eur:
390.6
usd:
364.78
bux:
68161.57
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
III. Károly brit uralkodó (b) és felesége, Kamilla királyné (k) távozik a windsori Szent György-kápolnában tartott húsvéti miséről 2024. március 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Hollie Adams

Felkerült a fontra III. Károly - a nap hírei

Beruházások elhalasztására készül a kormány, hogy teljesíteni tudja a költségvetési hiánycélt. Az első negyedévben teljesült az egész évre tervezett hiány csaknem kétharmada. Párizsban jelentősen megnövelték a biztonsági készültséget a Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt, terrorfenyegetés miatt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A kormány azt tervezi, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés közepette elhalaszt néhány beruházást, hogy teljesíteni tudja a költségvetési hiánycélt - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Bloombergnek. Nagy Márton arról nem tájékoztatott, hogy mekkora kiadáslefaragást tart szükségesnek a 4,5 százalékos GDP-arányos költségvetési cél eléréséhez.

A miniszter pontosította a miniszterelnök tegnapi bejelentését is. Mint fogalmazott, még néhány hét is lehet, mire megtörténik a budapesti repülőtér visszavásárlása, de már csak a technikai munka van hátra elmondása szerint. Orbán Viktor tegnap az Országgyűlésben azt mondta, hogy napokon belül magyar tulajdonba kerülhet a Liszt Ferenc reptér.

Az első negyedévben teljesül az egész évre tervezett hiány csaknem kétharmada – derül ki a legfrissebb adatokból. Márciusban 617 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés, az év első három hónapjában pedig 2321 milliárd forintos összesített deficit alakult ki. Ez a megemelt éves pénzforgalmi hiány 58 százaléka.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán. Lázár János azt írta, a helyiekkel egyeztetve kezdődhet meg az építkezés annak ellenére is, hogy a bíróság elutasította a beruházás ellen tiltakozók azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét.

Eddig több mint 513 ezer embert láttak el az új egységes alapellátási ügyeleti rendszerben – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: Budapest - a más ellátás-szervezési sajátosságok miatt - a következő hónapokban, de még idén csatlakozhat az ország más területein már elérhető rendszerhez. A sajtóban megjelent problémákra utalva hozzátette: Pest vármegyében a háziorvosok 60 százaléka is már leszerződött.

Tömeges ételmérgezés történt a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházában. A betegek és az egészségügyi dolgozók a P. Dussman Kft. romlott ebédet fogyasztották el. Legalább 36 beteg enyhe hasmenést kapott a hétfői ebéd után, amelyet különböző osztályokon fekvők és dolgozók egyaránt fogyasztottak. Az érintettek jelenleg jól vannak, és a hatóságoknak jelentették az esetet.

Közös áramtőzsdét hoz létre Magyarország, Szlovénia és Szerbia, amitől azt várják,. hogy nagyban fokozhatja az ellátásbiztonságot mindhárom országban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: aláírták a megállapodást, amelynek értelmében az év második felében megkezdheti működését a közös áramtőzsde.

Már Google Pay vagy Apple Pay fizetési móddal is lehet állampapírt vásárolni – közölte az Államkincstár. Az új fizetési lehetőség a SimplePay fizetési felületén keresztül érhető el a bankkártyás fizetési módok kiválasztásával.

Közigazgatási pert indított a Huawei a bukaresti hatóságok ellen, hogy részt vehessen a romániai 5G távközlési hálózatok kiépítésében. A kínai távközlési konszern az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát, Románia miniszterelnökét és a kutatási minisztériumot perelte be és annak a kormányfői határozatnak a megsemmisítését kérte, amely kizárta a céget az 5G mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből.

Írországban Simon Harrist választotta új miniszterelnökévé a dublini parlament. A 37 éves korábbi egészségügyi miniszter az ország 15., egyben eddigi legfiatalabb kormányfője. Elődje Leo Varadkar, március 20-án jelentette be váratlanul távozási szándékát.

Bemutatta a brit uralkodónak az őt ábrázoló új fontbankókat a Bank of England kormányzója. Andrew Bailey a londoni Buckingham-palotában kereste fel III. Károly királyt, akinek díszes gyűjteményt ajándékozott az összes címletből. A 75 esztendős Károly arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontos új bankók hivatalos forgalmazása június 5-én kezdődik.

Párizsban jelentősen megnövelték a biztonsági készültséget a Paris Saint-Germain és a Barcelona labdarúgócsapatának szerdai, Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt. A biztonsági intézkedések szigorítását azután rendelték el, hogy az Iszlám Állam a negyeddöntős összecsapások helyszíneire vonatkozó fenyegetést tett közzé. Spanyolországban is fokozták a készültséget, a terrorfenyegetettségi szintet az ötös skálán négyesre emelték.

Olaszországban három ember meghalt, többen pedig eltűntek egy vízerőműben történt robbanás miatt. A robbanás a Bologna és Firenze között fekvő Suviana víztározó duzzasztógátjánál történt 30 méteres mélységben egyelőre ismeretlen okokból. Az első információk szerint az erőmű alkalmazottai egy turbinán végeztek épp munkálatokat, amikor a robbanás történt.

Több mint 90 ezer embert evakuáltak már az oroszországi és kazahsztáni áradások miatt. Kazahsztán nyugati és északi területeiről mintegy 86 ezer embert mentettek ki és helyeztek biztonságba, köztük 29 ezer gyereket. A víz több mint 3700 házat öntött el. Az orosz hatóságok 6500 ember kimenekítéséről számoltak be, az áradás mintegy 10 550 házat érintett az uráli és a szibériai régióban.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

A piacok láthatóan az AI korában is még mindig narratívák mentén mozognak. Az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatos narratívák az elmúlt években többször is drámaian változtak. 2023 elején a piac egész biztos volt egy év végéig bekövetkező amerikai és globális recesszióban, ám a világgazdaság meglepő ellenálló képességet mutatott.  Ezzel szemben ez év elején a piaci hangulat ingája átlendült a másik irányba. Egy pár kedvező inflációs adat után 2023 utolsó negyedévében egy túlzottan optimista "goldilock" forgatókönyv körül alakult ki a korábbihoz hasonlóan erős piaci konszenzus, amely szerint az inflációt anélkül sikerül megtörniük a jegybankoknak, hogy az komolyabb visszaesést okozzon a gazdasági növekedésben. Január óta a piaci narratíva ismét változni látszik. Az elmúlt pár hónap makacs inflációs és erősnek tűnő munkaerő piaci adatai inkább azt a nézetet erősítik, hogy a Fed a piac által tavaly év végén vártnál jóval tovább fogja a jelenlegi kamatszintet fenntartani. A kötvénypiac alkalmazkodása az új narratívához már több hónapja elkezdődött, míg a részvénypiac csak most kezd idomulni. A cikk célja, hogy áttekintsük a globális folyamatokat, amelyek továbbra is meghatározhatják a befektetési portfóliók teljesítményét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×