eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

10,4 százalékkal volt magasabb a reálkereset januárban, mint egy évvel korábban - a nap hírei

Varga Judit volt igazságügy-minisztert is meghallgatta tanúként a volt férje által közzétett hangfelvétel ügyében az ügyészség. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd.

10,4 százalékkal volt magasabb a reálkereset januárban, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605.100, a nettó 416.600 forint volt.

A korábban vártnál mérsékeltebb gazdasági növekedést, valamint alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő inflációt vár az idén a Nemzeti Bank. A jegybank szerint a forint gyengélkedése is hozzájárul ahhoz, hogy a 3 százalékos inflációs célt csak jövőre lehet elérni.

Újabb feltételekhez kötné az EU-s pénzek kifizetését a Európai Bizottság – írja a Forbes. A testület nem kizárólag előre meghatározott fejlettségi kritériumok alapján osztanák el a támogatásokat, hanem a tagállamok teljesítménycéljaihoz kötnék a kohéziós források folyósítását.

Már Varga Judit volt igazságügyminisztert is meghallgatta tanúként a volt férje által közzétett hangfelvétel ügyében az ügyészség – hangzott el a hatóság tájékoztatóján. Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője megismételte, hogy az úgynevezett Völner-Schadl ügyben semmilyen irat nem tűnt el.

Nem lesz alkotmánybíró Trócsányi László, akit a kormánypártok jelöltek az államfővé választott Sulyok Tamás helyére a testületbe. A volt igazságügyi miniszter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora közleményében azt írta: egyetemi kötelezettségvállalásaira tekintettel a felkérésnek jelenleg nem tud eleget tenni.

Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a DK, az MSZP és a Párbeszéd a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak majd. A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. A fővárosi listát Karácsony Gergely vezeti majd.

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti a fővárosi Rákosrendező pályaudvar környezetének rendezéséről szóló államközi szerződéstervezetet – közölte az építési tárca. Eszerint a mintegy 130 hektáros területen az Egyesült Arab Emírségek végezheti el az 5 milliárd eurós, kiemelt állami beruházássá minősített fejlesztést. Új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal.

A Tempus Közalapítvány elbírálta az egyetemek pályázatait a Pannónia Ösztöndíjprogramra, így az intézmények kiírhatják pályázataikat – közölte a szaktárca államtitkára. 10 milliárd forint áll rendelkezésre körülbelül 8 ezer diák és oktató számára.

Megkezdte a kétoldalú egyeztetéseket a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben.

Szentmisét celebrált nagycsütörtök este az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter arra emlékeztetett, hogy a nagycsütörtök esti szertartás elvezet az utolsó vacsora termébe, ahol megemlékezünk az Oltáriszentség alapításáról. Ferenc pápa 12 rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán.

Részlegesen felfüggeszti a húsvéti kamionstopot a szaktárca. Az áruellátás zavartalansága érdekében a járművek éjszakánként közlekedhetnek az ünnepi időszakban is.

Bizonyítékot találtak az orosz hatóságok arra, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között. Az oroszok szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

Oroszország nem tervez támadást egyetlen NATO-ország ellen sem - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin ugyanakkor azt közölte: ha a Nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnába, akkor azokat az orosz erők le fogják lőni. Hangsúlyozta azt is, hogy az F-16-osok nukleáris fegyvereket is hordozhatnak.

Közös fegyvergyárak létesítését tervezi Lengyelország és Ukrajna. Erről az ukrán kormányfő beszélt Varsóban, a lengyel-ukrán kormányközi konzultáció után. A konzultáció napirendjén az ukrajnai fegyverszállítások is szerepeltek.

Fülöp-szigetek válaszlépésekre készül a kínai partiőrök és hadihajók veszélyes támadásaira - jelentette be az ország elnöke. Megfogalmazása szerint a lépések arányosak és ésszerűek lesznek a törvénytelen, kényszerítő és agresszív kínai támadásokkal szemben.

Bulgáriában újabb előrehozott parlamenti választásokat kell tartani, miután a Van Ilyen Nép nevű pártja elutasította az államfő kormányalakítási felkérését. Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja.

A keresőbúvárok megtalálták a keddi baltimore-i hídomlás két halálos áldozatának holttestét. Négy embert még keresnek. A hídnak egy irányíthatatlanná vált teherhajó ütközött neki.

Júniustól London és Stockholm után New Yorkban is bevezetik dugódíjat. Napközben 15 dollárt, kell fizetniük a kijelölt zónába behajtó autósoknak.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×