a főváros.

Ismét megtámadja a déli körvasút beruházásának környezetvédelmi engedélyét a fővárosi önkormányzat és Újbuda önkormányzata a helyi civil szervezetekkel együttműködve. A főpolgármester közölte: mindent megtesznek azért, hogy a beruházás a lehető legkisebb mértékben nehezítse meg az ott élő emberek életét és jogi segítséget is nyújt a lakóknak.

Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át Százhalombattán a Mol-csoport. A 22 millió eurós beruházás keretében megvalósuló üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását és évente 1600 tonna zöld hidrogént fog előállítani megújuló forrásból származó elektromos áram segítségével.

Japán űrhajós lesz az első nem amerikai asztronauta, aki landolhat a Holdon az Egyesült Államok tervezett Hold-missziójában - jelentette be az amerikai elnök. A lehetőségért cserébe Japán vállalja, hogy az amerikai vezetésű missziókhoz holdjárót biztosít, amelynek fejlesztésén a Toyota autógyártóval közösen dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×