eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megszületett három ellenzéki párt összefogása, közös miniszterelnök-jelöltet is állítanak

Közös bejelentést tett Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselő, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja.

Dobrev Klára közölte: a három párt stratégiai együttműködést kötött, amelynek célja az Orbán-rendszer leváltása és utána egy "új, tisztességes, szociáldemokrata, zöld kormányzás", amellyel ki tudják vezetni az országot a válságból. Úgy fogalmazott, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök kormánya elhiteltelenedett, ez pedig olyan válságba sodorta az országot, amelyben eltűnt a mindennapok biztonsága. "Az emberek alig bírják kifizetni a számláikat vagy bevásárolni, nagyobb beruházásra már végképp nem marad pénzük, ha megbetegszenek, kórházainkban nem kapnak ellátást, nem tudnak meggyógyulni, az iskolákban a gyerekek nem kapnak korszerű oktatást. Ha bajba kerülünk, az orbáni állam semmilyen segítséget nem tud nyújtani az embereknek, és azt látjuk, hogy az idős honfitársainknak is csak megaláztatás és szegénység jut" - sorolta.

Szerinte a kormány elveszítette az irányítást a legfontosabb gazdasági és társadalmi folyamatai fölött, és "mára erkölcsileg is válságba sodorta az országot, a pedofilbotrány rávilágított ennek a hatalomgyárnak a mérhetetlen amoralitására".

A DK, a Párbeszéd és az MSZP stratégiai megállapodása hosszú távra szól, amelynek

része a közös EP-lista és fővárosi lista, közös program és jelöltek a 2026-os országgyűlési választáson, közös miniszterelnök-jelölttel.

A közös európai parlamenti választási lista vezetője Dobrev Klára lesz.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy tiszteletben tartják a Momentum döntését, hogy az önkormányzati választások külön fővárosi listán indul. Budapesten a közös listát a DK, az MSZP és a Párbeszéd fogja adni az ő vezetésével. Főpolgármesterként ugyanakkor ki fog álni a pártok által közösen támogatott momentumos polgármester-jelöltek mellett.

Szerinte a Fidesznek nem üzenete, hanem hadüzenete van a budapestiek számára, és nem csak nyílt sisakos küzdelmet folytatnak, hanem "egy olyan jelöltet is indítanak, aki eljátssza nekünk, hogy valójában független". Szerinte az együttműködésnek nincs alternatívája, illetve világos alternatívát kell nyújtaniuk a választók számára, mert az még kevés, hogy nem akarják az Orbán-rendszert.

Kunhalmi Ágnes elismételte, ami pártja üzenete is régebb óta, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája, nincs 2026 2024 nélkül. Úgy véli, "most nyílt meg a lehetőség arra, hogy Orbánt visszaszorítsuk és 2026-ban megverjük". Szerinte a Fidesz pedig Budapestre nem térhet vissza, "sem fehér lovon, sem trójai falovon".

Az EP-listával kapcsolatban kiderült: az első négy helyet DK-s képviselő kapta, az ötödiken az MSZP jelötje (Tüttő Kata), a hatodikon a DK-é, a hetediken a Párbeszédé, és ez a mintázat fog tovább folytatódni a listán. "Ez nem bedarálás, hanem stratégiai együttműködés. Megnyitottuk a lehetőségét annak, hogy sokkal több mandátumot szerezzünk, mert az együttműködés révén többhöz juthatnak, mint ha külön-külön indulnak" - mondta Kunhalmi Ágnes.

Újra kell gondolniuk a Párbeszédben a személyi döntéseket, még nem tudják, hogy Jávor Benedek rajta lesz-e a közös listán - mondta kérdésre válaszolva Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy majd a kongresszus megszavazza, kiket delegálnak a listára.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×